BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. június 9. 17:48

Megkezdődött a programhirdetés és egyúttal a sárdobálás is a brit miniszterelnök-jelöltek között, akik között holnap dől el, hogy ki indulhat a versenyben. A konzervatív párt parlamenti képviselői jelentkezhetnek, de kell 8 másik képviselő támogatása is. Michael Gove, aki kormánytag volt, eltörölné az áfát, egyúttal kiderült, hogy régebben kokainozott.

Harc a jelöltségért

Indul a harc: holnapig meg kell szerezni a 8 támogatót a képviselők közül mindenkinek, aki sikeresen be akar kerülni a versenybe. Ez hasonló estben korábban nem volt feltétel, de most a Konzervatív Párt megváltoztatta a szabályzatot, talán azért, hogy ne legyen a fél frakció miniszterelnök-jelölt, és ne kelljen akár 100 ember között egyenkénti kiesés rendszerben eldönteni, ki legyen a két nyertes, akik között a párttagság dönt.

Kábítószer-ügyek

Ennek érdekében a jelöltek egyrészt programot hirdetnék, másrészt a sajtó előhoz róluk mindent, amit lehet, most például azt vették górcső alá, ki kábítószerezett korábban, és milyen mértékben. A legesélyesebbnek tartott Boris Johnson ügyesen kimenekült a vád alól, hogy egyszer tettek elé fehér port, de akkor sem sikerült felszippantania, 19 éves korában. A többieknél is enyhébb, ifjúkori botlásokról volt szó, Michael Gove esetében azonban kokainfogyasztásról, ami már komoly ügy.

Ez sokat ronthat helyzetén, noha viszonylag elől van az esélyesek listályán, talán éppen ezért programot is hirdetett, hogy a lényeges kérdések kerüljenek előtérbe. Hangsúlyozta a Sunday Telegraphban megjelent cikkében, hogy miután többféle miniszteri posztot is betöltött már, komoly tapasztalata van, ennek alapján állította össze programját.

Gove programja

Többek között az EU-kilépést követően megszűntetné az áfát, pontosabban a hozzáadottérték adót, és helyette az egyszerűbb szisztémát alkalmazná, amikor minden eladáskor egy alacsonyabb kulccsal adóznak az áruk és szolgáltatások, de nem lehet vissazifgényelni, ha már fizettek utánuk. Ez a rendszer működik például az Egyesült Államokban. Emellett változtatna az oktatáson, a környezetvédelmen, de még az igazságügyi rendszeren is. Ami a gazdaságot illeti: növelné a beruházásokat, a termelékenységet és a béreket (ki ne tenné ugyanezeket?).

A választás menete

Holnap este eldől, kik kerülnek a jelöltek közé, utána lesz négy hétköznap, amíg addig szavatnak köztük, amíg csak ketten maradnak a versenyben. Június 22-én pedig megkezdheti a levélben való szavazást a nagyjából 100 ezres párttagság, ez közel egy hónapihóg is eltart, hacsak vissza nem lép a kevéssé esélyes jelölt, hogy lerövidüljön a folyamat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Friss
hírlevél