<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Elemzők szerint a következő hónapokban stagnálhat az ipari termelés. Bár augusztusban a rendelésállomány 13,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, az új rendelések száma csökkent.

Kevesebb új rendelés

Elemzők szerint a következő hónapokban stagnálhat az ipari termelés, fellendülés azonban még jövőre sem várható, mivel a fő exportpiacokon és világszerte is lassul a gazdasági növekedés. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kedvező, hogy a meglévő feldolgozóipari rendelésállomány augusztusban 13,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet, a szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az új megrendelések állománya csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 1,4 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

A járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal bővült, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 1,2 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 15,3 százalékos csökkenése nyomta rá bélyegét a teljes ipari termelés alakulására.

Gyenge a belső és a külső kereslet is

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint az adatokból továbbra is az látszik, hogy az ipar gyengélkedik, hiszen az első nyolc hónap kibocsátása alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ennek oka, hogy a fő exportpiacokon, elsősorban Németországban, de a világban is lassult a növekedés dinamikája. A belföldi értékesítésre pedig a jól ismert problémák hatnak: a gyenge kereslet és a beruházások csökkenése - fejtette ki.

Az elemző szerint a következő hónapokban valamivel jobb teljesítmény, vagy legalábbis stabilizálódás várható ugyan, de ezzel együtt sem számít sem az idén, sem jövőre az ipari termelés jelentős dinamizálódására.

Támaszt nyújthat az autógyártás az újonnan belépő kapacitások révén- most csökkent a növekedési üteme - de az összes többi szegmensben borúsak a kilátások, amit a rendelésállományok alakulása is alátámaszt - mondta. Hozzátette, hogy a kilátások szempontjából releváns új megrendelések csökkentek az egy évvel korábbihoz hasonlítva - az új export rendelések 17,3 százalékkal, a belföldi rendelések 7,1 százalékkal - és ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy Nyugat-Európában is gyengül a konjunktúra.

A CIB Bank előrejelzése szerint az ipari termelés az idén 3,1 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal emelkedik.

Az autóipar nyújthat támaszt

Az ipar teljesítménye hullámzó az utóbbi hónapokban; augusztusban például az előző hónaphoz képest növekedés volt, az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest viszont visszaesés - mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a feldolgozóiparon belül átrendeződés figyelhető meg. Az autóipar növekedési üteme csökkent, de súlya már 21 százalék fölötti, az elektronikai iparban viszont folytatódik a tavalyi év második negyedévében megkezdődött visszaesés.

Bár a folyamatok ellentmondásosak, az élelmiszeripar összességében növekedett, ami Török Zoltán szerint azért is fontos, mert az ágazatban magas a foglalkoztatottak száma.

A további kilátásokkal kapcsolatban a szakember azt mondta: nem várható, hogy a külső környezet javulna az idei év hátralévő részében, inkább érezhető romlására lehet számítani. Török Zoltán ennek ellenére úgy látja, hogy a magyar ipar teljesítménye szinten marad, az autóiparban van annyi új kapacitás, ami ellensúlyozni tudja a kedvezőtlen folyamatokat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG