1p
Elemzők szerint a következő hónapokban stagnálhat az ipari termelés. Bár augusztusban a rendelésállomány 13,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, az új rendelések száma csökkent.

Kevesebb új rendelés

Elemzők szerint a következő hónapokban stagnálhat az ipari termelés, fellendülés azonban még jövőre sem várható, mivel a fő exportpiacokon és világszerte is lassul a gazdasági növekedés. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint kedvező, hogy a meglévő feldolgozóipari rendelésállomány augusztusban 13,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet, a szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az új megrendelések állománya csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közölte, hogy augusztusban 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a munkanaphatástól megtisztított index pedig 1,4 százalékos növekedést jelez. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelés augusztusban 2,6 százalékkal emelkedett. Az év első nyolc hónapjában 0,4 százalékkal alacsonyabb volt az ipari kibocsátás, mint az előző év azonos időszakában.

A járműgyártás kibocsátása 2,8 százalékkal bővült, az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása pedig 1,2 százalékkal növekedett. A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termékgyártás 15,3 százalékos csökkenése nyomta rá bélyegét a teljes ipari termelés alakulására.

Gyenge a belső és a külső kereslet is

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője szerint az adatokból továbbra is az látszik, hogy az ipar gyengélkedik, hiszen az első nyolc hónap kibocsátása alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ennek oka, hogy a fő exportpiacokon, elsősorban Németországban, de a világban is lassult a növekedés dinamikája. A belföldi értékesítésre pedig a jól ismert problémák hatnak: a gyenge kereslet és a beruházások csökkenése - fejtette ki.

Az elemző szerint a következő hónapokban valamivel jobb teljesítmény, vagy legalábbis stabilizálódás várható ugyan, de ezzel együtt sem számít sem az idén, sem jövőre az ipari termelés jelentős dinamizálódására.

Támaszt nyújthat az autógyártás az újonnan belépő kapacitások révén- most csökkent a növekedési üteme - de az összes többi szegmensben borúsak a kilátások, amit a rendelésállományok alakulása is alátámaszt - mondta. Hozzátette, hogy a kilátások szempontjából releváns új megrendelések csökkentek az egy évvel korábbihoz hasonlítva - az új export rendelések 17,3 százalékkal, a belföldi rendelések 7,1 százalékkal - és ezek az adatok egyértelműen jelzik, hogy Nyugat-Európában is gyengül a konjunktúra.

A CIB Bank előrejelzése szerint az ipari termelés az idén 3,1 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal emelkedik.

Az autóipar nyújthat támaszt

Az ipar teljesítménye hullámzó az utóbbi hónapokban; augusztusban például az előző hónaphoz képest növekedés volt, az egy évvel ezelőtti teljesítményhez képest viszont visszaesés - mutatott rá Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a feldolgozóiparon belül átrendeződés figyelhető meg. Az autóipar növekedési üteme csökkent, de súlya már 21 százalék fölötti, az elektronikai iparban viszont folytatódik a tavalyi év második negyedévében megkezdődött visszaesés.

Bár a folyamatok ellentmondásosak, az élelmiszeripar összességében növekedett, ami Török Zoltán szerint azért is fontos, mert az ágazatban magas a foglalkoztatottak száma.

A további kilátásokkal kapcsolatban a szakember azt mondta: nem várható, hogy a külső környezet javulna az idei év hátralévő részében, inkább érezhető romlására lehet számítani. Török Zoltán ennek ellenére úgy látja, hogy a magyar ipar teljesítménye szinten marad, az autóiparban van annyi új kapacitás, ami ellensúlyozni tudja a kedvezőtlen folyamatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG