<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Jelentősen megnőtt, mintegy 50 millióra emelkedett az elmúlt években a világban azoknak a száma, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítettek - közölte a modernkori rabszolgaságról hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO).

Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a Walk Free Foundation nevű civil szervezettel közösen közzétett legfrissebb jelentése rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt az oktatásban és a foglalkoztatásban világszerte súlyos zavarok keletkeztek, amelyek még inkább növelték a mélyszegénységet és a kényszerű elvándorlást.

Az ILO által közölt legfrissebb adatok szerint 2021-ben 27,6 millió ember - közülük több mint 3,3 millió gyerek - végzett kényszermunkát, és 22 millió ember élt kényszerházasságban. A házasságra kényszerítettek több mint kétharmadát nők és lányok tették ki. A legutóbb közzétett, 2016-os adatokhoz képest mintegy 9,3 millióval nőtt a modernkori rabszolgaságban élő emberek száma.

Rengeteg nő és gyerek van az áldozatok között. Fotó: Pixabay
Rengeteg nő és gyerek van az áldozatok között. Fotó: Pixabay

A friss jelentés szerint a kényszermunka több mint fele a magas jövedelmű, illetve a közepes jövedelem magasabb kategóriáihoz tartozó országokban fordult elő, a bevándorló munkavállalók pedig több mint háromszor nagyobb valószínűséggel váltak érintetté. A jelentés kitért Katarra, amelyet a novemberi FIFA labdarúgó-világbajnokságra való felkészülés közben sokan vádoltak azzal, hogy megsérti a vendégmunkások jogait. Az ILO 2018 áprilisában irodát is nyitott Dohában, s mint írták, azóta jelentős volt az előrelépés a több százezer bevándorló munkavállaló élet- és munkakörülményeinek tekintetében. A katari világbajnokság vezérigazgatója csütörtökön kijelentette, hogy Katar minden megalapozott kritikára válaszolt, de az országot sok nem tényeken alapuló, igazságtalan kritika is érte a világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az ILO-jelentés a Kína egyes térségeiben alkalmazott kényszermunkával kapcsolatos aggodalmakról is beszámolt az ENSZ emberi jogi biztosának augusztus 31-én publikált jelentésére hivatkozva, amely szerint Kínában súlyosan megsértették az emberi jogokat, és az ujgurok, valamint más muszlimok fogva tartása Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet. Kína viszont határozottan tagadta az ENSZ-jelentésben szereplő megállapításokat.

A hétfőn közzétett dokumentum szerint világszerte szinte minden 150. ember modernkori rabszolgaként él. Guy Ryder, az ILO főigazgatója nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte, hogy a modern rabszolgaság felszámolásában nem történt előrelépés, és felszólította a kormányokat, s mellettük a szakszervezeteket, a munkaadói szervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket is, hogy küzdjenek "az emberi jogok ilyen alapvető megsértése ellen". (MTI)

Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
Makro / Külgazdaság Kilenc hónapos mélypont: jó hír jött az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 15:18
Az Egyesült Államokban háromezerrel, 183 ezerre, több mint kilenc hónapja a legalacsonyabb szintre csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten - közölte az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG