4p

Közben viszont újabb frontszakaszon indult orosz támadás, heves harcok dúlnak Vuledárnál. Háborús hírösszefoglaló.

 • Újabb frontszakaszon indított támadást az orosz hadsereg a Bahmut környékén elért sikerek után. Mindkét oldal arról számolt be, hogy heves harcok dúlnak a Donyeck városától délnyugatra található Vuledár városánál. Donyeck régió Oroszország által kinevezett vezetője, Gyenisz Pusilin már a város elfoglalását vetítette előre egy nyilatkozatában: „Vuledár hamarosan egy új, nagyon fontos siker lesz a számunkra.” Ukrán részről olyan információk érkeztek, hogy a városban megvetették a lábukat az orosz erők. Ukrán források szerint a város körüli harcokban egy nap alatt 109 orosz katona esett el és további 188 sebesült meg. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint a fronton a helyzet „nagyon akut”, Oroszország további erőket vet be támadó hadműveletekben, fontos ütközetek folynak Bahmut és Vuledár környkén.

 • Újabb heves tüzérségi támadások érték a frontok közelében fekvő ukrán településeket. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Donyeck régióban hat, Herszonban és Harkivban további két-két civil vesztette életét az orosz csapások következtében.
 • Lengyelország az eddig felajánlott 14 Leopard 2-es tank mellett további 60 harckocsit küld Ukrajnának, közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Ezek típusáról egyelőre nem érkezett hivatalos nyilatkozat.
 • Ukrajna franciaországi nagykövete szerint összesen már 321 nehéz harckocsit ígértek Ukrajnának különböző országok. A diplomata hozzátette, hogy „a szállítási idők minden esetben különbözők, de a segítségre minél hamarabb szükségünk van”.

 • Belgium újabb 93,6 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, ezzel a belga állam történetének legnagyobb értékű ilyen jellegű akcióját hajtja végre.
 • Tíz ukrán régióból jelentettek áramkimaradásokat a csütörtöki orosz támadások nyomán az ukrán hatóságok. A helyreállítási munkálatok továbbra is zajlanak.
 • A Kreml szerint Joe Biden amerikai elnök „kezében van a kulcs” ahhoz, hogy Kijevet kompromisszumos békemegállapodás elfogadására kényszerítse. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint azonban Biden „nem akarja használni ezt a kulcsot. E helyett azt az utat választja, hogy újabb fegyvereket pumpál Ukrajnába.”
 • Ukrajna drónokkal felszerelt támadó csapategységeket állít fel. Az egységek Starlink műholdas kommunikációs felszerelésekkel lesznek ellátva, az erőfeszítés pedig része annak a tervnek, hogy egy „drónhadsereget” állítsanak fel. Az értesülések szerint az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij aláírta az ehhez szükséges utasításokat, a végrehajtásban pedig számos minisztérium és más kormányzati szervezet vesz majd részt.

 • A brit védelmi minisztérium szerint a makijivkai ukrán rakétacsapás jóval nagyobb veszteségeket okozhatott orosz oldalon, mint az a 89-es szám, amelyet Oroszország hivatalosan elismert. A brit szakértők szerint a valóságban 300-nál is magasabb lehetett a feltehetően egy HIMARS-üteggel január 1-jén végrehajtott támadásban meghalt orosz katonák száma.
 • A holokauszt tegnapi emléknapja kapcsán megszólalt az ukrán és az orosz elnök is. Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna „tisztelettel emlékezik a holokauszt több millió áldozatára”, és hozzátette, hogy „tudjuk, a gyűlölet mellett a közöny is képes gyilkolni”.
  Vlagyimir Putyin ezt az alkalmat is kihasználta arra, hogy „neonácinak” titulálja az ukrán vezetést, majd hozzátette, hogy „a történelem leckéinek elfelejtése borzalmas tragédiák megismétlődéséhez vezet. Ez ellen a szörnyűség ellen harcolnak bátran katonáink.”

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
Makro / Külgazdaság Diadalmenet vagy csúfos bukás vár Magyar Péterre júniusban? Szavazzon Ön is!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 09:12
Most már biztos, hogy megméretteti magát Magyar Péter régi-új pártja az EP-választáson. De vajon hogy fog teljesíteni. Ön is véleményt nyilváníthat!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG