1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az amerikai republikánus és demokrata elnökválasztási stáb egyaránt fokozta az egymás elleni éles támadásokat; a választásig mindössze 30 nap maradt.
Az amerikai republikánus és demokrata elnökválasztási stáb egyaránt fokozta az egymás elleni éles támadásokat a hét végén; a novemberi választásig mindössze 30 nap maradt.

A republikánus alelnökjelölt, Sarah Palin azzal vádolta meg a demokrata elnökjelöltet, hogy terroristákkal kokettál, McCain stábja pedig közölte: Obama elfogadhatatlan választás az amerikaiaknak.

A legújabb, vasárnapi felmérés szerint - amelyet a Columbia Dispatch közölt - az egyik fontos kétesélyes államban, Ohióban Obama 49-42 arányban vezet McCainnel szemben a valószínű szavazók körében.

Miközben McCain arizonai birtokán a következő, keddi elnökjelölti vitára készül, tanácsadói bejelentették: a közeli napokban kampányuk annak feltárására fog irányulni, kicsoda valójában Obama, mennyire szélsőségesen liberális, és milyen kockázatosak a kezdeményezései. Obama stábja viszont közölte, ők azzal fognak érvelni, hogy McCainnek nincsen George Bushétól eltérő gazdaságpolitikája.

Hillary Rodham Clinton New York-i szenátor a hét végén kijelentette: McCain nem különutas politikus, hanem csak egy Bush-utánzó, aki nem tud újat ajánlani a választóknak.

Maga Obama - aki Virginiában kampányolt - szombaton radikálisnak bélyegezte McCain egészségügyi elképzeléseit, amelyek nyomán szerinte amerikaiak millióinak kellene harcolniuk azért, hogy biztosításhoz jussanak. Obama virginiai beszédének felében McCaint támadta.

A republikánus stáb tömören és nyersen azzal vágott vissza, hogy a demokrata elnökjelölt hazudik. A nyilatkozatháborúban Hari Sevugan, Obama kampányának szóvivője kijelentette: McCain és Palin azzal töltik az idejüket, hogy Obamát tönkretegyék, ahelyett, hogy a gazdaság helyreállításáról fejtenék ki tervüket.

A politikusi stábok mellett az amerikai hírességek közül is egyre többen veszik ki részüket a választási kampányból. Bruce Springsteen Philadelphiában egy választási regisztrációs gyűlésen katasztrofálisnak nevezte a Bush-elnökséget. A rocksztár megjegyezte, hogy sok amerikai joggal veszítette el az amerikai álomba vetett hitét; Amerika ma már csak kevesek számára az álmok országa.

Obama és McCain három televíziós vitája közül a másodikat kedden rendezik meg a Tennessee állambeli Nashville-ben.


A válság átírja a kampányt is

A pénzügyi válság átírja az amerikai elnökválasztási versenyt; Barack Obama népszerűsége nő, McCainé fogyatkozik - állapították meg amerikai liberális lapok a hét végén.

A Wall Street krízise és a gazdaság gyengélkedése valósággal átrajzolja a kampány kereteit; megvalósulni látszik a demokrata elnökjelölt azon nagyívű stratégiája, hogy republikánus területre hatolva fontos államokat hódítson el a kormánypárttól és John McCaintől - írta a vasárnap The New York Times. Az arizonai szenátor ezzel egyidejűleg arra kényszerül, hogy leszűkítse kampányát, és lemondjon a térnyerésről a demokrata szövetségi államokban.

A lap szerint Obamának legalább 9 olyan államban nyílik esélye győzelemre, ahol 2004-ben George Bush elnök biztos győzelmet aratott, s amelyekről korábban egyik oldal sem tételezte fel, hogy színt, pártot válthat. McCain ezzel szemben már csak négy olyan államban harcol, ahol négy éve a demokraták győztek.

Az amerikai államok választási térképén fogyatkoznak a vörös színnel jelölt, vagyis republikánus területek. Az újság számítása szerint Obama biztosan vezet 189 elektort adó térségben és jó esélye van arra, hogy további, 71 elektorral rendelkező államban is nyerjen, ami összesen 260. McCain viszont csak 160 biztos és 40 valószínű elektorral rendelkezik, ez összesen 200. Csak hat állam teljesen kétesélyes, 78 elektori vokssal: Colorado, Florida, Nevada, New Hampshire, Ohio és Virginia. A befolyásos liberális lap szerint a demokrata jelöltnek sokkal több lehetősége mutatkozik a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat megszerzésére, mint vetélytársának.

A The Washington Post úgy fogalmazott, hogy a gazdasági zavarok védekezésre kényszerítik McCain stábját, s ez módosítja a verseny állását az úgynevezett harctéri államokban. Obama az utóbbi két hétben nemcsak országosan növelte előnyét, de azokban az államokban is, amelyekben minden bizonnyal eldől majd a novemberi választás sorsa.

A fővárosi újság a McCain-kampány visszaszorulásának jeleként említi, hogy a szenátor kivonult Michiganből, lemondott arról az ipari államról, amelynek meghódításáért korábban intenzív küzdelmet folytatott. A gazdasági nehézségek különösen keményen érintették Michigan népességét, s ez McCain számára elérhetetlenné teszi a győzelmet. McCainnek ezenkívül több, korábban vörös államban is küzdenie kell az elsőségért: Iowa és Új-Mexikó vagy Colorado és Virginia ma már enyhén Obama felé hajlik. Az illinois-i szenátor már olyan államokban is megvetette a lábát, például Észak-Karolinában és Indianában, amelyek eddig a demokraták számára érinthetetlen területek voltak. A tekintélyes washingtoni Brookings Intézet több kutatója megelőlegezi: Obama földcsuszamlásszerű győzelmet arathat egy hónap múlva.


A világ Obamára szavazna

Ha az egész világ szavazhatna a novemberben tartandó amerikai elnökválasztáson, Barack Obama, a Demokrata Párt jelöltje elsöprő győzelmet aratna - derült ki a Reader,s Digest című amerikai magazin 17 országban, 17 ezer ember megkérdezésével készült nemzetközi közvélemény-kutatásából.

Obama támogatottsága 75 százalékos például Franciaországban, Spanyolországban és Ausztráliában. Németországban 85 százalék szavazna rá, sőt Hollandiában még ennél is tekintélyesebb, 92 százalékos az illinois-i szenátor népszerűsége. A színes bőrű politikus Oroszországban szerepelne leggyengébben a felmérés szerint, itt "csak" 52 százalékos támogatást érne el.

John McCain, a republikánus elnökjelölt a képzeletbeli nemzetközi szavazatokból Indiában és a Dél-afrikai Köztársaságban szerezné a legtöbbet, 26 százalékot, a többi országban viszont még ennél is gyengébben szerepelne: Tajvanon például mindössze a voksok 6 százalékára számíthatna.

Az amerikai válaszadók körében viszont korántsem ilyen egyértelmű a két jelölt népszerűsége közti különbség: McCaint honfitársai 38 százaléka, Obamát pedig 36 százaléka támogatja a Reader,s Digest eredményei szerint. Ezek az adatok nincsenek összhangban az amerikai felmérésekkel, amelyek az utóbbi időben már az Egyesült Államokban is Obama előnyét mutatják.

Sarah Palin nagymama lesz
Palin bizonyított, Biden brillírozott
Kérdőjeldömping Palin után???

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG