1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Júniusban 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A bővülésben elsősorban a járműgyártás és az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a termelés az év első hat hónapjában 0,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakától. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 2,2 százalékkal csökkent.

Az autógyárak nem pörgették fel a termelést

Korábbi elemzői vélemények szerint csalódást keltettek az ipari adatok, mivel a a hazai autógyárak termelése egyelőre nem dobta meg az ipari termelést, az előző hónaphoz képest pedig jelentős mértékű csökkenést regisztráltak. Az adatok alapján úgy tűnik, hogy bár a járműgyártás területén jelentős volumenbővülés figyelhető meg, ez nem elég arra, hogy a többi ágazat visszaesését kellő mértékben tudja kompenzálni.

Az ipari export 2012 első hat hónapjában 1,0, júniusban 6,2 százalékkal emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva. Júniusban a feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó két alág közül a több mint egynegyedet képviselő járműgyártás kivitele jelentősen, 15,5 százalékkal nőtt. A bővülésben jelentős szerepet játszhatott a kecskeméti Mercedes-gyár beindulása.

Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban közel egyötöd súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás folytatta a több mint egy éve tartó visszaesését: exportvolumene 0,3 százalékkal mérséklődött. Az ipar belföldi értékesítése január–júniusban 1,7, júniusban 1,9 százalékkal alacsonyabb volt 2011 azonos időszakánál. A feldolgozóipar belföldi eladásai júniusban 1,6 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2012 júniusában a feldolgozóipar termelése 0,9 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 9,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 4,6 százalékkal visszaesett.

Beindult a járműgyártás

2012 júniusában a feldolgozóipar tizenhárom alága közül kilencben regisztráltak termelésbővülést. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egyötödét képviselő járműgyártás volumene számottevően – 13,1 százalékkal – magasabb volt, mint 2011 azonos időszakában. Az iparág szakágazatai közül a legjobb teljesítményt – mintegy 29 százalékos növekedéssel – a járművillamossági, - elektronikai készülékek gyártása nyújtotta. A járműgyártás volumenbővülése a Mercedes-gyár felfutásának tulajdonítható.

A második legnagyobb súlyú alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,1 százalékkal csökkent, főként a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet visszaesése következtében. Ugyanakkor az alágon belül jelentős emelkedést is megfigyeltünk: az elektronikai áramköri kártyák és számítógépek, perifériás egységek gyártásában.

Kevesebb üzemanyag fogy: mélyponton a kőolaj feldolgozás

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egynyolcadát kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása jelentősen,11,1 százalékkal nőtt, nagyrészt a húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény, illetve a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás tartósítás alágazat bővülésének köszönhetően. Ezzel együtt az alágon belül a szakágazatok kétharmadában is növekedést regisztráltak. Az előző havi visszaeséssel szemben kiugróan, 16,4 százalékkal emelkedett a közepes súlyú gép, gépi berendezés gyártása mind a hazai, mind a külpiaci értékesítés élénkülésének eredményeként. Idei mélypontját érte el a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás az üzemanyagok iránti kereslet csökkenése miatt: az alág kibocsátásában 36,8 százalékos visszaesést mértünk.

Júniusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 1,6 százalékkal magasabb volt, mint 2011 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 2,6 százalékkal emelkedtek, míg az új belföldi rendelések 5,4 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 21,3 százalékkal bővült tavaly júniushoz képest.

Az év első hat hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 1,6 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 1,9 százalékos létszámcsökkenés mellett következett be. Az első félévben Magyarország területi egységei közül az ipari termelés három régióban –Dél-Alföldön (7,1%), Nyugat-Dunántúlon (4,4%) valamint Észak-Magyarországon (0,2%) – nőtt az előző év azonos időszakához képest. A többi régióban 0,9 és 3,7% közötti volumencsökkenést regisztráltunk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG