<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kormányának bukását követő harmadik és egyben utolsó koalíciós próbálkozás is kudarcot vallott a három legnagyobb parlamenti párt között, így ősszel ismét előrehozott választásokat tartanak Bulgáriában.

Georgi Szvilenszki, a bolgár szocialisták frakcióvezetője szerdán újságíróknak elmondta: nem sikerült működőképes koalíciót tető alá hozni, mert az előterjesztett kormányprogram nem kapta meg a kellő támogatást a parlamentben.

"Ebben a helyzetben holnap visszaadjuk a kormányalakítási megbízást az államfőnek"

- tette hozzá Szvilenszki az MTI tudósítása szerint.

Rumen Radev államfő tíz napja adott kormányalakítási megbízást a korábbi kabinetben részt vevő szocialistáknak. Az alkotmányos rend szerint az elnöknek most fel kell oszlatnia a törvényhozást, és előrehozott választást kell kitűznie, amely feltehetően októberben lesz. 2021 áprilisa óta ez lesz a negyedik parlamenti választás.

Az oroszok buktatták meg a nyugatbarát kormányt?

A bolgár parlament június 22-én vonta meg a bizalmat a tavaly decemberben hivatalba lépett, nyugatbarát Petkov koalíciós kormányától. Néhány nappal később Petkov - már ügyvezetőként - kiutasított hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót, akik állítása szerint megsértették a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt. A lépéssel tovább rontotta a hagyományosan szoros kapcsolatokat ápoló Moszkva és Szófia viszonyát.

Kiril Petkov miniszterelnök elhagyja a parlament épületét Szófiában. A nyugatbarát miniszterelnök június 22-én veszítette el a bizalmi szavazást - mostanra biztossá vált, hogy újabb előrehozott választás jön Bulgáriában. Fotó: EPA / Vassil DonevKiril Petkov miniszterelnök elhagyja a parlament épületét Szófiában. A nyugatbarát miniszterelnök június 22-én veszítette el a bizalmi szavazást - mostanra biztossá vált, hogy újabb előrehozott választás jön Bulgáriában. Fotó: EPA / Vassil Donev

Az ukrajnai orosz megszállást hevesen bíráló Petkov azt állította, hogy Moszkva buktatta meg a kormányát, méghozzá "hibrid háborús" eszközökkel. Áprilisban Oroszország leállította a gázszállítást Bulgáriának arra hivatkozva, hogy a bolgár fél nem fizetett rubelben.

Egyik utolsó intézkedéseként Petkov szerdán az amerikai Westinghouse vállalat szakértőivel egyeztetett nukleáris fűtőanyag beszerzéséről az ország két atomreaktora számára.

"Aggódom amiatt, ami Európában zajlik, becslésem szerint a háború (Ukrajnában) még öt évig fog tartani, ezért remélem, hogy sikerül sokat előre lépnünk az energiaellátás diverzifikációjában"

- mondta.

Elemzők arra számítanak, hogy az újabb parlamenti választás eredményeképpen sem alakul ki egyértelmű, kormányképes többség, tovább mélyítve a belpolitikai válságot. Mindemellett a nacionalista és az oroszbarát erők megerősödését vetítik előre.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lázongásoktól tartanak Németországban a brutális drágulás miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 10:46
A koronavírus-járvány kezelése elleni radikális tüntetések sorozatához hasonló tiltakozó mozgalom indulhat el Németországban az energiaválság és az általános drágulás miatt.
Makro / Külgazdaság Elárulta Szijjártó Péter, miért találkozott Lavrovval
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 08:48
Magyarország energiaellátásának biztosításáról és a paksi atomerőmű bővítéséről is egyeztettek. Szerinte fontos a párbeszéd.
Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG