BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 18. 08:52

A két nagy párt elnökjelöltje a lehető legszorosabb versenyben van a Fehér Ház meghódításáért - állapította meg a Voice of America

A negatív reklámok eluralták az amerikai választási kampányt. A két nagy párt elnökjelöltje a lehető legszorosabb versenyben van a Fehér Ház meghódításáért - állapította meg kevesebb mint 50 nappal a novemberi elnökválasztás előtt a Voice of America rádió.

Politikai elemzők szerint a John McCain és Barack Obama közötti kiegyenlített küzdelem miatt a hátralevő hetek nagyon intenzív kampányolást, a másik oldal elleni támadásokat ígér, negatív rádiós, tévés és internetes reklámok tömege várható. A választási hajszában a reklámokat gyakran már néhány órával azután fogyaszthatja a közönség, hogy a rivális jelöltek támadható kijelentést tesznek.
   
"Fájdalmas adók; nehéz döntések a pénztárcáknak; nem készült fel a vezetésre; ez az igazi Obama" - hangzik el a McCain-stáb egyik reklámjában. "A lobbisták állnak a színvonaltalan kampány mögött; a pénz; milliárdos adócsökkentés az olaj- és gyógyszercégeknek, de szinte semmi az Önéhez hasonló családoknak" - tartalmazza az Obama-tábor válaszreklámja, amely McCaint egyebek mellett a lobbistákhoz fűződő kapcsolatai miatt támadja.
   
A demokrata elnökjelölt stábja lépéskényszerben van azóta, hogy McCain népszerűsége erősödött Sarah Palin alelnöki jelölésének köszönhetően. Maga Obama is kijelentette, hogy keményedik a kampány, minden támadásra azonnal válaszolnak. Stábja szerint a republikánus kampány hamis vádakkal, sőt hazugságokkal igyekszik felülkerekedni. McCain frontemberei viszont azt hangoztatják, hogy Obama reklámjai pontatlanok és félrevezetők.
   

Ha most rendeznék meg az amerikai elnökválasztást, akkor a republikánus jelölt, John McCain szenátor lenne a győztes - derült ki az Intrade "választási tőzsde" szerdai adataiból.
Celinda Lake közvélemény-kutatási szakember szerint Barack Obama és John McCain személye még mindig rendkívül vonzó a választók nagy tömegei számára. Úgy tűnik, hogy a jelöltek negatív üzenetei egyelőre nem értek célba. Egy liberális szakértői csoport azt szorgalmazza, hogy az elnökjelöltek közötti három, illetve az alelnökjelöltek közötti egy vita moderátorai a valódi kérdésekkel, és ne az unalmas támadásokkal foglalkozzanak. Elemzők szerint a vitáknak a szoros versenyben központi jelentőségük lesz a szavazók döntésében; az első megmérettetés McCain és Obama között szeptember 26-án lesz a Mississippi Egyetemen.
   
Obama korábban hónapokon át népszerűbb volt republikánus vetélytársánál. Az elnökjelöltek közötti versenyfutást Sarah Palin alelnökjelöltsége tette szorossá, valamint az, hogy McCain az utóbbi hetekben "elorozta" Obamától a változás jelszavát, reformernek állítja be magát, azt ígérve, hogy megújítja Washingtont. A CNN hírtelevízióban külön szakértői fórumot rendeztek a Palin-jelenségről, arról, hogy mi tette a 44 éves alaszkai kormányzónőt egyszeriben rocksztárrá. A Demokrata Párt aggódó vezetői, látván Obama lendületvesztését, agresszív ellentámadásokat sürgettek, amelyekre nem kellett sokáig várni.
   

Ha a demokrata jelölt, Barack Obama elveszíti a novemberi amerikai elnökválasztást, akkor azt csak a faji előítéletek magyarázhatják - állította Jack Cafferty, a CNN hírtelevízió neves politikai kommentátora.

"Elég legyen, nem érdekel mit mondanak rólam, de nagyon is szeretem ezt az országot, nem engedhetem meg, hogy még egy választást elvegyenek hazugságokkal és hamis támadásokkal" - fakadt ki Obama egy nagygyűlésen.
   
A választási kampány egyik láthatatlan embere George Bush. Már az elnökjelölt-aspiránsok is kerülték a népszerűtlen elnököt, és John McCain jelöltként sem tehet mást, minthogy elhatárolódik tőle. Bush jelentős adományozói bázist tud megmozgatni pártja sikeres szereplése érdekében, de ő és környezete is tisztában van azzal, hogy nyilvános választási szereplései ronthatnak McCain esélyein, ezért amennyire lehetséges, a háttérben marad.

Sarah lemossa Obamát?
Phelpsnél még Obama és McCain is izgatóbb
A szenzációs Palin ellen küldik Clintont
Obama hírszerzési információkhoz jutott
Vakon bízhatnak Palinben az amerikaiak?
Gustav a republikánusokra is lecsapott
Obama: visszahozom az amerikai álmot
McCain tudja, hol bujkál bin Laden?
Obama úgy járt, mint Mátyás király
Clinton teljes mellszélességgel Obama mellett

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél