5p
Bármennyire is meglepő, van egy magyar államtitkár, aki vállalkozásának teljes nyereségét befizette az államkasszába. Mondhatnánk erre akár azt is, hogy példaértékű a fideszes honatya adózási morálja, hiszen ez finoman szólva sem szokványos dolog.
Tuzson Bence (MTI Fotó: Marjai János)

Az évente leadott vagyonnyilatkozatok alapján több honatyának is van érdekeltsége egy vagy több gazdasági társaságban is; van, amelyiknek egyedüli tulajdonosa, van, amelyik esetében rokonokkal, üzlettársakkal osztoznak a cégtulajdonlás felelősségén és eredményén is. Mind közül az egyik leginkább említésre méltó Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkárának egyik érdekeltsége. Az államtitkár a vagyonnyilatkozata és a cégadatbázis szerint is két társaság résztulajdonosa:

  • a Tuzson Mérnöki Iroda Kft.-t a Biczi és Turi Ügyvédi Irodával,
  • a Beta Consulting Kft.-t pedig Biczi Tamás Lászlóval közösen birtokolja.

A mérnöki tevékenységgel, műszaki tanácsadással foglalkozó Tuzson Mérnöki Iroda Kft. 2018-as éve nagyjából olyan volt, mint az előző. Az árbevétel néhány tízezer forinttal kevesebb volt, 4,17 millió forint, melyből a végére mégis a korábbinál több, 550 ezres nyereség maradt. Osztalékfizetésre nem került sor.

Ennél sokkal érdekesebb azonban Tuzson másik érdekeltsége, a Beta Consulting Kft. Az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadással fő tevékenységként foglalkozó cég árbevétele még 2015-ben zuhant be: a 2014-es 20,6 millió forint után rendre 3,4-3,8 millió forint folyt be a kasszába, melyből 1,3-1,4 milliós adóalapot tudtak kimutatni. 2016-ban azonban történt valami rendkívüli, amire az amúgy igen szűkszavúra vett kiegészítő mellékletben sem tértek ki egyik évben sem. A legutóbbi három évben egy forint nyereség sem maradt a cégnél az eredménykimutatás szerint.

2018-ban a 3,81 millió forintos árbevételből - mely egyébként forintra megegyezik a 2017-essel - a költségek levonása után 1,41 millió forint adózás előtti eredmény maradt. Pont ugyanannyi, mint 2017-ben és 100 ezerrel több, mint 2016-ban.

Normális esetben ezt az adóalapot különféle növelő és csökkentő tényezőkkel szokták módosítani, majd az így kapott alapra vetítve határozzák meg a fizetendő adót. A Beta Consulting esetében azonban az elmúlt 3 évben az utolsó fillérig befizették az adóalapot az államkasszába. Vagyis az adózás előtti eredmény megegyezett a kimutatott adófizetési kötelezettséggel, erre pedig meglehetősen ritkán találni példát. Mondhatnánk akár azt is, hogy az államtitkár adózási morálja tökéletes, a teljes nyereségéről lemond az államkassza gyarapítása érdekében.

Persze valójában nem ilyesmiről lehet szó. Mivel a kiegészítő mellékletben egyik évben sem találtunk magyarázatot erre a kialakult helyzetre, levélben megkerestük a megadott e-mailcímen a társaság ügyvezetőjét, Tuzson Balázst, aki a cégkivonatban közzétett adatok alapján szinte biztosan közvetlen rokonságban áll Tuzson Bencével. Kérdéseinkre azonban a mai napig nem érkezett válasz, így egyéb lehetőség hiányában a számviteli ismeretek között keresgethetjük a lehetséges válaszokat.

Mint azt már írtuk, a leglogikusabb és legkézenfekvőbb lehetőség az, hogy az 1,41 millió forintos adózás előtti eredményt az adóalapot növelő tényezők húzták fel annyira, hogy végül a teljes eredményt az államkasszába kellett fizetni. Ilyen adóalap növelő tétel nagyon sok minden lehet, a teljesség igénye nélkül:

    • a céltartalékképzés (ilyen nem történt),
    • törvény szerint elszámolt értékcsökkenési leírás (erre sem utalnak a számok),
    • tárgyi eszközök, immateriális javak állományból történő kivezetésekor a könyv szerinti érték (ilyen sem történt a mérleg szerint),
    • elengedett követelés (ez is legfeljebb néhány ezer forint lehetett, a követelések állománya 17 ezer forinttal csökkent),
    • valamint a nem vállalkozás érdekében felmerült költségek növelhetik az adóalapot.

    Feltételezésünk szerint utóbbi jelenthet lehetséges magyarázatot a szokatlan jelenségre. Ide sorolható a 200 ezer forintot meghaladó szolgáltatás ellenértéke, ha egyértelműen megállapítható, hogy a szolgáltatás igénybevétele ellentétes az ésszerű gazdálkodás követelményeivel, az elévült követelés miatti ráfordítás, off-shore cégnek kifizetett ellenérték, valamint bizonyos esetekben a véglegesen átadott pénzeszköz is, ha azt például olyan külföldi személy kapja, amelynek államával Magyarországnak nincs hatályos egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről.

    Noha évek óta nincs kimutatott adózott nyeresége a Beta Consulting Kft.-nek, tavaly mégis sikerült osztalékot is kivenni a cégből. Az eredménytartalék terhére ugyanis 2 millió forint kifizetéséről határoztak Tuzsonék. Ilyenre legutóbb 2015-ben volt példa, akkor a teljes nyereséget kilapátolták, 2,1 millió forintot. 2014-ben pedig - amikor még jobban ment a cégnek - 12,1 milliós osztalékon osztozkodhattak a tulajdonosok.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
    A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
    Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
    A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
    Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
    Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
    Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
    Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
    Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
    Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
    A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
    Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
    Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
    Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
    Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
    Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
    Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
    Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
    Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
    Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG