<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Mind az öt parlamenti frakció támogatja a kívánt gyermekek megszületését célzó intézkedéseket. Van, aki az egykulcsos adó megszüntetését szeretné mellé, más szerint sokkal több támogatást kellene adni a lombikbébi-programokra. A siralmas magyar bérekről viszont kevés szó esett.

Mind az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt között egyetértés van abban, hogy akár kormányon, akár ellenzékből támogatni kell az Országgyűlésben a népesség növelését célzó családpolitikai javaslatokat – írja az MTI. A frakciók a családok napja alkalmából megerősítették meg két évvel korábbi, akkor írásban is rögzített nyilatkozatukat, és kerekasztal-beszélgetést folytattak.

A nyilatkozatot eredetileg 2013 januárjában írta alá az öt frakció vezetője. Ez egyebek mellett kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

Melyik adórendszer támogatja a gyerekvállalást?

Az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".

Az ellenzéki pártok képviselői közül ugyanakkor többen is a jelenlegi egykulcsos adórendszer megváltoztatásának szükségességéről beszéltek, továbbá konkrét javaslatokat is tettek.

Diszkriminálják a gyerekek 42 százalékát?

Az MSZP szerint fontos lenne, hogy a kormány ugyanúgy kezelje a házasságban élőket, mint az élettársakat, szerinte ugyanis jelenleg utóbbiakat bünteti az adórendszer. A gyerekek 42 százaléka élettársi viszonyból születik, ezért nem kellene különbséget tenni a házastársi és az élettársi kapcsolatból született gyerekek között, hiszen fontos elv, hogy minden gyermek egyforma.

Az MSZP szerint a meddőségi problémával nem foglalkozik eléggé hangsúlyosan a kormány, pedig – csak a hivatalos statisztika szerint is – 200 ezer pár küzd ezzel. Szerintük a meddőség kezelésére a kormány nem szánhat elég pénzt. Évente mintegy hatezer gyermek születik a lombikbébiprogramban, de szakmai vélemények szerint ennek akár a duplája is lehetne, ha több támogatást adnának rá.

A nők ne keressenek kevesebbet

A Jobbik költségvetési javaslatot nyújtott be a meddőségi kezelések nagyobb támogatására, azt MSZP-s képviselők is támogatták, a kormánypártok azonban nem szavazták meg. A Jobbik szerint ki kellene mondania minden pártnak, hogy ma Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Több javaslatot is tett, így például azt, hogy a családi pótlékot tovább folyósítsák, valamint hogy a családtámogatások őrizzék meg a reálértéküket.

Tovább is van...

Nézegessen infografikákat arról itt>>>, hol állunk Európában például a szülési szabadság hosszát, vagy a szabadság alatti járandóságot tekintve.

Az LMP szerint ahhoz, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek, több változtatásra is szükség lenne, így például arra, hogy a nők és férfiak bérezése között ne legyen különbség, biztosítsák a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyák számára a rugalmas munkavégzést, jogszabályban rögzítsék újra, hogy a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak nem lehet felmondani.

A kormányzat elégedett saját intézkedéseivel

Kormányzati pozícióban a párt első intézkedése az lenne, hogy emelné a bölcsődei dolgozók bérét. A családoktól nem vennének el egy fillért sem, de az egykulcsos adó helyett progresszív adózást vezetnének be. (A progresszív adózás esetén egyre magasabb jövedelemhez egyre magasabb adókulcs tartozik.)

A Fidesz szerint a gyed extra elfogadásakor viszonylag nagy egyetértés volt a parlamentben. Azok a nyugat-európai országok sikeresek, ahol össze lehet egyeztetni a munkavállalást a családi élettel, a gyerekvállalással. A párt szerint a rendszerváltás óta most a legnagyobb a dolgozó nők száma, és dicsérték saját korábbi intézkedéseiket.

(A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük hat hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát – tudósítottunk róla pénteken.)

Kommentár: Éppen csak a lényeg hiányzik?

AZ MTI tudósítása alapján úgy tűnik, mintha a pártok csak a lényegről nem beszéltek volna, bár a „a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet” kifejezésbe ez a probléma is belefér: családi pótlék ide, gyed oda, szja-kedvezmény amoda, aki ma gyermeket vállal, komoly jövedelem-kiesésnek és létbizonytalanságnak teszi ki magát.

Ha például az apa munka nélkül marad, három hónapig nevetségesen alacsony, majd pedig nulla munkanélküli ellátást kap, és hiába kap gyedet közben az anya, a család nagy bajba kerül. Főleg, ha hitele is van, akár forintban, akár devizában. (Mennyibe kerül egy gyerek? – vizsgáltuk meg nemrég a kérdést.) A minimálbér vagy a közmunka bére egyszerre siralmas és nevetséges.

A családtámogatások sokak számára fontosak és jelentősnek nevezhetőek, az alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi bérek rendkívül alacsonyak, Európában az egyik legalacsonyabbak. Az állandóan változó, időnként egész gazdasági ágazatokat felkavaró kormányzati intézkedések pedig folyamatos létbizonytalanságot okoznak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG