6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sem elméletben, sem pedig a gyakorlatban nem tud mit kezdeni a világ a drónokkal. A szabályozási kérdések sem rendezettek, de mindegy is, mi van a papíron, amíg a távirányított eszközök háromezer méteres magasságban kukucskálnak be utasszállítók és vadászgépek ablakán, vagy épp a Fehér Ház gyepén landolnak - miközben bármikor el tudnak sütni egy pisztolyt.
Drónról locsolják a nőket a Zala megyei Lendvajakabfán húsvéthétfőn, 2015. április 6-án. Ha belegondolunk, mire lehetnek képesek a drónok, már nem is olyan vicces. MTI Fotó: Varga György

Amerikai pilóták idén eddig csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülő szerkezetek repültek el a közvetlen közelükben, ami mintegy a háromszorosa a tavaly egész évben történt ilyen eseteknek - írta az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) adataira hivatkozva a The Washington Post.

A drónok miatt senki sincs biztonságban?

A lap szerint a drónoknak a legvédettebb légtérbe való behatolása komoly fejtörést okoz az elnök biztonságáért felelős szolgálatnak, a Secret Service-nek is. Március 28-én például egy ilyen szerkezet lebegett a floridai West Palm Beach egyik golfpályájánál, amikor Barack Obama éppen ott ütögetett.

Két héttel később, április 13-én bejelentés érkezett, hogy egy fehér drón röpköd a Fehér Ház közelében, amely aztán Arlington irányába elrepült. A szerkezet elfogására katonai repülőt emeltek a levegőbe. Mindkét incidens azt követően történt, hogy januárban egy kvadkopter zuhant le a Fehér Ház kertjében.

Amikor egy drón tüzet nyit

Az amerikai hatóságok a lap szerint egyre nagyobb aggodalommal tekintenek arra a lehetőségre, hogy terroristák kisméretű drónokat vethetnek be. Mint azt egy connecticuti tinédzser a YouTube-ra júliusban feltöltött videójában bebizonyította, az ilyen gépeket egyszerű lőfegyverrel felszerelni.

Ilyen, amikor egy drón elsüt egy pisztolyt:

De a közelmúltban jelentek meg jelentések arról is, hogy drónok tűzoltók munkáját zavarták meg vagy hogy kábítószert szállítottak át az Egyesült Államokba az amerikai-mexikói határon.

A vadászgépek egyre gyakrabban futnak össze drónokkal

A belbiztonsági minisztérium egy július végi közleménye szerint 2012 óta több mint félezer esetben észleltek olyan drónokat, amelyek engedély nélkül repültek "érzékeny helyszínek és kritikus fontosságú létesítmények" közelében. Az FAA-iratok szerint amerikai katonai gépek idén legalább egy tucatnyi alkalommal találkoztak drónokkal bázisok vagy egyéb tiltott övezetek közelében.

A légierő egy F-15-ösét július 10-én mintegy 15 méterre közelítette meg egy kisebb drón. Két héttel később a haditengerészet egy T-45-ös Goshawkja jelentette, hogy egy hasonló szerkezet szállt el alatta mintegy 30 méterrel az Arizona állambeli Yumánál.

Láthatatlan drónokat nem lehet kerülgetni

De pilóták 3 ezer méternél nagyobb magasságban is találkoztak már drónokkal, amire korábban nem volt példa. Május 30-án a Caribbean Airlines és a Jet Blue egy-egy járata egymástól függetlenül jelentette, hogy több mint 3600 méter magasban színesen világító pilóta nélküli géppel találkozott, mintegy 40 kilométerre délkeletre a New York-i JFK repülőtértől.

A leggyakrabban egyébként New York térségében észlelnek drónokat. Március óta a JFK és a LaGuardia repülőteret használó pilóták 33 alkalommal jelentették, hogy drónnal találkoztak.

Ezek a szerkezetek általában túl kicsik ahhoz, hogy a radarok észleljék őket és rendszerint nincsenek jeladóval felszerelve. Ütközés még nem történt eddig a levegőben, de pilóták szerint a gépek több tucatnyi alkalommal kerültek 150 méteres távolságra tőlük, amikor már nincs idő reagálni.

Nem amerikai kérdés: az egész világ problémája

Alig egy hónapja, hogy kis híján egy drónnal ütközött össze a Lufthansa német légitársaság utasszállító repülőgépe a varsói repülőtér felett. A helyzetet "igazán veszélyesnek" minősítették - részletek >>

Hogyan szedik le őket úgy, hogy ne essenek a fejünkre?

Előbb-utóbb mindenkinek lesz drónja

A lap üzleti becslésekre hivatkozva azt írta, hogy idén várhatóan 700 ezer távirányítású repülőt vásárolnak majd az Egyesült Államokban, 63 százalékkal többet, mint 2014-ben.

A Reuters hírügynökség szerint az FAA, a belbiztonsági és a védelmi minisztérium a helyi rendőrségekkel összefogva műszaki megoldást keresnek a drónok észlelésére és működésképtelenné tételére. Méghozzá biztonságos módon, úgy, hogy nem lövik le és nem késztetik lezuhanásra a szerkezetet. A munkálatok még korai stádiumban tartanak.

Tavaly szilveszterkor a New York-i rendőrség a zsúfolt Times Sqare-nél egy mikrohullámú berendezés segítségével próbált meg befogni és az adószerkezete felülírásával az irányítójához visszaküldeni egy, a kereskedelmi forgalomban kapható drónt. A kísérlet azonban közelebbről meg nem nevezett nehézségekbe ütközött a közelben lévő televíziós közvetítő autók által kibocsátott jelek miatt.

A törvény is rossz, és még betartani sem sikerül

A szövetségi szabályozás értelmében a drónok elvileg nem szállhatnak 120 méternél magasabbra és nem közelíthetik meg 8 kilométernél jobban a repülőtereket. Ennek betartatását azonban megnehezíti egy joghézag, a kongresszus ugyanis megtiltotta az FAA-nek, hogy korlátozásokat vezessen be a szabadidős sporttevékenységhez használt pilóta nélküli repülőgépek esetében.

A bűnüldöző hatóságok egy olyan rendszer bevezetését szeretnék elérni, amely lehetővé teszi a számukra a drónok működésképtelenné tételét, a működtetőik beazonosítását és amely gyakorlati felhatalmazást ad a számukra a röptetések megakadályozására. A Reuters, ugyancsak az FAA adataira hivatkozva azt írta, hogy 2014-ben csak minden tizedik törvénysértő drónkezelőt sikerült azonosítani és az esetek mindössze 2 százalékában indult eljárás.

A biztonsági aggályok miatt a kongresszusban kétpárti tárgyalások kezdődtek a drónok rádiójeleinek zavarásától és más lehetséges műszaki megoldásokról.

Charles Schumer New York-i demokrata szenátor a héten javaslatot tett arra, hogy a drónok gyártóit kötelezzék olyan műszaki megoldások (geokerítés-szoftverek) alkalmazására, amelyek megakadályozzák a tiltott övezetekbe való berepülésüket. AZ DJI Technology kínai dróngyártó, amelynek egyik gépe januárban a Fehér Háznál zuhant le, már csak ilyen, módosított szoftverrel árulja termékeit.

Hol tart Magyarország és Európa?

Jelenleg hazánkban is kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság mellett működő Légügyi Hivatal által kibocsátott eseti légtérhasználati engedély birtokában lehet a drónokat legálisan használni. Speciális külön törvény hiányában egy sor, a klasszikus légiközlekedésre vonatkozó szabály vonatkozik a drónokra. Részletek >>

Hazánkban ugyan megindult a jogszabályalkotási folyamat, de kezdeti szakaszban tart. Jelenleg a Nemzeti Közlekedési Hatóság által elkészített munkaanyag áll rendelkezésre, amelytől azonban szakmai és társadalmi egyeztetéseken túl még hosszú út vezet egy végleges dróntörvény elfogadásig. Uniós szinten az Európai Bizottság legutóbbi közleménye alapján 2016-tól várható a drónok polgári légtérbe történő fokozatos integrációjának megkezdése, amely eredményeként 2018-ra megszülethet az uniós szintű egységes szabályozás is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
Makro / Külgazdaság Végre elképzelhető lehet a tűzszünet, az oroszok készülnek az ünnepségre, Ukrajnának több pénzre lehet szüksége
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:25
Moszkva egyik kerületében ingatlanfejlesztést terveznek mit sem törődve azzal, hogy korábbi nukleáris kutatóintézetek radioaktív hulladékát szállító vezetékek fölött húznák fel az épületeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG