BUX
36 157.62
+0.20%
+72.00
OTP
10 390.00
+1.46%
+150.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 850.00
-0.80%
-55.00
MTELEKOM
394.00
-0.25%
-1.00
 
2020. március 30. 18:38

Egészségügyi vészhelyzet idején talán az egyik legfontosabb a jól működő nyilvánosság. Végignéztük a budapesti önkormányzatok honlapjait, hogy ennek a kívánalomnak vajon mennyire is felelnek meg.

Szerkesztőségünk végignézte az összes fővárosi kerület önkormányzat honlapját; azt szerettük volna megtudni, hogy a mostani járványos időszakban milyen lehetőségek vannak a tájékozódásra. Nem végeztünk mélyfúrást, maximum három görgetésig mentünk le a weblapokon, és azt néztük meg, ha valakinek sürgősen szüksége lenne valamilyen alapvető és friss információra, netalán segítségre, akkor hosszabb kutakodás nélkül erre rálel-e viszonylag könnyedén. Nem is értékeltük az egyes önkormányzatok honlapjait, hogy melyik jobb, és melyik kevésbé ezen a területen, az alábbi cikk csupán arra törekszik, hogy egyfajta látleletet adjon arról, mivel találkozik első blikkre egy kerületi lakos, ha koronavírus ügyben felkeresi saját önkormányzatának honlapját.

Egytől huszonháromig

A Budavári önkormányzat honlapja az első három görgetésre összesen tíz hírt jelenít meg, melyekből Koronavírus alcímmel (ez pirossal van kiemelve) hat hír szerepel (gyermekellátás információ, karantén tájékoztató, járványügyi tájékoztatás, óvoda és bölcsőde szünet, krízisintervenció, rendkívüli működési rend, a fennmaradó négy hír  (farongálás, közösségi felhívás, laborvizsgálatok, áramszünet) között vegyesen megjelenítve.

A második kerület honlapján igencsak szembeszökő módon jelenik meg a koronavírus tematika, mindjárt egy nagy zöld dobozban: Járványügyi információk – tájékoztatás az önkormányzati intézkedésekről olvasható. Alatta, a hajtás után 3 kisebb dobozban (ehhez egyet görgetni kell): járványügyi tájékoztatás idős szomszédok számára, egy angol nyelvű tájékoztatás a legfontosabb információkról, a kijárási korlátozásokról pedig a harmadik dobozban olvashatunk. 

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata sem aprózza el, piros színnel majd kiszúrja a szemünket: Koronavírus  információ – információk intézkedések, és mindez az aznapi dátummal.

Újpest önkormányzatának honlapján a hajtás felett semmifajta kiemelést nem találunk koronavírus szóval, helyette egy anyag: az önkormányzat ellátja az idős rászorulókat, de ebben sincs utalás magára a koronavírusra. A hajtás alatt: az Újpesti Napló print változata, Vigyázzunk egymásra címlappal, ez pedig  lapozva olvasható. Aki alapvető információkra kíváncsi járvány ügyben, bizony sokáig kutakodhat. 

A Belváros honlapján a hajtás fölött a belváros kék-narancs színével: A koronavírus megelőzése érdekében hozott intézkedések változatlan fenntartásáról címmel olvasható egy anyag. Ha másra vagyunk kíváncsiak, bizony az oldalt végig kell görgetni.

Hatodik kerület, Terézváros: a hajtás felett Maradj otthon plakát, amire rákattintva két telefonszám: ha segítenél és, ha segítség kell. Egyszerű, de informatív.

Az Erzsébetváros honlapján a hajtás fölött, ahová a szem azonnal téved, az önkormányzat előtt kikötött bicikli képe, jobbra kisebb dobozban, pirossal Koronavírus doboz. Ha rákattintunk, akkor koronavírus címmel egy egész oldal (lap) nyílik meg a rendelésektől a piaci nyitva tartásokig.

Józsefváros honlapján, amint kinyitjuk, azonnal olvashatók az önkormányzat intézkedései veszélyhelyzet idején, és egy Zöld szám (segítségkérés, tájékoztatás a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan minden nap 8 és 20 óra között). Itt nem kell keresgélni.

Ferencváros azt közli látogatóival, hogy honlapjuk megújulása és fejlesztése folyamatosan zajlik. Alatta két kis doboz, a bal oldalin egy vírus képe, ha kinyitom, benne az első hír, info se a legfontosabb: A Nagy Frerencvárosi Fertőtlenítő Fotóalbum.

Kőbánya: a hajtás fölött az önkormányzat épületéről  egy szép imázsfilm látható, és csak két görgetés után akadunk bele az első korona vírus információba.

Újbuda önkormányzata honlapján négy inzert váltja egymást, mindegyik a koronavírussal összefüggésben tájékoztat, pl kijárási korlátozások, tőle jobbra pedig az Újbuda Tv adásai, mind a koronavírusról.

A tizenkettedik kerület honlapja maga a praktikum, egy vékony narancssárga és egy zöld csíkban, fent, végigfut: Ha segítséget kér ezt a telefonszámot hívja hétköznap 8:00-16:00-ig. Ha pedig segíteni szeretne, itt regisztráljon. Ennyi, és semmi keresgélés.

A tizenharmadik kerület nyitólapján egy tájékoztatást olvashatunk az önkormányzat által meghozott intézkedésekről, bár ez legutóbb március 16-án volt frissítve.

Zugló is igencsak lényegre törő: Figyelem! Itt találja a legfontosabb elérhetőségeket kornavírus-járvány idején! Lehet, nem is kell ilyenkor több.

A tizenötödik kerület nem különösebben könnyíti meg az informálódni akarók helyzetét. A kerület logója alatt Mindenkire vigyázunk felirat, lejjebb pedig egy kis dobozban: Minden fontos tudnivaló egy helyen, ami viszont egy 18 oldalas kis lapozható kézikönyv. Biztos okosabb lesz, akinek egy ilyen vészhelyzetben van türelme lapozgatni.

A tizenhatodik kerület honlapján a március 16-i döntés ugrik fel azonnal, de ha azt becsukom adófizetés és egyebek témákban tájékozódhatok. Utána 2 görgetés, hogy jöjjenek a Koronavírussal kapcsolatos hírek.

Rákosmente honlapja egy polgármesteri közleménnyel indít járványügyben, de ha azt becsukjuk, azonnal ránk zúdulnak a koronavírus hírek.

Lőrinc és Imre website-ján azonnal egy telefonszám, hogy kihez tudnak a 70 évesek fordulni, ha gond van. Lejjebb görgetve, minden hír csak és kizárólag koronavírusos. Kell keresgélni, de zömében, a tárgyhoz tartozó hírek.

Kispest honlapja négy box-szal indul: rendszeresen fertőtlenítik a piacot, Kispesti Op. Törzs – folyamatosan frissül, Kispesti egyészségügyi intézet – folyamatosan frissül, Idősek figyelmébe – vagyis csak és kizárólag koronavírus hírek. 

Presterzsébet honlapja vélhetőleg túlterhelt, a webhely nem érhető el többszöri kísérletre sem. Később hozzáférünk a honlaphoz: a főoldali, koronavírussal kapcsolatos legfontosabb tájékoztatások és hírek közé csak egy tavaszi lemosó permetezés és a határon túli magyarokért szervezett aláírásgyűjtés férkőzött be.

Csepel nyitó oldalán öt hír váltja egymást, benne 4 a koronavírusról.

Budafok-Tétény egy nagy info-boksz-szal fogadja látogatóit, Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről felirattal. Benne gyakorlatilag mnden fellelhető ebben a témában.

Soroksár önkormányzata is egyszerűen oldotta meg: Kornavírus tájékoztatás! – jön szembe azonnal a honlapon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
hírlevél