A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érinti, ezért különösen fontos felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy ne megszokásból vásároljanak, hanem fokozottan figyeljék az élelmiszer címkézésében feltüntetett információkat – írja közleményében a Nébih.
El kell olvasni rendesen
Ez az új, specifikus csoportoknak szánt élelmiszerekről szóló rendelet megszünteti a különleges táplálkozási célú élelmiszer fogalmát, és új keretet hoz létre, amelynek általános rendelkezései csupán néhány jól ismert és pontosan meghatározott olyan élelmiszer-kategóriára vonatkoznak, amelyek nélkülözhetetlenek bizonyos élettani állapotok esetén és/vagy elengedhetetlenek a lakosság egyes jól meghatározott, veszélyeztetett csoportjainál a táplálkozási igény kielégítéséhez.
A rendelet az alábbi élelmiszer-kategóriák tekintetében állapít meg általánosságban összetételi és tájékoztatási követelményeket:
- anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek;
- feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek és bébiételek;
- speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek;
- testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerek
A cukorbetegek július 20-a után a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból (pl. alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz) tájékozódhatnak majd egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról.
A kötelező tápértékjelölésnek a következőket kell tartalmaznia: energiatartalom és zsír- és telítettzsírsav-tartalom, szénhidráttartalom, cukortartalom,f ehérjetartalom, valamint sótartalom.
Az engedélyezett tápanyag-összetételre vonatkozó állítások többek közt:
1. Energiaszegény
Az állítás akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal (170 kJ)/100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal (80 kJ)/100 ml határértéket a folyadékok esetében. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 4 kcal (17 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.
2. Csökkentett energiatartalmú
Az állítás akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 százalékkal csökkentett, azon tulajdonságok feltüntetésével, amelyek által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.
3. Energiamentes
Az állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 4 kcal (17 kJ)/100 g határértéket. Asztali édesítőszerek esetében a határérték 0,4 kcal (1,7 kJ)/adag, amely mennyiség 6 g szacharóz (körülbelül 1 teáskanál szacharóz) édesítő hatásának felel meg.
4. Alacsony cukortartalmú
Az állítás akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg az 5 g/100 g határértéket szilárd anyagok esetében, vagy a 2,5 g/100 ml határértéket folyadékok esetében.
5. Cukormentes
Az állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.
6. Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
Az állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt élelmiszert. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.