3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Szlovákia komoly belpolitikai válságba süllyed Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után. A népharag már elsodorta a (volt) belügyminiszter Robert Kalinákot, és Robert Fico kormányfő is lemondásra kényszerült. A kormány egyelőre még tartja a hatalmat, de komoly tüntetéseken követelik az előrehozott választásokat.
EPA/CHRISTIAN BRUNA

Jelenleg északi szomszédunknál az a Peter Pellegrini irányítja a kormányt, aki korábban Fico miniszterelnök-helyettese volt, és a két politikus közt közel két évtizedes a munkakapcsolat. Bár Fico látszólag önkéntes távozása szép gesztus, csakhogy ahogy azt ő is kiemelte, nem megy messzire a tűztől, hanem a Smer-SD, a legerősebb kormánypárt (Irány – Szociáldemokrácia) fejeként továbbra is a koalíciós tanács tagja marad.

Az új szlovák kormányban viszonylag kevés változás lesz, a belügyi tárca élére keresik Robert Kalinák, valamint a kulturális tárca élére a szintén lemondott Marek Madaric utódját. Ugyancsak új minisztere lesz majd az igazságügyi tárcának, amelynek eddigi vezetője, a Most-Híd szlovák tagozatához tartozó Lucia Zitnanská kijelentette, hogy nem kíván feladatot elvállalni az új kormányban.

Ennyi nem lesz elég?

Ugyan látszólag egész komoly fejcseréket hozott a botrány, de ezt sem az ellenzék, sem a szlovák közvélemény nem találja elégségesnek.

Csökkent az előrehozott választások esélye, de ez nem jelenti azt, hogy azt nem kényszeríti ki az utca - mondta Richard Sulík, a pozsonyi parlament legnagyobb ellenzéki pártjának, a liberális Szabadság és Szolidaritásnak vezetője, a szlovák belpolitikai válság egyik legerősebb hangadója. Ehhez hasonló véleményt fogalmazott meg Andrej Kiska államfő is, aki szerint a lemondásoknak nem kell elégséges jelzésnek lennie arra, hogy vége legyen a tüntetéseknek.

Tízezres tüntetések – mi jön most?

Mindeközben az országban nem csitulnak a tüntetések, míg az első - néhány ezres - tömegmegmozduláson még a kettős gyilkosság kivizsgálását és az országos rendőrfőkapitány, illetve az időközben posztjáról lemondott Robert Kalinák belügyminiszter távozását sürgették, a második rendezvény szervezőinek legfőbb követelése már a Robert Fico vezette kormány távozása volt.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

A pénteki tömegmegmozduláson - amelyre egy nappal azután került sor, hogy Robert Fico lemondott - már a Smer-SD vezető képviselőinek a közéletből való távozását és előrehozott parlamenti választásokat követeltek. A demonstráción szlovák lapok szerint csak Pozsonyban 50 ezer ember vett részt, és a szervezők további 34 szlovák, és 25 külföldi városban ígértek tüntetéseket.

Azt, hogy a főleg fiatalokból álló tömegtüntetéseket ténylegesen komolyan kell vennie a szlovák kormánynak, mi sem mutatja jobban, minthogy a korábbi demonstrációk követelései megvalósulni látszanak. Ráadásul Szlovákiában az 1989-es, még a csehszlovák időkben lezajló „bársony forradalom” óta nem láttak hasonló méretű kormányzatellenes megmozdulást, akkor az akár 500 ezer fősre hízó békés tüntetés, és az egész országra kiterjesztett sztrájk hatására sikerült megbuktatni a kommunista pártot.

Egy védhetetlen gyilkosság – részletek a Privátbankár.hu-n

A szlovák belpolitikai válság azt követően alakult ki, hogy február végén élettársával együtt meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót, akit feltételezhetően a szlovák kormány és az olasz maffia kapcsolatainak vizsgáló cikkei miatt. Az üggyel mi is sokat foglalkoztunk, írásainkat itt lehet megtalálni. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG