3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mintegy két hónappal a megismétlendő osztrák államfőválasztás előtt továbbra is Norbert Hofer, a szabadságpárti jelölt vezet a legújabb, csütörtökön bemutatott közvélemény-kutatási adatok szerint.
Alexander Van der Bellen, az osztrák Zöldek pártjának (b) és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje korábbi televíziós vitájuk előtt. Fotó: MTI/EPA/Lisi Niesner

A Gallup intézet hatszáz osztrák választópolgárt kérdezett meg a hét elején. Ezek szerint Hofer 53 százalékos, míg a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen 47 százalékos támogatottsággal bír.

Vagy valaki más

A felmérés szerint a válaszadók 17 százaléka másra adná a voksát, mint májusban tette, 71 százalék viszont ugyanarra szavazna. A legbizonytalanabbak az Osztrák Néppárt (ÖVP) szavazói, 26 százalékuk választana mást. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatóinak 16, míg a Zöldekre voksolók 5 százaléka szavazna októberben másik jelöltre, mint májusban.

Érvénytelen volt az első

A május 22-i választáson szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg. Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjét, Norbert Hofert a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatta. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. A második fordulót azonban az alkotmánybíróság határozata értelmében meg kell ismételni, mivel a bírák helybenhagyták a szavazatszámlálás érvényességét kétségbe vonó, szabadságpárti beadványt.

A felmérést bemutató Österreich című lap szerint Hofer profitálni tud olyan témákból, mint a Törökország és Ausztria közötti diplomáciai vita, a menekültügyi kérdések és a terrortámadások. Az újság megállapította, hogy Van der Bellen számára, aki elsősorban vidéken akar majd szavazatokat nyerni, nehéz lesz hasonlókat találni egy áttöréshez.

Mivel Hoferre nagyobb arányban szavaztak meggyőződésből, Van der Bellen számára a bizonytalan választók mozgósítása lesz nagyobb kihívás - nyilatkozott Wolfgang Bachmayer közvélemény-kutató a Kurier című lap csütörtöki számának.

Mit mértek egy hónappal ezelőtt?

Júliusban 52 százalékon állt Norbert Hofer támogatottsága, most 53 százalék támogatná.

A két jelölt a hét elején mutatta be plakátkampányát. A Van der Bellen plakátjain olvasható üzenetek az Ausztria uniós tagsága melletti kiállást, az ország tekintélyének megtartását és a szélsőségesség elleni állásfoglalást hangsúlyozzák. A szabadságpárti plakátokon olvasható kampányszlogen az ország biztonságának fontosságáról szól. A másik üzenet, a Hatalmat ellenőrizni kell! mottó pedig az 1992-es államfőválasztáson győztes Thomas Klestil néppárti jelölt, későbbi államfő kampányszlogene volt.

A plakátokat bemutató sajtótájékoztatón elhangzott újságírói kérdésre, miszerint ezzel az FPÖ néppárti szavazatokat akar-e nyerni, a szabadságpárt főtitkára Herbert Kickl úgy válaszolt: ez inkább annak a jele, hogy azóta nem sok minden változott, Hofer pedig a hatalmi kartell szükséges ellenpólusa akar lenni.

Az FPÖ nagyjából kétmillió eurót költ a jelenlegi választási kampányra, Van der Bellen kampánystábja egyelőre nem hozta nyilvánosságra a költségeket, sem azt, hogy terveznek-e egyéb plakátokat az októberi választásig.

A jelenlegi helyzet szerint Van der Bellen mintegy háromezer, addig Hofer 1700 óriásplakát-felületen lesz majd látható.

Az államfőválasztás megismételt második fordulóját október 2-án tartják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG