3p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szakértők szerint blöffölhetett Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója, amikor Maros Sefcovicnak, az Európai Bizottság alelnökének és energiaügyi biztosának azt mondta, hogy 2020 után teljesen átirányítja más piacokra a földgázt - írta a Kommerszant orosz napilap.

Az orosz állami energetikai vállalat első embere sürgette az Európai Uniót, hogy mielőbb hozza létre a gázszállító rendszert Törökországig, különben elveszíti a jelenleg Ukrajnán keresztül érkező orosz földgázt. Miller szerdán Moszkvában fogadta Maros Sefcovicot.

Európának kellene megépítenie a vezetéket

A Kommerszant emlékeztetett rá, Oroszország már tavaly decemberben - miután bejelentette, hogy eláll a Déli Áramlat európai gázvezeték megvalósításától - jelezte európai partnereinek, hogy 2020 után az Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba. Ezért Európának gondoskodnia kell az új gázszállítási útvonalak kiépítéséről, hogy a török-görög határon kiépülő új átemelő állomáson keresztül hozzájuthasson ehhez a földgázhoz.

Alekszej Miller megerősítette Sefcovicnak, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták, a Török Áramlat lesz az egyetlen útvonal, amelyen keresztül az egyelőre Ukrajnán áthaladó 63 milliárd köbméter orosz földgázt a jövőben szállítani tudják.

Nem kell a gáz?

A Kommerszant megjegyezte, hogy bár ez aligha számított újdonságnak az Európai Bizottság alelnöke és energiaügyi biztosa számára, a találkozó után mégis "élénken demonstrálta csodálkozását".

Az orosz lap tudósítása szerint az uniós tisztviselő ezt azzal magyarázta, azért érkezett Moszkvába (először, amióta uniós energiaügyi biztos lett), hogy megvizsgálja, milyen lehetőségek vannak Délkelet-Európa gázellátásának a Déli Áramlat lemondása után.

Szerinte sem Törökországnak, sem a délkelet-európai országoknak nincs szükségük 63 milliárd köbméter földgázra. Ami pedig Közép-Európa országait illeti, számukra "gazdaságilag sokkal megalapozottabb megoldást kell gázellátásuk számára találni" és aligha valósítható meg a Gazprom elképzelése, hogy 50 milliárd köbméter gázt adjon el európai partnereinek Nyugat-Törökországban (ahol elosztót létesítenének), bár az Európai Bizottság hajlandó ezt megvitatni. Oroszország pedig részt vehetne abban a munkacsoportban, amelyben a Déli Áramlatban érintett államok a tagjai - közölte Sefcovic a Kommerszant szerint.

"Az Európai Unió aligha érdekelt abban, hogy pénzt költsön új gázvezetékekre azért, hogy ugyanazt a gázt megkapja, ami egyébként Ukrajnán keresztül eljut hozzá" - vélte Andrej Poliscsuk, a Raiffeisen bank elemzője. Szerinte az EU az ukrajnai tranzit megtartásában érdekelt politikai okokból is.

Blöff az egész

A politikai-gazdasági napilap azt írta, hogy energetikai szakértők blöffnek tartják Alekszej Millernek, a Gazprom vezérigazgatójának fenyegetőzését, miszerint a cég más piacokra tereli át az orosz gázt. Ezt azzal indokolják, hogy az állami energetikai cég tavaly a legkevesebb gázt termelte ki egész létezése alatt, s éppen azért, mert nem tudott többet eladni az energiahordozóból.

A Gazprom évi 150 milliárd köbméternyi szabad kapacitása lehetővé teszi, hogy bármely más irányba szállítson gázt, így Kínába is, de nincs lehetősége arra, hogy az Ukrajnán keresztül Európába továbbított 40 milliárd köbmétert más piacon adja el. Alekszej Miller szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a Gazprom elvileg kész évi több mint 10 milliárd dollárnyi hasznot elveszíteni a Török Áramlat kedvéért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ennyit az uniós pénzekről? Újabb frontot nyit a Fidesz az Európai Parlament ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:19
Bepereli a kormánypárt EP-képviselője az Európai Parlamentet - tovább nő a feszültség az európai intézmények és a magyar kormány között?
Makro / Külgazdaság Mégis mi történt a magyar munkaerőpiacon?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 11:02
Az elemzők is a munkaerőpiaci adatok mögé néztek.
Makro / Külgazdaság Szeptemberben már inkább ne tankoljon, aki jól akar járni!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 10:21
Ilyen árváltozások jönnek a hétvégén.
Makro / Külgazdaság Tippeljen, hány magyarral lett kevesebb nyolc hónap alatt!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:44
Segítség: 10 százalékkal kevesebb gyermek jött a világra, mint a tavalyi hasonló időszakban, a halálozások száma viszont csak 1,4 százalékkal csökkent.
Makro / Külgazdaság 12 ezerrel több magyar van munka nélkül, átlagosan majdnem 10 hónapig keresnek állást
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 08:32
Az előző év augusztusához képest többen dolgoznak, mégis nőtt a munkanélküliség
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék gyomrost vittek be a nyugdíjasoknak?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 09:57
Csökkentette a jegybank a jövő évi növekedési előrejelzést, ami azt jelenti, lehet, hogy 2025-ben sem fognak nyugdíjprémiumot kapni idős honfitársaink.
Makro / Külgazdaság Vége a jó világnak? Újra drágulás jön a kutaknál
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 10:38
4 forinttal drágul a dízel.
Makro / Külgazdaság Jelentős állami támogatásból modernizálják a Dacia gyárát
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 08:28
Nem fog munkahelyeket teremteni.
Makro / Külgazdaság A világ legerősebb pénzeivel szemben próbálkozik a forint
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 25. 07:15
Sok sikert.
Makro / Külgazdaság Durván csökkentették GDP-növekedési előrejelzésüket Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:55
A kedvező augusztusi inflációs adatok, a nagy jegybankok monetáris lazítása, az országkockázat enyhe javulása és a gazdasági szereplők bizalmának erősödése tette lehetővé a jegybanki alapkamat 25 bázispontos csökkentését. A Magyar Nemzeti Bank közzétette friss inflációs és növekedési előrejelzéseit is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG