<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Közben viszont újabb frontszakaszon indult orosz támadás, heves harcok dúlnak Vuledárnál. Háborús hírösszefoglaló.

 • Újabb frontszakaszon indított támadást az orosz hadsereg a Bahmut környékén elért sikerek után. Mindkét oldal arról számolt be, hogy heves harcok dúlnak a Donyeck városától délnyugatra található Vuledár városánál. Donyeck régió Oroszország által kinevezett vezetője, Gyenisz Pusilin már a város elfoglalását vetítette előre egy nyilatkozatában: „Vuledár hamarosan egy új, nagyon fontos siker lesz a számunkra.” Ukrán részről olyan információk érkeztek, hogy a városban megvetették a lábukat az orosz erők. Ukrán források szerint a város körüli harcokban egy nap alatt 109 orosz katona esett el és további 188 sebesült meg. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök szerint a fronton a helyzet „nagyon akut”, Oroszország további erőket vet be támadó hadműveletekben, fontos ütközetek folynak Bahmut és Vuledár környkén.

 • Újabb heves tüzérségi támadások érték a frontok közelében fekvő ukrán településeket. Ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Donyeck régióban hat, Herszonban és Harkivban további két-két civil vesztette életét az orosz csapások következtében.
 • Lengyelország az eddig felajánlott 14 Leopard 2-es tank mellett további 60 harckocsit küld Ukrajnának, közölte Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Ezek típusáról egyelőre nem érkezett hivatalos nyilatkozat.
 • Ukrajna franciaországi nagykövete szerint összesen már 321 nehéz harckocsit ígértek Ukrajnának különböző országok. A diplomata hozzátette, hogy „a szállítási idők minden esetben különbözők, de a segítségre minél hamarabb szükségünk van”.

 • Belgium újabb 93,6 millió euró értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának, ezzel a belga állam történetének legnagyobb értékű ilyen jellegű akcióját hajtja végre.
 • Tíz ukrán régióból jelentettek áramkimaradásokat a csütörtöki orosz támadások nyomán az ukrán hatóságok. A helyreállítási munkálatok továbbra is zajlanak.
 • A Kreml szerint Joe Biden amerikai elnök „kezében van a kulcs” ahhoz, hogy Kijevet kompromisszumos békemegállapodás elfogadására kényszerítse. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint azonban Biden „nem akarja használni ezt a kulcsot. E helyett azt az utat választja, hogy újabb fegyvereket pumpál Ukrajnába.”
 • Ukrajna drónokkal felszerelt támadó csapategységeket állít fel. Az egységek Starlink műholdas kommunikációs felszerelésekkel lesznek ellátva, az erőfeszítés pedig része annak a tervnek, hogy egy „drónhadsereget” állítsanak fel. Az értesülések szerint az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij aláírta az ehhez szükséges utasításokat, a végrehajtásban pedig számos minisztérium és más kormányzati szervezet vesz majd részt.

 • A brit védelmi minisztérium szerint a makijivkai ukrán rakétacsapás jóval nagyobb veszteségeket okozhatott orosz oldalon, mint az a 89-es szám, amelyet Oroszország hivatalosan elismert. A brit szakértők szerint a valóságban 300-nál is magasabb lehetett a feltehetően egy HIMARS-üteggel január 1-jén végrehajtott támadásban meghalt orosz katonák száma.
 • A holokauszt tegnapi emléknapja kapcsán megszólalt az ukrán és az orosz elnök is. Zelenszkij arról beszélt, hogy Ukrajna „tisztelettel emlékezik a holokauszt több millió áldozatára”, és hozzátette, hogy „tudjuk, a gyűlölet mellett a közöny is képes gyilkolni”.
  Vlagyimir Putyin ezt az alkalmat is kihasználta arra, hogy „neonácinak” titulálja az ukrán vezetést, majd hozzátette, hogy „a történelem leckéinek elfelejtése borzalmas tragédiák megismétlődéséhez vezet. Ez ellen a szörnyűség ellen harcolnak bátran katonáink.”

(The Guardian)

Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Makro / Külgazdaság Megint incidens történt Kína és Tajvan között, Caj Jing-ven elnök szerint a nagyhatalom provokál
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 09:44
Kínai vadászgépek és egy drón lépte át a szárazföldet a szigettől elválasztó szoros középvonalát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG