1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kelet-európai és balkáni gazdaságok strukturálisan gyengék, növekedésük főleg az exporttól függ - a romló európai kilátások miatt azonban a válságból való kilábalásuk elhúzódhat. Lesznek azonban országok, melyek ki tudnak törni majd az "ördögi körből".

Elhúzódik a fellendülés, és konvergencia helyett a különbségek növekedése várható Keletközép-, Kelet- és Dél-Európában - vélekednek a Bécsi Összehasonlító Gazdaságkutató Intézet (WIIW) szakértői legfrissebb elemzésükben. A WIIW óvatos becslése szerint 2013-ban beindulhat a konjunktúra, de "egy hosszabb időszakot" vehet igénybe a kilábalás.

Elhúzódó kilábalás

Az intézet tavaly novemberi előrejelzéséhez képest lefelé módosította előrejelzését a vizsgált országokban. Az "új" uniós tagállamokban legutóbb 2012-re 2,4 százalékos növekedést valószínűsítettek, az új tanulmányban már csak 1,5 százalékkal számolnak. 2013-ra összességében 3,2 százalékos bővülést várnak.

A tanulmány szerint a 2010-11-es átmeneti javulás fontos tényezője volt az export alapú növekedés, de ez a továbbiakban nehézségekbe ütközik az euróövezet gazdaságának lassulása miatt, így nagyobb szerepe lesz a belföldi tényezőknek. Ugyanakkor a belföldi keresletet és befektetéseket a korábbinál nehezebb finanszírozási feltételek és a megszorító gazdaságpolitika fékezik.

Azok a strukturálisan gyenge gazdaságok, amelyeknek nem sikerült növelniük az exportjukat 2010-11-ben - így a nyugat-balkáni országok és az EU déli tagállamai - a 2012-14-es előrejelzési időszakban is hátramaradnak a növekedésben.

Az utóbbiakkal ellentétben Csehország, Szlovákia és Lengyelország képes lesz kitörni az alacsony növekedés, magas kamatok és fenntarthatatlan államadósság "ördögi köréből". Ez a három ország, valamint a balti államok GDP-arányosan számítva három százalék körüli növekedésre számíthatnak. A többi uniós tagállam és a Nyugat-Balkán országai megközelítőleg 1,5 százalék körül növekedhetnek.

Széttartó régió

Az EU gazdaságpolitikájának sikere jelentős mértékben a külső kereslet újjáéledésétől függ - olvasható az elemzésben. A szakértők szerint még ha helytállóak is az Európai Bizottság várakozásai, és a strukturális reformok ismét fellendítik a befektetéseket és az exportot, a folyamat időt vesz igénybe, és ez alatt egyre növekedni fog a különbség Európa egyes régiói között. Ez - mutattak rá - ellentétes azzal a várakozással, ami az 1990-es évek közepe óta általánosan elterjedt.

Hozzátették, hogy a felzárkózási folyamat sok esetben az olcsó finanszírozáson alapult, ami ebben a formában többé már nem áll rendelkezésre.

Magyarország: 2013-ben is jöhetnek a megszorítások

Magyarországot illetően a WIIW 2012-ben a GDP egy százalékos csökkenésével, 2013-ban két százalékos növekedéssel számol. További, de kisebb konszolidációs lépések 2013-ban is szükségesek lesznek - tették hozzá.

A magyar gazdaság számára döntő kérdés, hogy létrejön-e és mikor az IMF-fel és az EU-val való megállapodás - mondta Richter Sándor elemző a tanulmányt ismertető sajtótájékoztatón. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországnak vissza kell nyernie a befektetők bizalmát. Hozzátette, nem tartja elképzelhetőnek, hogy hosszabb távon ne jöjjön létre szerződés. A megállapodás feltétele valószínűleg az lesz, hogy a kormánynak "vagy teljesen fel kell hagynia a nem konvencionális gazdaságpolitikával, vagy fontos elemeit meg kell változtatnia" - vélekedett.

Elkerülhetetlen lesz egy megállapodás az IMF-fel és az EU-val, hacsak nem következik be a külső tényezők döntő, pozitív változása - fejtette ki Richter az MTI kérdésére. Ilyen külső hatásra azonban véleménye szerint a következő három évben nincs kilátás. Az elemző szerint "nagy valószínűség szerint legkésőbb 2013 végéig" sor kerül egy szerződés aláírására a Valutalappal.

Richter szerint fenntartható költségvetési helyzetet biztosító intézkedésekre lesz szükség. A lehetséges intézkedésekre példaként említette az egykulcsos adó módosítását, a vagyoni jellegű adókat, a mélyreható egészségügyi, illetve oktatási reformot és az önkormányzati pénzügyek reformját. Hozzátette: ezek nagyon népszerűtlen intézkedések, emellett a kormánynak saját korábbi retorikájával kell szembefordulnia.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG