TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az export 80, az import 77 százalékát bonyolítjuk EU-s tagországgal.

2016. novemberben a kivitel volumene 6,1, a behozatalé 5,1 százalékkal emelkedett, az aktívum 100 millió euróval nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 2016 első tizenegy hónapjában a külkereskedelmi mérleg többlete 9,4 milliárd euró volt.

Tavaly novemberben a kivitel értéke 8,6 milliárd euró (2648 milliárd forint), a behozatalé 7,7 milliárd euró (2377 milliárd forint) volt.

 • Az előző év azonos időszakához képest euróban kifejezve az export értéke 5,8, az importé 5,1 százalékkal nőtt.
 • A külkereskedelmi aktívum 100 millió euróval nőtt, és 878 millió eurót tett ki. (Az egyenleg 30 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közölt értéknél.)

 • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,4, a behozatalban 1,2%-kal csökkent. A cserearány 0,2%-kal romlott. A forint az euróhoz képest 1,1, a dollárhoz viszonyítva 1,6%-kal erősödött.

 • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 6,4, a behozatalban 6,9%-kal emelkedett. Az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene 7%-kal, az importé körülbelül ötödével bővült. Közel hatodával nőtt a benzinmotorok exportja, a dízelmotoroké azonban több mint tizedével csökkent. A belső égésű motorok alkatrészeinek exportja csaknem harmadával emelkedett. Az importban az emelkedés a motoralkatrész- és a gázturbina-behozatal élénkülése miatt következett be. A híradástechnikai és hangrögzítő készülékek exportja több mint tizedével emelkedett, melyben jelentős szerepet játszott a mobiltelefonok, valamint a hang, a kép és más adatok vételére alkalmas eszközök kivitelének emelkedése. A közúti járművek kereskedelmében nincs jelentős változás.

 • A feldolgozott termékek exportvolumene 5,7, az importé 11%-kal bővült. A gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek exportja kismértékben, importja majdnem hatodával emelkedett. Több mint ötödével esett vissza a műanyag-alapanyagok exportja, főként az etilénpolimer-forgalom számottevő csökkenése folytán. Több mint tizedével nőtt az egyéb vegyi anyag és termék importja, elsősorban a növényvédő szerek és az elkészített öntödei magkötők behozatalának erősödése miatt. Közel hatodával emelkedett a vas és acél és az egyéb feldolgozott termékek importja is.

 • Az energiahordozók importvolumene 30%-kal csökkent. A kőolaj és kőolajtermékek behozatala több mint negyedével esett vissza. A természetes és mesterséges gáz importja több mint felével csökkent. A villamosenergia-behozatal csaknem tizedével bővült.

 • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 7,1, az importé 9,5%-kal bővült. A hús és húskészítmények importja hozzávetőleg negyedével, exportja nagyjából tizedével nőtt. Az importban a sertéshús- és a kolbászbehozatal dominál, az export a sertés- és a baromfihús- kereskedelem élénkülése miatt emelkedett. Több mint negyedével nőtt a gabona és gabonakészítmények importja, többnyire a kukoricavetőmag- és a pékáru-behozatal erősödött. A zöldség-gyümölcs import tizedével bővült, a citrusfélék – elsősorban a citrom és narancs – behozatalának élénkülése következtében.

 • Az EU tagállamaiba irányuló kivitel volumene 5,6, az onnan érkező behozatalé 6,6%-kal nőtt. A kül­keres­kedelmi többlet 16 millió euróval csökkent, és 921 millió eurót tett ki. Az exportnak 80, az importnak 77%-át bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

 • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 7,9, a behozatalé 0,5%-kal bővült. A külkereskedelmi mérleg ebben a viszonylatban 116 millió euróval javult, és 43 millió eurós passzívumot mutat.

  A kivitel értéke 86,0  milliárd euró (26 780 milliárd forint), a behozatalé 76,6 milliárd euró
  (23 845 milliárd forint) volt.

A tavaly január-november időszakban az előző év azonos időszakához képest

 • A kivitel volumene 4,4, a behozatalé 4,7%-kal emelkedett.

 • A külkereskedelmi mérleg többlete 1,5 milliárd euróval nőtt, és 9,4 milliárd eurót tett ki.

 • A külkereskedelmi forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 1,0, a behozatalban 2,8%-kal csökkent. A cserearány 1,9%-kal javult. A forint az euróhoz és a dollárhoz képest is 0,6%-kal értékelődött le.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél