5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az amerikai vezetés hivatalos nyilatkozatban vádolja a Észak-Koreát a WannaCry nevű vírus elterjesztésével. A program hatalmas károkat okozott világszerte és bár az amerikai nemzetbiztonsági szervek tudtak a Windows gyengeségéről, megtartották maguknak az információkat - ezzel pedig több százezer felhasználónak váltak elérhetetlenné az adatai, miközben a Microsoft anyagi főnyereményként könyvelhette el az ügyet.

A Trump-kormány hivatalosan is Észak-Koreát vádolja a WannaCry néven elterjedt kibertámadásokért – írja a Reuters. Az év elején elindított támadás számos kórház, pénzügyi intézet és vállalkozás körében okozott fennakadásokat, az amerikai elnök biztonsági tanácsadója szerint a támadás széleskörű volt és milliárdokat emésztett fel, ezért pedig a koreai vezetés közvetlenül felelős.

Észak-Korea ellenőrzés nélkül, kifejezetten rosszul viselkedett az elmúlt évtizedben, ez a kártékony hozzáállás pedig már minden képzeletet felülmúló szintet kezd elérni – írja Tom Bossert. Az Egyesült Államok kormánya nagy önbizalommal állítja, hog a Lazarus Csoportként elhíresült hackerek a koreai vezetéssel összedolgozva terjesztették el a WannaCry-t. Biztonsági szakemberek és az amerikai hivatalos szervek szerint ugyanez a csoport felelős a Sony ellen 2014-ben elkövetett támadásért, amely során számos vállalati információ került a nyilvánosság elé, illetve törlődött a cég szervereiről.

Az északi-koreai vezetés egyelőre nem reagált a hírre, de korábban már tagadták kapcsolatukat a számítógépes vírussal, lejárató kampánynak nevezve az amerikaiak híreszteléseit. Washington nyilatkozata nem tartalmaz konkrét válaszlépéseket, sem a támadással gyanúsítottak neveit.

MIlliárdos károk világszerte

A Wannacry májusban terjedt el, a megjelenést követő pár nap alatt az Egyesült Királyságban leálltak a kórházak rendszerei, de a zsarolóvírus terjedése kapcsán rövid időn belül, csaknem száz ország érintettségéről jelentek meg hírek, érintett Spanyolország, Nagy-Britannia, Ukrajna, Oroszország, India és Kína is - közölte a Kormányzati Eseménykezelő Központ. Az elemzések szerint a WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

A WannaCry ransomware egy fertőzött gépen.

A támadássorozat világszerte mintegy 150 országban okozott problémákat májusban és több mint 300 ezer számítógépet tudott megfertőzni. Az egyik legnagyobb károkat a FedEx szenvedte el: az amerikai globális szállítmányozó vállalat szeptemberi nyilatkozata alapján több mint 300 millió dolláros károkat okozott a program.

Magyarországon a Telenort is elérte a ransomware-típusú vírus. Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese akkor elmondta: nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a világszerte észlelt kibertámadás sorozatban, a Telenor előfizetői változatlanul használhatják készülékeiken az internetet. Mint később kiderült, mindössze néhány száz gépet tudott csak megfertőzni a program Magyarországon és alig hozott valamit a hackerek konyhájára.

A támadás elsőre egy ransomware vírusnak tűnt, amelynek lényege, hogy a számítógép adatait kódolással elérhetetlenné teszi, a felhasználók pedig csak bitcoin valutában történő váltságdíj kifizetése esetén kaphatják vissza az adataikat. Számos szakember azonban mindez csak figyelemelterelés volt, hogy a hackerek eltitkolják a program igazán kártékony tevékenységét. A feltételezések szerint a WannaCry véletlenül szabadult el, miközben a kódot fejlesztették. Ez magyarázhatja, miért is sikerült ilyen könnyen leállítani a szoftvert - írja az Origo.

A Microsoft nyert az ügyön csak igazán

A program a Windows szoftverének egyik gyengeségére épített, amelyet az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség fedezett fel – az NSA azonban ezt az információt saját célokra használta, hogy kibertámadásokhoz alkalmas eszközöket hozhasson létre. A Shadow Brokers nevű csoport később feltörte az NSA szervereit és online közzétette az érzékeny információkat. A hír komoly felháborodást keltett a Microsoft részéről, a vállalat elnöke szerint a nemzetbiztonsági szerveknek inkább javítania kellene ezeket a biztonsági réseket, nem pedig saját célokra felhasználnia.

Az eset végül anyagi szempontból biztos főnyeremény lehet a Microsoftnak: azok a szervezetek, amelyek eddig a túl magas költségek miatt nem álltak át a régi Windowsokról az új, védettebb verzióra, most kétszer is meggondolják, hogy megéri-e kockáztatni. Bár 100 százalékos védelem nem létezik, de az új kiadásokra legalább érkeznek biztonsági frissítések, ellenben a Windows 98 és Windows XP-vel, amelyek terméktámogatása megszűnik. Erről részletesebben is írtunk korábban.

Egy készpénzfelvételnek indult – hogyan lett adatlopás a vége?

Ismerjük már a különböző vírusirtók és az online biztonsági lépések használatának fontosságát, a hackerek azonban nem csak a virtuális, hanem a fizikai térben is leselkednek ránk. Egy bankkártya adatainak megszerzése épp annyi ideig tart, ameddig készpénzt veszünk fel egy automatából, a hatását azonban akár csak hónapokkal később vesszük észre a bankszámlánkon. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
Makro / Külgazdaság Elkezdtek bevásárolni a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:39
Kínában vegyes májusi makrogazdasági adatok láttak napvilágot hétfőn: a kiskereskedelmi forgalom növekedése gyorsult, az ipari termelésé lassult, miközben stagnált a munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság "Szörnyű" a helyzet Franciaországban, megszólalt a sztárfocista
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:26
Fittyet hányva a francia labdarúgó-szövetség kérésére, hogy a játékosok ne politizáljanak, a legismertebb válogatott játékos határozott politikai nyilatkozatot tett.
Makro / Külgazdaság Nagy lépést tesznek afelé, hogy Oroszország Kína játékszerévé váljon
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:51
Az orosz jegybank két hónap múlva a rubel/jüan átváltást fogja a benchmark valutaárfolyamnak tekinteni, búcsút véve a dollártól.
Makro / Külgazdaság Vége a választásoknak, jönnek a megszorítások? Kérdezzen Ön is Botos Katalintól a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 07:01
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálnia a június 19-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődő beszélgetésre.
Makro / Külgazdaság Támadási felülethez jutott Magyar Péter Orbán Viktorral szemben
Csabai Károly | 2024. június 17. 05:41
Azzal, hogy megfordult a hazai infláció lassuló trendje, immár második hónapja magasabb az éves fogyasztóiár-index az előző havinál. A 4 százalékos májusi rátánál ugyanis csak nyolc országé volt alacsonyabb az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 41 európai államból. S mivel ennek ellenére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tovább faragott az alapkamatán, a visszatekintő reálkamatok alapján felállított rangsorban is hátracsúsztunk – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Munkahelyi balesettől elhibázott CSR akcióig - elkészült a Krízistérkép 2023
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 19:36
397 krízishelyzetet gyűjtött össze és elemzett a Magyar Public Relations Szövetség (MPRSZ) kríziskommunikációs tagozata a Krízistérkép 2023 című kiadványban, mely online letölthető az MPRSZ weboldaláról. A 13 public relations szakember által összeállított kötet a gyakorló szakemberek mellett a kríziskommunikáció iránt érdeklődő egyetemisták számára is iránytűként szolgálhat. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG