<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A legfrissebb statisztika alapján nagyon úgy tűnik, hogy a magyar munkaerőpiac elérte a csúcspontját.
Dolgozó az EGLO Magyarország Kft. új gyártó- és raktárcsarnokában az átadó napján Pásztón 2017. június 21-én. A világítástechnikai elemeket gyártó osztrák tulajdonú cég telephelyének bővítése négymilliárd forintos beruházásban valósult meg, a fejlesztést egyedi kormánydöntés alapján 650 millió forinttal támogatta a kormány. MTI Fotó: Komka Péter

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggeli közlése szerint a harmadik negyedévben ugyanis 4,486 millió foglalkoztatott volt a 15-74 éves korosztályban, ami a második negyedévhez képest mindössze 12 ezerrel jelent több embert. Holott a munkaerőpiac szezonalitásából fakadóan ez az év azon időszaka, amikor még szignifikáns mértékben emelkedik a dolgozók létszáma. A korábbi években 40-60 ezer fős növekedés volt megfigyelhető, ehhez képest a mostani 12 ezer főt akár stagnálásnak is tekinthetjük - írja az mfor.hu.

A lap szerint a háttérben egyre súlyosabb strukturális problémák állnak, hiszen a több mint 80 ezer üres álláshelyet a piacon lévő 178 ezer munkanélküli nem tudja betölteni. Részben földrajzi okok miatt részben pedig a piac keresleti és kínálati oldalának eltérősége miatt.

A harmadik negyedévben ráadásul majdnem 14 ezerrel lett több munkanélküli, ami - akárcsak a foglalkoztatottak esetében - a piac szezonalitásával teljesen összeegyeztethetetlen. Június vége és szeptember vége között a szezonális mezőgazdasági és építőipari munkák szép számmal biztosítanak munkalehetőséget, még ha csak átmeneti jelleggel is. Ezek pedig tízezrével szívhatják fel a piacról a munkanélkülieket. Ennek köszönhető az is, hogy a korábbi években ilyenkor 15-30 ezerrel is csökkent a munkanélküliek száma.

Mindez pedig arra utal, hogy a piac elérte a csúcspontját, a foglalkoztatás további bővítése, a munkanélküliek számának csökkentése egyre nagyobb kihívást fog jelenteni.

Az elemzés további részletei az mfor.hu-n.

Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Makro / Külgazdaság Kijevnek köze volt a Kercsi híd felrobbantásához
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:26
Sem a fegyverek, sem a diplomaták nem pihentek pünkösdvasárnapra virradóra sem.
Makro / Külgazdaság Csak a parancsra várnak és indul az ukrán roham
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 18:00
Vlagyimir Putyin akkor is veszélyes marad, ha vereséget szenved. Háborús hírek.  
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Lemondott Orbán Viktor szerb szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:11
Milos Vucevic védelmi miniszter lett a Szerb Haladó Párt (SNS) új elnöke miután Aleksandar Vucic köztársasági elnök nem indult újra a tisztségért a párt kragujevaci tisztújító közgyűlésén szombaton.
Makro / Külgazdaság Tömegnyomorral indult a háromnapos hétvége a brit repülőtereken
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 16:35
Hatalmas sorok alakultak ki szombat délutánra a brit repülőtereken, miután egy központi szoftverhiba miatt működésképtelenné váltak az elektronikus beléptető kapuk.
Makro / Külgazdaság Elsodort egy komplett tábort a lavina Pakisztánban
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:59
Legalább tízen meghaltak egy lavina miatt Észak-Pakisztán egy távoli régiójában szombaton - közölték helyi tisztségviselők.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin véres bosszút áll, ha veszít Ukrajnában?
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 15:10
A brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke szerint Oroszország akkor is veszélyt jelentene a Nyugatra, ha vereséget szenved Ukrajnában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG