Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma teszik le esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő negyedszer kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort. Az újonnan megválasztott Országgyűlés tárgysorozatában 29 törvényjavaslat, 1 határozati javaslat és 5 beszámoló maradt az előző ciklusról.

A parlament honlapján közzétett napirendi javaslat szerint az ülés az államfő köszöntőjével kezdődik, később Áder János felkéri a korelnököt és a korjegyzőket az ülés vezetésére, majd a megválasztott képviselők döntenek az alakuló ülés napirendjéről.

A javaslat szerint a Ház meghallgatja Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke és Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke beszámolóját az országgyűlési választásról. A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

Az alaptörvény értelmében a parlament megalakulásával a kabinet ügyvezető kormányként gyakorolja hatáskörét, nemzetközi szerződés kötelező hatályát azonban nem ismerheti el, rendeletet csak törvény felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat. Az ülésen az államfő javaslatot tesz a miniszterelnök személyére.

Marad Kövér László

Áder János április 17-én Orbán Viktort, a választáson győztes Fidesz-KDNP pártszövetség listavezetőjét kérte fel a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére. A Ház - egy újabb szünetben - ellenőrzi az esküokmányokat és bejelentést tesz a képviselői összeférhetetlenségről.

A parlament vita nélkül határoz a választási beszámolókról, majd a korelnök bejelenti a képviselőcsoportok megalakulását. Titkos szavazással megválasztják az Országgyűlés elnökét, aki ezt követően szintén esküt tesz. Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke korábban közölte, hogy ismét Kövér Lászlót javasolják a házelnöki tisztségre.

Eldőlt, hogyan ül be a parlamentbe az MSZP és a Párbeszéd

A frakciószövetség vezetőjét is megválasztották. Tovább >>>

Az elnöklést átveszi az Országgyűlés megválasztott elnöke, aki köszöntőjét követően javaslatot tesz a háznagy személyére. Őt nyílt szavazással választják meg, majd összehívják a Házbizottság alakuló ülését. A bizottságokról szóló határozati javaslatról a parlament vita nélkül dönt, egyidejűleg megválasztja a törvényalkotási bizottság alelnökét és tagjait. A bizottság elnökének személyéről az Országgyűlés külön határoz.

Itt a lista

Az újonnan megválasztott Országgyűlés tárgysorozatában 29 törvényjavaslat, 1 határozati javaslat és 5 beszámoló maradt az előző ciklusról. Az alakuló ülés utolsó döntéseként - ugyancsak házelnöki javaslatra - létrehozzák a parlamenti bizottságokat, továbbá határoznak azok tisztségviselőiről és tagjairól. A 2018 és 2022 közötti parlamenti ciklusban a pártok előzetes megállapodása szerint 15 bizottság jön létre, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

Ahogy arról korábban is írtunk, Orbán Viktor miniszterelnök Áder János köztársasági elnök felkérése után az elmúlt napokban konzultációt folytatott a kormányalakításról, ennek megfelelően Orbán felkérte:

 • Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek,
 • Pintér Sándort belügyminiszternek, Varga Mihályt pénzügyminiszternek,
 • Benkő Tibort honvédelmi miniszternek,
 • Bártfai-Mager Andreát a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek,
 • Palkovics Lászlót nemzeti innovációs és technológiai miniszternek,
 • Gulyás Gergelyt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek,
 • Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek,
 • Trócsányi Lászlót igazságügyi miniszternek,
 • Nagy Istvánt agrár- és vidékfejlesztési miniszternek,
 • Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek,
 • Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszternek,
 • Süli Jánost a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszternek javasolja.

  Az alakuló ülés előtt reggel fél 9-kor az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselői esküt tesznek a "szabad, demokratikus magyar köztársaságra". A "Magyar Köztársaság Kövénél" (Budapest, XIII.ker., az újpesti rakpart sétáló része, a Hotel Hélia mögött) tartott eseményen Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője és Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke mond beszédet - írja a Népszava.

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

  Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

  Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
  Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
  Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
  Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
  Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
  Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
  Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
  Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
  Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
  Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
  Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
  Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
  Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
  Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
  Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
  Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
  Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
  Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
  Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
  Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
  Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
  Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
  Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
  Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
  Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
  Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
  Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
  Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
  MTI | 2021. május 5. 18:00
  A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
  hírlevél
  depositphotos