<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 

Noha már bő 1,5 éve az egészségügyben és az élet más területén is a koronavírus mindent felülír, a Nemzeti Népegészségügyi Központnak más dolgokat sem szabad szem elől tévesztenie. Például azt, hogy más védőoltások is rendelkezésre álljanak. 

Ezúttal nyílt eljárás keretén belül folytatott le közbeszerzési eljárást HPV elleni oltóanyag beszerzésére - derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A szerződést október 7-én alá is írták a nyertes céggel, 

a beszerzés értéke nettó 3,6 milliárd forint. 

Más ellen is kell az oltóanyag (Fotó: depositphotos.com)Más ellen is kell az oltóanyag (Fotó: depositphotos.com)

hirdetés

Az NNK ezúttal HPV elleni, 9 komponensű, 2 oltásos séma szerinti oltóanyagot akart beszerezni az általános iskola VII. osztályát végző, 12. életévüket betöltött serdülő fiúk, illetve a lányok számára. Ennek alapján a közbeszerzést két részre is bontották: 

  • az első részben 55 ezer adag + opcióként 55 ezer adat oltóanyagot vásárolnak a fiúk számára, 
  • a másodikban pedig 100 adag + opcióként 40 ezer adat oltóanyagot a lányoknak. 

A beszerzés egyébként a becsült árnál 200 millióval drágábban fog megvalósulni, az NNK ugyanis a kiíráskor még 3,45 milliárdos becsült költséggel számolt. A fiúk vakcináját 1,5 milliárd helyett 1,6 milliárdért, a lányokét pedig 1,93 milliárd helyett 2,05 milliárdért fogja leszállítani a nyertes cég az MSD Pharma Hungary Kft. 

Az amerikai Merck csoporthoz tartozó MSD Pharma Hungary a honlapjuk szerint több mint negyed évszázada van jelen Magyarországon budapesti központjában, illetve Budaörsön a Közép-Kelet Európai Disztribúciós Központban. A cég milliárdos forgalmat bonyolít hazánkban. Legutóbbi éves beszámolója szerint 2020-ban 31,2 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el, többet az egy évvel korábbi 29 milliárdnál. 

Ebből a költségek elszámolása és az adófizetési kötelezettség után majdnem egymilliárd forint nyereség maradt, 924 millió forint. Ez a bevétellel ellentétben jóval kevesebb a 2019-ben elért 2 milliárdos profitnál. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló