5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az Állami Számvevőszék több száz önkormányzatot is ellenőrzött idén.

Az év legnagyobb eredményének nevezte Domokos László, hogy a közpénzügyekkel kapcsolatban megkerülhetetlen viszonyítási ponttá vált az Állami Számvevőszék (ÁSZ), és lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka. A szervezet elnöke az MTI-nek adott év végi nyilatkozatában arról is beszámolt, hogy az ÁSZ 2013-ban több mint 170 jelentést hozott nyilvánosságra, szemben a 2012-es 112 jelentéssel.

"Az új ÁSZ-törvény szerint az ellenőrzött szervezeteknek minden ellenőrzésünkre intézkedési tervet kell készíteniük. Így 2013-ban valóban lezárult a következmények nélküli ellenőrzések korszaka, minden megállapításunk konkrét intézkedéshez vezet" - emelte ki.

Javítanák az önkormányzatok helyzetét

A kötelező feladatain túl a számvevőszék az idén megvizsgálta 20 kórház gazdálkodását, két országos és 16 területi gazdasági kamarát és három vidéki közlekedési társaságot, közel 200 szakképzést végző magánvállalkozást, illetve ellenőrizte a közmunkaprogramokat. Nagy hangsúlyt helyeztek az önkormányzatokra is, hiszen több száz települési önkormányzat és több mint 150 nemzetiségi önkormányzat ellenőrzését kezdték meg. Idén csaknem kétezer javaslatot tettek, azaz ennyi szálon indították el a magyar közpénzügyek megújítását - mutatott rá.

Az önkormányzati adósságkonszolidáció, valamint a feladatellátás átalakítása az önkormányzatok pénzügyi egyensúlyi helyzetére egyértelműen kedvező hatást gyakorolt. A kiváltó okokat azonban nem szüntette meg, az ÁSZ ellenőrzései során feltárt kockázatok közül több továbbra is fennáll. Ilyen a gyenge működési jövedelemtermelő képesség, a bevételek és kiadások egyensúlyának hiánya, a pénzügyi lehetőségeket meghaladó mértékben önként vállalt feladatok, beruházások fenntartása, vagy a lejárt szállítói tartozások növekedése - mondta. Hozzátette: az ÁSZ olyan javaslatokat tesz, amelyekkel az önkormányzatok pénzügyi helyzete hathatósan javulhat, és az adósságkonszolidációval együtt tartós pénzügyi egyensúlyi helyzetet eredményezhet.

A korrupció érzete

Domokos László kiemelte: a pénzügyi folyamatokat nem lehet felelősen értékelni a vagyongazdálkodás vizsgálata nélkül. A stabil pénzügyi egyensúly és a felelős vagyongazdálkodás alapja is a szabályos működés, ezért az idén kiemelten ellenőrizték az önkormányzatok belső kontrollrendszereit is. Hangsúlyozta, hogy a belső ellenőrzési rendszert azért kell rendbe tenni, hogy annak intézményes garanciái is legyenek, csökkenjen a korrupció kockázata és "a korrupció érzete" is.

Az ÁSZ önkormányzati ellenőrzéseinek célja a hiányosságok, szabálytalanságok feltárásán túl, hogy támogassák a településeket a szabályos és fenntartható működés kialakításában. Ezért is indítottak ősszel 20 helyszínen, az egész országot lefedő szemináriumot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal közösen. Magyarországon a mintegy 3200 helyi önkormányzat mellett megközelítőleg 2400 nemzetiségi önkormányzat működik, a gazdálkodásukat az elmúlt 23 évben önálló témaként senki nem ellenőrizte, bár az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatok működését meghatározó jogszabályok jelentősen megújultak -mondta. Az ellenőrzések során széles körben tártak fel gazdálkodási hiányosságokat, szabálytalanságokat. A megállapítások nem általánosíthatók a teljes nemzetiségi önkormányzati rendszerre, mivel az ellenőrzött önkormányzatok kiválasztása kockázatelemzéssel történt - mondta az elnök.

A kampánypénzeket is vizsgálják majd

Az ÁSZ 2014. első félévi ellenőrzési terve szerint a zárszámadási mellett célzott ellenőrzés is érinti majd az adóhatóságot: a NAV hátralékkezelési és végrehajtási eljárási, valamint a kiemelt adózói körben gyakorolt tevékenységét vizsgálják. A zárszámadási ellenőrzések során a számvevők megállapították, hogy az adóhatóságnál nyilvántartott hátralékállomány szinte minden évben nőtt, így 2012 végére meghaladta a 2100 milliárd forintot. Tavaly több mint 260 milliárd forint, működő cégek és vállalkozók által ki nem fizetett adóhátralékra vonatkozóan nem indítottak adó-végrehajtási eljárást.

Az ÁSZ törvényi előírás alapján rendszeresen ellenőrzi az országgyűlési, valamint önkormányzati és nemzeti, etnikai kisebbségi képviselő-választások lebonyolításához felhasznált pénzeket, így lesz ez 2014-ben is.

"A vonatkozó szabályozás újdonsága, hogy a kampányidőszakban politikai hirdetést csak olyan sajtótermék közölhet, amelynek hirdetési árjegyzékét az ÁSZ nyilvántartásba vette. A szavazást követő 15 napon belül tudatniuk kell, hogy milyen politikai hirdetéseket közöltek a kampányidőszakban, a részletes listát pedig közzétesszük a honlapunkon. Ellenőrizni fogjuk a központi költségvetésből kapott támogatásokat is, a 2014-es országgyűlési választások lebonyolításához kapcsolódó ellenőrzéseink eredményeit pedig a választásokat követően, 2015 tavaszáig hozzuk nyilvánosságra" - mondta az elnök.

"Idén stratégiai területünkké tettük az "ellenőrzők ellenőrzését", olyan intézményeket veszünk górcső alá, amelyek maguk is végeznek ellenőrzési, felügyeleti tevékenységet. Ehhez a körhöz tartozik például a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Államkincstár vagy az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság tevékenységének szabályszerűségi ellenőrzése. Ezeket a jelentéseket hamarosan nyilvánosságra hozzuk" - mondta az ÁSZ elnöke.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG