<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az amerikai vezetés hivatalos nyilatkozatban vádolja a Észak-Koreát a WannaCry nevű vírus elterjesztésével. A program hatalmas károkat okozott világszerte és bár az amerikai nemzetbiztonsági szervek tudtak a Windows gyengeségéről, megtartották maguknak az információkat - ezzel pedig több százezer felhasználónak váltak elérhetetlenné az adatai, miközben a Microsoft anyagi főnyereményként könyvelhette el az ügyet.

A Trump-kormány hivatalosan is Észak-Koreát vádolja a WannaCry néven elterjedt kibertámadásokért – írja a Reuters. Az év elején elindított támadás számos kórház, pénzügyi intézet és vállalkozás körében okozott fennakadásokat, az amerikai elnök biztonsági tanácsadója szerint a támadás széleskörű volt és milliárdokat emésztett fel, ezért pedig a koreai vezetés közvetlenül felelős.

Észak-Korea ellenőrzés nélkül, kifejezetten rosszul viselkedett az elmúlt évtizedben, ez a kártékony hozzáállás pedig már minden képzeletet felülmúló szintet kezd elérni – írja Tom Bossert. Az Egyesült Államok kormánya nagy önbizalommal állítja, hog a Lazarus Csoportként elhíresült hackerek a koreai vezetéssel összedolgozva terjesztették el a WannaCry-t. Biztonsági szakemberek és az amerikai hivatalos szervek szerint ugyanez a csoport felelős a Sony ellen 2014-ben elkövetett támadásért, amely során számos vállalati információ került a nyilvánosság elé, illetve törlődött a cég szervereiről.

Az északi-koreai vezetés egyelőre nem reagált a hírre, de korábban már tagadták kapcsolatukat a számítógépes vírussal, lejárató kampánynak nevezve az amerikaiak híreszteléseit. Washington nyilatkozata nem tartalmaz konkrét válaszlépéseket, sem a támadással gyanúsítottak neveit.

MIlliárdos károk világszerte

A Wannacry májusban terjedt el, a megjelenést követő pár nap alatt az Egyesült Királyságban leálltak a kórházak rendszerei, de a zsarolóvírus terjedése kapcsán rövid időn belül, csaknem száz ország érintettségéről jelentek meg hírek, érintett Spanyolország, Nagy-Britannia, Ukrajna, Oroszország, India és Kína is - közölte a Kormányzati Eseménykezelő Központ. Az elemzések szerint a WannaCry távoli kódfuttatást kezdeményez a Microsoft Windows rendszerekben önmaga terjesztéséhez. Mivel a vírus képes féregszerűen terjedni, ezért rendkívül gyorsan fertőz a belső hálózatokon is.

A WannaCry ransomware egy fertőzött gépen.

A támadássorozat világszerte mintegy 150 országban okozott problémákat májusban és több mint 300 ezer számítógépet tudott megfertőzni. Az egyik legnagyobb károkat a FedEx szenvedte el: az amerikai globális szállítmányozó vállalat szeptemberi nyilatkozata alapján több mint 300 millió dolláros károkat okozott a program.

Magyarországon a Telenort is elérte a ransomware-típusú vírus. Sárvári Richárd, a Telenor megbízott műszaki vezérigazgató-helyettese akkor elmondta: nem voltak veszélyben a lakossági felhasználók adatai és eszközei a világszerte észlelt kibertámadás sorozatban, a Telenor előfizetői változatlanul használhatják készülékeiken az internetet. Mint később kiderült, mindössze néhány száz gépet tudott csak megfertőzni a program Magyarországon és alig hozott valamit a hackerek konyhájára.

A támadás elsőre egy ransomware vírusnak tűnt, amelynek lényege, hogy a számítógép adatait kódolással elérhetetlenné teszi, a felhasználók pedig csak bitcoin valutában történő váltságdíj kifizetése esetén kaphatják vissza az adataikat. Számos szakember azonban mindez csak figyelemelterelés volt, hogy a hackerek eltitkolják a program igazán kártékony tevékenységét. A feltételezések szerint a WannaCry véletlenül szabadult el, miközben a kódot fejlesztették. Ez magyarázhatja, miért is sikerült ilyen könnyen leállítani a szoftvert - írja az Origo.

A Microsoft nyert az ügyön csak igazán

A program a Windows szoftverének egyik gyengeségére épített, amelyet az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség fedezett fel – az NSA azonban ezt az információt saját célokra használta, hogy kibertámadásokhoz alkalmas eszközöket hozhasson létre. A Shadow Brokers nevű csoport később feltörte az NSA szervereit és online közzétette az érzékeny információkat. A hír komoly felháborodást keltett a Microsoft részéről, a vállalat elnöke szerint a nemzetbiztonsági szerveknek inkább javítania kellene ezeket a biztonsági réseket, nem pedig saját célokra felhasználnia.

Az eset végül anyagi szempontból biztos főnyeremény lehet a Microsoftnak: azok a szervezetek, amelyek eddig a túl magas költségek miatt nem álltak át a régi Windowsokról az új, védettebb verzióra, most kétszer is meggondolják, hogy megéri-e kockáztatni. Bár 100 százalékos védelem nem létezik, de az új kiadásokra legalább érkeznek biztonsági frissítések, ellenben a Windows 98 és Windows XP-vel, amelyek terméktámogatása megszűnik. Erről részletesebben is írtunk korábban.

Egy készpénzfelvételnek indult – hogyan lett adatlopás a vége?

Ismerjük már a különböző vírusirtók és az online biztonsági lépések használatának fontosságát, a hackerek azonban nem csak a virtuális, hanem a fizikai térben is leselkednek ránk. Egy bankkártya adatainak megszerzése épp annyi ideig tart, ameddig készpénzt veszünk fel egy automatából, a hatását azonban akár csak hónapokkal később vesszük észre a bankszámlánkon. Tovább >>>

Makro / Külgazdaság Macron és von der Leyen együtt győzködi Pekinget Putyin megfékezésére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 19:11
Herszon körzetében újabb orosz ellenakció indult, Bahmutnál készülődnek az ukránok.
Makro / Külgazdaság Elillan a bankpánik? Javulóban az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 16:45
Több friss mutató is kedvező jelekre utal.
Makro / Külgazdaság Nyugati inváziók – tragikus végeredmények
Káncz Csaba | 2023. március 24. 16:05
Ezen héten van az évfordulója a nyugati hatalmak által külföldi államok ellen megindított három támadásnak. A hadjáratok többnyire megsértették a nemzetközi jogot, és két esetben bukott államot hagytak maguk után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A munkaerőpiacot még nem érintette a gazdasági helyzet romlása
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 15:20
A pénteken közzétett adatok alapján a Magyar Bankholding szakértői úgy látják, nagyon jó a helyzet a magyar munkaerőpiacon.
Makro / Külgazdaság Sürgős uniós menekültügyi reformokat akar a német belügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 14:30
A jövő évi EP-választásokig szeretné készen látni ezeket.
Makro / Külgazdaság Károly királyért aggódnak, nem megy Franciaországba
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:49
A Buckingham palota szerint nem biztonságos a tüntetések miatt.
Makro / Külgazdaság Fontos lélektani szinthez közelít a gáz árfolyama
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 13:28
Pénteken is folytatódott a gáz árának esése a tőzsdéken. Fontos szint közelében a kurzus.
Makro / Külgazdaság Polgári áldozatai vannak az újabb orosz légicsapásnak
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 12:29
Orosz légicsapás érte péntekre virradóra a kelet-ukrajnai donyecki régióban lévő Konsztantyinivka városát, öt ember, három nő és két férfi meghalt - közölte az ukrán katasztrófavédelem a Telegramon.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Szijjártó Péter New York utcáit rója egy Bayern-felsőben
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:11
Világjáró miniszterünk Amerikában sem adta fel jó szokását.
Makro / Külgazdaság Igenis le kéne tartóztatni hazánkban Putyint - cáfolja Gulyás Gergelyt a szakértő
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 10:48
Érvényben van Magyarországon a statútum, amely Gulyás Gergely szerint nem, hazánk tehát jogot sértene azzal, ha futni hagyná Putyint.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG