<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az indonéziai Dzsakarta a világ leggyorsabban süllyedő metropolisa, ezért új fővárosba, Borneó szigetére helyezik át a szigetország kormányzatát.


A szegényes falvak ezreiből összenőtt Dzsakartának már jó 25 millió lakosa van, a jelenlegi fővárosba a közeli hegyekből számtalan folyóból áramlik a víz a tenger felé. Hogy súlyos probléma fenyeget, 2007 februárjában lett világos, amikor a tartós esőzések a város kétharmadát árasztották el, 80 ember vesztette életét az egyes kerületekben 7 méter magasságig emelkedő árvízben, emlékeztetett a Der Spiegel.

Szakértők megállapították az okot: a város süllyed, mégpedig gyorsuló ütemben. Míg Velence alatt évente mintegy 2 milliméterrel süllyed a talaj, Dzsakarta északi részén évi 25 cm-rel. Négymillió ember él már több, akár négy méterrel a tengerszint alatt, lakóhelyeiket csak nedvesedő falak védik.

Annak, hogy a város a világ leggyorsabban süllyedő metropolisa, politikai okai vannak: miközben Dzsakarta rohamosan fejődött, új lakosainak milliói számára nem teremtettek megfelelő infrastruktúrát. Csak a háztartások 60 százaléka van bekapcsolva a vízhálózatba, a lakosságnak mintegy a fele illegálisan fúrt kutakra támaszkodik, sok nagy építkezésen is engedély nélkül hozzák fel a vizet. Ezzel gyorsuló ütemben szivattyúzzák ki a talajvizet a város homokból és iszapból álló alapjából, az pedig omlik. A sok trópusi vihar sem tudja a víztárolókat feltölteni, mert Dzsakarta területének 97 százalékát aszfalt és beton-burkolat fedi, így a csapadék a tengerbe folyik.

Vízügyi szakértők szerint a városnak még 10 éve van, hogy megelőzze elsüllyedését. Ha ez nem sikerül, akkor Dzsakarta északi része, ezzel az indonéz gazdaság központjának nagy része eltűnik a Jáva- tengerben.

A kormány 2014-ben nagyszabású tervvel állt elő: 40 km hosszú gátat építenének, amely elválasztja a dzsakartai öblöt a tengertől és megvédi a mögötte elterülő várost. A költségek 35 milliárd eurót tennének ki, amit beruházók a gátra épített luxuslakásokkal, jacht-kikötőkkel tudnának fedezni. A partvidéken lakók és a halászok tiltakoznak a terv ellen, mert félnek, hogy kitelepítik őket, de ellenzik a gátat a környezetvédők is. Szerintük először a város folyóinak vizét kellene tisztítani, különben a gát mögött óriási bűzlő kloáka alakul ki, hiszen a szennyvíznek ma csak 2 százalékát derítik.

A hidrológusok véleménye szerint a lényeg a süllyedés megállítása. Az pedig egyszerű: meg kell állítani a talajvíz kipumpálását. Tokió 1900 és 1960 között 4 métert süllyedt. Amikor riadót fújtak, tíz éven belül megállították a folyamatot. Ezt kellene Jakartában is tenni, bevezetni a vezetékes vízellátást.

Eddig annyi történt, hogy Joko Widodo államfő most bejelentette: az ország új fővárosa Borneó szigetén lesz, oda, egy még meg nem nevezett városba helyezik át 2024-ig a kormányhivatalokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló