3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági teljesítménye jó, megfelelnek a hazai elvárásoknak és nemzetközi összehasonlításban is megállják helyüket.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója elmondta, az előírásoknak megfelelően működtek a hatóság által felügyelt nukleáris létesítmények, a jelentésköteles, biztonságot érintő események száma kedvezően alakult.

Tavaly 23 jelentésköteles esemény volt - 2013-ban 24, 2012-ben 32 - de ezek mindegyike skála alatti besorolást kapott a hétfokozatú Nukleáris Eseményskálán (INES). Ez elhanyagolható biztonsági súlyukat jelzi - hangsúlyozta a főigazgató.

Szivárgás

Ilyen jelenség volt a Paksi Atomerőmű 3-as blokkján 2013-ban tapasztalt szivárgás is, amely a biztonságot nem veszélyeztette - mondta az MTI kérdésére Fichtinger Gyula. Hozzátette, hogy műszaki szempontból ugyanakkor fontos a jelenség okainak feltárása. A szivárgást megszüntették, a többi blokkon ilyent nem tapasztaltak.

Az igazgató kifejtette, hogy tavaly majdnem ötszáz biztonsági ellenőrzést hajtott végre a nukleáris hatóság, amely feladatának középpontjában az atomenergia alkalmazásának biztonsága áll. Az OAH folyamatosan korszerűsíti, frissíti a biztonsági követelményeket a nemzetközi és hazai tapasztalatok figyelembevételével. Legutóbb 2014 decemberében módosultak a követelmények a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Nukleáris Energia Ügynökség ajánlásaival. A követelményrendszerbe beépítették a fukusimai tapasztalatokat és az azt követően elhatározott célzott biztonsági felülvizsgálat eredményeit is.

Az ennek alapján összeállított nemzeti akcióterv végrehajtása megfelelően halad, az elhatározott 51 intézkedésből 17 fejeződött be, a fennmaradó 34 ütemezetten folyik - tette hozzá.

Így áll Paks II.

Az elmúlt év legjelentősebb eseményei között említette a főigazgató azt, hogy a hatóság november 14-én kiadta a paksi telephelyen létesítendő új atomerőművi blokkokra vonatkozó telephely vizsgálati és értékelési engedélyt. Emellett november 24-én engedélyt adott az erőmű kettes blokkja üzemidőejének hosszabbítására. A 3. blokk engedélye 2016 végéig hatályos, így az engedélykérelmet idén novemberig be kell nyújtani - fűzte hozzá.

 


Lényeges feladat az új atomerőművi blokk építésére való további felkészülés, amelynek fontos része a létszámnövelés és a képzés - mondta Fichtinger Gyula. Idén hússzal növelik a hatóság létszámát és megkezdik az új munkatársak másfél-kétéves speciális képzését.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy hónap alatt 141 ezer német kezdett el munkát keresni
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 16:21
A németországi munkanélküliségi adatok nagyjából megfeleltek a vártaknak.
Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG