5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mind az öt parlamenti frakció támogatja a kívánt gyermekek megszületését célzó intézkedéseket. Van, aki az egykulcsos adó megszüntetését szeretné mellé, más szerint sokkal több támogatást kellene adni a lombikbébi-programokra. A siralmas magyar bérekről viszont kevés szó esett.

Mind az öt, frakcióval rendelkező parlamenti párt között egyetértés van abban, hogy akár kormányon, akár ellenzékből támogatni kell az Országgyűlésben a népesség növelését célzó családpolitikai javaslatokat – írja az MTI. A frakciók a családok napja alkalmából megerősítették meg két évvel korábbi, akkor írásban is rögzített nyilatkozatukat, és kerekasztal-beszélgetést folytattak.

A nyilatkozatot eredetileg 2013 januárjában írta alá az öt frakció vezetője. Ez egyebek mellett kimondja: "alapvető célkitűzésünk, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyben azok a fiatalok, akik több gyermeket szeretnének, mint ahányat vállalnak, biztonsággal alapíthassanak családot, miközben karrierjüket is építhetik".

Melyik adórendszer támogatja a gyerekvállalást?

Az aláírók támogatják "a gyermekvállalást ösztönző adórendszert, a fiatalok lakhatási problémáinak megoldását". Az aláírók elismerik, hogy alapvető cél a kisgyermekes szülőket, elsősorban "az édesanyákat érintő negatív diszkrimináció felszámolása, a munkahelyek megteremtése a fiatal szülők számára, a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet létrehozása".

Az ellenzéki pártok képviselői közül ugyanakkor többen is a jelenlegi egykulcsos adórendszer megváltoztatásának szükségességéről beszéltek, továbbá konkrét javaslatokat is tettek.

Diszkriminálják a gyerekek 42 százalékát?

Az MSZP szerint fontos lenne, hogy a kormány ugyanúgy kezelje a házasságban élőket, mint az élettársakat, szerinte ugyanis jelenleg utóbbiakat bünteti az adórendszer. A gyerekek 42 százaléka élettársi viszonyból születik, ezért nem kellene különbséget tenni a házastársi és az élettársi kapcsolatból született gyerekek között, hiszen fontos elv, hogy minden gyermek egyforma.

Az MSZP szerint a meddőségi problémával nem foglalkozik eléggé hangsúlyosan a kormány, pedig – csak a hivatalos statisztika szerint is – 200 ezer pár küzd ezzel. Szerintük a meddőség kezelésére a kormány nem szánhat elég pénzt. Évente mintegy hatezer gyermek születik a lombikbébiprogramban, de szakmai vélemények szerint ennek akár a duplája is lehetne, ha több támogatást adnának rá.

A nők ne keressenek kevesebbet

A Jobbik költségvetési javaslatot nyújtott be a meddőségi kezelések nagyobb támogatására, azt MSZP-s képviselők is támogatták, a kormánypártok azonban nem szavazták meg. A Jobbik szerint ki kellene mondania minden pártnak, hogy ma Magyarország legnagyobb problémája a népességfogyás. Több javaslatot is tett, így például azt, hogy a családi pótlékot tovább folyósítsák, valamint hogy a családtámogatások őrizzék meg a reálértéküket.

Tovább is van...

Nézegessen infografikákat arról itt>>>, hol állunk Európában például a szülési szabadság hosszát, vagy a szabadság alatti járandóságot tekintve.

Az LMP szerint ahhoz, hogy a tervezett gyermekek megszülethessenek, több változtatásra is szükség lenne, így például arra, hogy a nők és férfiak bérezése között ne legyen különbség, biztosítsák a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyák számára a rugalmas munkavégzést, jogszabályban rögzítsék újra, hogy a három évesnél fiatalabb gyereket nevelő anyáknak nem lehet felmondani.

A kormányzat elégedett saját intézkedéseivel

Kormányzati pozícióban a párt első intézkedése az lenne, hogy emelné a bölcsődei dolgozók bérét. A családoktól nem vennének el egy fillért sem, de az egykulcsos adó helyett progresszív adózást vezetnének be. (A progresszív adózás esetén egyre magasabb jövedelemhez egyre magasabb adókulcs tartozik.)

A Fidesz szerint a gyed extra elfogadásakor viszonylag nagy egyetértés volt a parlamentben. Azok a nyugat-európai országok sikeresek, ahol össze lehet egyeztetni a munkavállalást a családi élettel, a gyerekvállalással. A párt szerint a rendszerváltás óta most a legnagyobb a dolgozó nők száma, és dicsérték saját korábbi intézkedéseiket.

(A munkába visszatérő anyák 2016 januárjától már a gyermekük hat hónapos korától igénybe vehetik a gyed extrát – tudósítottunk róla pénteken.)

Kommentár: Éppen csak a lényeg hiányzik?

AZ MTI tudósítása alapján úgy tűnik, mintha a pártok csak a lényegről nem beszéltek volna, bár a „a gyerekvállalást támogató gazdasági és társadalmi környezet” kifejezésbe ez a probléma is belefér: családi pótlék ide, gyed oda, szja-kedvezmény amoda, aki ma gyermeket vállal, komoly jövedelem-kiesésnek és létbizonytalanságnak teszi ki magát.

Ha például az apa munka nélkül marad, három hónapig nevetségesen alacsony, majd pedig nulla munkanélküli ellátást kap, és hiába kap gyedet közben az anya, a család nagy bajba kerül. Főleg, ha hitele is van, akár forintban, akár devizában. (Mennyibe kerül egy gyerek? – vizsgáltuk meg nemrég a kérdést.) A minimálbér vagy a közmunka bére egyszerre siralmas és nevetséges.

A családtámogatások sokak számára fontosak és jelentősnek nevezhetőek, az alapvető probléma azonban, hogy a magyarországi bérek rendkívül alacsonyak, Európában az egyik legalacsonyabbak. Az állandóan változó, időnként egész gazdasági ágazatokat felkavaró kormányzati intézkedések pedig folyamatos létbizonytalanságot okoznak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG