<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A februári 8 százalék feletti ipari termelésbővülés ismét a - leginkább külföldre termelő - járműgyártásnak köszönhető, az új megrendelések között viszont már a belföld is szépen bővül. Nyugat-Dunántúl húzta meg leginkább az év elejét.

2014 februárjában az ipari termelés 8,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Hasonlóan az előző hónapokhoz a termelés bővüléséhez elsősorban az ipari termelés motorjának számító járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok eladásainak jelentős növekedése járult hozzá.

Februárban is az autóipar húzott

2014 februárjában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül tízben termelésbővülést, a többi három alágban 4,1 és 7,7% közötti volumencsökkenést regisztrált a KSH az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása az alágak közül a legnagyobb mértékben, 26,6%-kal emelkedett. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 7,7%-kal csökkent.

Szépen jönnek a megrendelések - már belföldről is

2014 februárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 17,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 20,6%-kal, az új exportrendelések 16,8%-kal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 13,3%-kal haladta meg az előző év februárit.

Két hónap alatt 7,1 százalékos plusz

A termelés az év első két hónapjában 7,1%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 1,6%-kal emelkedett.

Az ipari termelés volumenváltozásai az előző hónaphoz viszonyítva, szezonálisan és munkanappal kiigazítva.
Forrás: KSH

 

Az ipari export az év első két hónapjában 10,3%-kal, februárban 11,4%-kal nőtt 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele februárban az alágak közül a legnagyobb mértékben, 26,5%-kal bővült. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 6,2%-kal visszaesett.

Az ipar belföldi és exportértékesítésének trendje 2010. év havi átlaga = 100,0. Forrás: KSH

 

Az ipar belföldi értékesítése január–februárban 3,1, februárban 0,5%-kal csökkent 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar  belföldi eladásai februárban 7,1%-kal meghaladták az egy évvel korábbit.

Ezúttal Nyugaton sütött szebben a nap

2014 január–februárjában Magyarország területi egységei közül az ipari termelés mindössze egy régióban, Észak-Alföldön csökkent (-1,4%) az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékű volumenbővülést ebben az időszakban Nyugat-Dunántúlon (22,9%) regisztrált a a KSH, míg a többi régióban 3,3 és 15,5% közötti növekedést mértek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG