<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mind az öt parlamenti frakció támogatja a kívánt gyermekek megszületését célzó intézkedéseket. Van, aki az egykulcsos adó megszüntetését szeretné mellé, más szerint sokkal több támogatást kellene adni a lombikbébi-programokra. A siralmas magyar bérekről viszont kevés szó esett.

Mind az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt között egyetértés van abban, hogy akár kormányon, akár ellenzékből támogatni kell az Országgyűlésben a népesség növelését célzó családpolitikai javaslatokat – írja az MTI. A frakciók a családok napja alkalmából megerősítették meg két évvel korábbi, akkor írásban is rögzített nyilatkozatukat, és kerekasztal-beszélgetést folytattak.

A nyilatkozatot eredetileg 2013 januárjában írta alá az öt frakció vezetője. Ez egyebek mellett kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

Melyik adórendszer támogatja a gyerekvállalást?

Az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".

Az ellenzéki pártok képviselői közül ugyanakkor többen is a jelenlegi egykulcsos adórendszer megváltoztatásának szükségességéről beszéltek, továbbá konkrét javaslatokat is tettek.

Diszkriminálják a gyerekek 42 százalékát?

Az MSZP szerint fontos lenne, hogy a kormány ugyanúgy kezelje a házasságban élőket, mint az élettársakat, szerinte ugyanis jelenleg utóbbiakat bünteti az adórendszer. A gyerekek 42 százaléka élettársi viszonyból születik, ezért nem kellene különbséget tenni a házastársi és az élettársi kapcsolatból született gyerekek között, hiszen fontos elv, hogy minden gyermek egyforma.

Az MSZP szerint a meddőségi problémával nem foglalkozik eléggé hangsúlyosan a kormány, pedig – csak a hivatalos statisztika szerint is – 200 ezer pár küzd ezzel. Szerintük a meddőség kezelésére a kormány nem szánhat elég pénzt. Évente mintegy hatezer gyermek születik a lombikbébiprogramban, de szakmai vélemények szerint ennek akár a duplája is lehetne, ha több támogatást adnának rá.

A nők ne keressenek kevesebbet

A Jobbik költségvetési javaslatot nyújtott be a meddőségi kezelések nagyobb támogatására, azt MSZP-s képviselők is támogatták, a kormánypártok azonban nem szavazták meg. A Jobbik szerint ki kellene mondania minden pártnak, hogy ma Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Több javaslatot is tett, így például azt, hogy a családi pótlékot tovább folyósítsák, valamint hogy a családtámogatások őrizzék meg a reálértéküket.

Tovább is van...

Nézegessen infografikákat arról itt>>>, hol állunk Európában például a szülési szabadság hosszát, vagy a szabadság alatti járandóságot tekintve.

Az LMP szerint ahhoz, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek, több változtatásra is szükség lenne, így például arra, hogy a nők és férfiak bérezése között ne legyen különbség, biztosítsák a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyák számára a rugalmas munkavégzést, jogszabályban rögzítsék újra, hogy a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak nem lehet felmondani.

A kormányzat elégedett saját intézkedéseivel

Kormányzati pozícióban a párt első intézkedése az lenne, hogy emelné a bölcsődei dolgozók bérét. A családoktól nem vennének el egy fillért sem, de az egykulcsos adó helyett progresszív adózást vezetnének be. (A progresszív adózás esetén egyre magasabb jövedelemhez egyre magasabb adókulcs tartozik.)

A Fidesz szerint a gyed extra elfogadásakor viszonylag nagy egyetértés volt a parlamentben. Azok a nyugat-európai országok sikeresek, ahol össze lehet egyeztetni a munkavállalást a családi élettel, a gyerekvállalással. A párt szerint a rendszerváltás óta most a legnagyobb a dolgozó nők száma, és dicsérték saját korábbi intézkedéseiket.

(A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük hat hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát – tudósítottunk róla pénteken.)

Kommentár: Éppen csak a lényeg hiányzik?

AZ MTI tudósítása alapján úgy tűnik, mintha a pártok csak a lényegről nem beszéltek volna, bár a „a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet” kifejezésbe ez a probléma is belefér: családi pótlék ide, gyed oda, szja-kedvezmény amoda, aki ma gyermeket vállal, komoly jövedelem-kiesésnek és létbizonytalanságnak teszi ki magát.

Ha például az apa munka nélkül marad, három hónapig nevetségesen alacsony, majd pedig nulla munkanélküli ellátást kap, és hiába kap gyedet közben az anya, a család nagy bajba kerül. Főleg, ha hitele is van, akár forintban, akár devizában. (Mennyibe kerül egy gyerek? – vizsgáltuk meg nemrég a kérdést.) A minimálbér vagy a közmunka bére egyszerre siralmas és nevetséges.

A családtámogatások sokak számára fontosak és jelentősnek nevezhetőek, az alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi bérek rendkívül alacsonyak, Európában az egyik legalacsonyabbak. Az állandóan változó, időnként egész gazdasági ágazatokat felkavaró kormányzati intézkedések pedig folyamatos létbizonytalanságot okoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A történelem szemétdombjára kerülhet – bukás szélén a 101 éves állam
Káncz Csaba | 2021. augusztus 5. 14:08
A külvilág egyre inkább felismeri azt, hogy a teljes libanoni politikai osztály távozása nélkül az országnak nincsen esélye a konszolidációra.  A libanoni politika dinamikája nem változott lényegesen az elmúlt fél évszázadban, de a körülmények több szempontból is veszélyesebbek, mint a polgárháború 1975-ös kitörésekor.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Tokióban már az egészségügyi rendszer összeomlásától félnek
MTI | 2021. augusztus 5. 13:28
Megint rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Nem lesz itt már akkora baj, mint a második-harmadik hullámban, Merkely Béla szerint
MTI | 2021. augusztus 5. 12:40
A legfontosabb, hogy minél többen kapják meg a második oltást, véli a szakember.
Makro / Külgazdaság 3 hónappal meghosszabbíthatják a szülési szabadságot a harmadik gyermeket vállaló anyák Pekingben
MTI | 2021. augusztus 5. 11:03
Kínában az anyáknak járó standard szülési szabadság három-négy hónapig tart.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második nap regisztráltak újabb fertőzési rekordot az olimpián
MTI | 2021. augusztus 5. 08:38
Csúcsra csúcs.
Makro / Külgazdaság Az EU jóváhagyta 200 millió Novavax vakcina beszerzését
MTI | 2021. augusztus 5. 07:31
Az Európa Bizottság szerdán jóváhagyta az amerikai Novavax gyógyszercéggel kötött előzetes megállapodást 200 millió adag, koronavírus elleni vakcina vásárlásáról.
Makro / Külgazdaság Karanténkötelezett kategóriában maradt Magyarország a briteknél
MTI | 2021. augusztus 5. 07:17
Vasárnaptól több EU-tagállam átkerül az angliai utazási lista zöld kategóriájába, vagyis az Angliába érkezők számára karanténkötelezettségtől mentesített országok csoportjába a brit közlekedési minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Amerikai fegyvergyártókat perel Mexikó
MTI | 2021. augusztus 5. 07:04
Mexikó beperelt több amerikai fegyvergyártót szerdán egy amerikai szövetségi bíróságon, azzal vádolva őket, hogy gondatlan üzleti gyakorlatuk, amely illegális fegyverek "áradatát" juttatja el a mexikói drogkartellekhez, ezrek halálát okozza.
Makro / Külgazdaság Új kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 5. 06:45
Ezúttal a roma ügyeknek lett felelőse. 
Makro / Külgazdaság Fürdő a főnök jakuzzijában – így működik a Pegasus-lejáratás a gyakorlatban
Wéber Balázs | 2021. augusztus 4. 18:48
Egy újságírónőnek kiszivárognak a bikinis fotói, amelyekről azt terjesztik, hogy a főnök jakuzzijában készültek. Egy aktivistáról miniszoknyás kép kerül elő. Róla azt híresztelik, hogy harapdálták a combjait. Mindkettejük telefonján megtalálják a Pegasus-kémszoftver nyomait. Mindkettejük kellemetlen személy a hatalom számára.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos