<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az amerikai elnök a davosi Világgazdasági Fórumon ma megtartott beszédét a saját érdemeinek sorolása uralta, de becsúszott egy monumentális zöld vállalás és egy hosszúra nyúlt ellenségekézés is. Fiatal nemezise, Thunberg pedig, miután eddigi felszólalásai nyomán gyakorlatilag nem történt semmi a klímavédelemben, pesszimistább beszédeket tartott, mint valaha.
Donald Trump az 50. Világgazdasági Fórumon, Davosban, 2020. január 21-én.

Rögtön a davosi Világgazdasági Fórum első napján lépett fel Donald Trump és Greta Thunberg is. Az amerikai elnök fél órás előadása jobbára önmaga fényezéséről szólt, hosszasan sorolta az USA gazdaságának javuló statisztikáit, melyek az ő kormányzása nyomán keletkeztek állítása szerint. Említette a Kanadával és Mexikóval közös, frissiben megkötött új szabadkereskedelmi egyezményt is, valamint a Kínával kötött új paktumot, melyek szerinte "21. századi példát mutatnak."

Jobban nyerünk, mint valaha

Az ő kormányzása alatt 7 millió új munkahelyet teremtettek - mondta, hozzátéve, hogy csökken a munkanélküliség, javul a kisebbségek és a nők helyzete a foglalkoztatásban. Azt is kijelentette, hogy a vezetése alatt egyenlőbben kezdett el eloszlani a vagyon az USA-ban. (Ez legalábbis vitatható, hiszen a világ leggazdagabbjai tavaly 25 százalékkal növelték a vagyonukat, és sokan közülük amerikaiak.)

Trump aztán odasózott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek is, mondván, mindezt a haladást annak ellenére érték el, hogy a központi bankjuk túl gyorsan emelte meg az alapkamatot, majd túl lassan csökkentette azt. Megkapta a szokásos ütést Barack Obama is, Trump szerint egy "roncsot" örökölt meg elődjétől. A Brexitről csak annyit mondott, hogy reméli, sikerül majd "óriási" kereskedelmi egyezményt kötni az Európai Unióból kilépett Nagy-Britanniával, melyet szerinte Boris Johnson miniszterelnök is akar.

Ezer. Milliárd. Fa.

És itt kezdődött a beszéd érdekesebb része, Trump ugyanis bejelentette az USA új programját, melynek keretében

ezer milliárd fát ültetnek el.

Erről a kezdeményezésről aztán többet nem is árult el, de még hozzátette, hogy a program nyomán a jövőben sokkal jobban fogják "menedzselni" az erdőiket, habár bővebben ezt sem fejtette ki. A Földön egyébként a becslések szerint most háromezer milliárd elő fa van, ebből is látszik, hogy ez a vállalás Trumphoz méltón grandiózus.

A végzet örökös prófétái

A davosi fórum előtt sokan azt latolgatták, vajon miként fog kommunikálni egymással, egymásról Donald Trump és fiatal nemezise, Greta Thunberg. Az elnök és a klímaaktivista egyelőre nem találkoztak, Trump azonban a monumentális faültetős program bejelentése után egy éles témaváltással egyből a klíma-csatatéren nekifeszülő ellenségeit kezdte ekézni, eléggé szakácsárpádi modorban. Neveket ugyan nem mondott, de elég egyértelmű, kire, kikre gondolhatott: elsősorban Thunbergre és a klímatudósokra, akikhez később hozzácsapta a "radikális szocialistákat", vagyis feltételezett kihívóit a következő elnökválasztási kampányban.

"Ez nem a pesszimizmus ideje. Ez az optimizmusé. A félelem és a kétkedés nem jó gondolkodásforma, mert most a hatalmas remények, az öröm, az optimizmus és a tettek ideje jött el. De hogy befogadhassuk a holnap lehetőségeit, el kell utasítsuk a végzet örökös prófétáit, és az apokalipszis-jövendöléseiket. Ők a tegnap bolond jövendőmondóinak örökösei, nekem, nektek, mindannyiunknak vannak ilyenjei, és nagyon rosszat akarnak nekünk, de ez nem fog megtörténni. (...) Mindig ugyanazt akarják, abszolút hatalmat, hogy dominálják, transzformálják és irányítsák életünk minden területét. Soha nem fogjuk engedni, hogy a radikális szocialisták, a gazdaságok megsemmisítői szétroncsolják az országunkat vagy eltöröljék a szabadságunkat. Amerika mindig büszke, erős és megalkuvásmentes bástyája marad a szabadságnak"

- mondta.

Semmi sem történt

Greta Thunberg ma már két előadásnál tart a Világgazdasági Fórumon. Ezeken igazából új dolgokat nem mondott, mert új dolgok a gyakorlatban nem igazán történtek a klímahelyzet javítására azóta, hogy ő elkezdte az iskolasztrájkját, majd fellépéseit a világ gazdasági vezetői előtt.

Délelőtti beszédében ismét hangsúlyozta, hogy az emelkedő hőmérséklet, és minden, ami azzal jár, nem riogatás, hanem tudósok számtalan kutatási eredményéből felállított pontos előrejelzés. Mint mondta, az emberek valamiért azt feltételezik, hogy a jövő generációi majd kiszívják a szén-dioxidot a légkörből, olyan technológiákkal, melyek még nem is léteznek.

"Úgy érezni, a klíma és a környezet most felkapott témakörök. De egy másik szemszögből nézve gyakorlatilag semmi sem történt. Ha nem úgy kezeljük, mint egy valódi krízist, akkor nem is fogjuk tudni megoldani."

De tényleg, semmi

Thunberg második beszédét már Trump felszólalása után tartotta meg, már nem a nagyszínpadon, hanem szűkebb körben, egy panelbeszélgetésen. Itt felidézte, mit mondott tavalyi beszédében: azt, hogy azt akarja, mindannyian essünk pánikba. Aztán rátért arra, ennek mennyi értelme volt:

"Nyugi, minden rendben van. Bízzanak bennem, csináltam már ilyet, és biztosíthatom önöket arról, hogy ez sehová sem vezet. Egyébként, csak hogy érthető legyek, amikor mi, gyerekek azt mondjuk, hogy essetek kétségbe, nem arra gondolunk, hogy minden maradjon úgy, mint volt"

- szúrt be egy keserű poént Thunberg, majd reagált Trump frissen bejelentett ezer milliárd fás programjára.

"Fákat ültetni természetesen jó dolog, de ez korántsem elég, és nem helyettesítheti a valódi kárenyhítést és a természet helyreállítását. Nem csökkenteni kell az emissziót... az emissziónak véget kell vetni."

Az összes politikai irányzat megbukott, de légyszi, gondoljatok a gyerekeitekre

Thunberg végül elítélte azokat, akik pártpolitikát csinálnak a klímapolitikából - vagyis nagyjából minden politikust.

"Fenntarthatósági szempontból a jobb-, a baloldal és a közép is megbukott. Egyetelen politikai ideológia vagy gazdasági rendszer sem volt képes megbirkózni a klíma- és környezeti vészhelyzettel, és nem tudtak összetartó és fenntartható világot teremteni. Mert ez a világ, ha nem vették volna észre, éppen lángokban áll."

Thunberg végül a panelbeszélgetésen három követeléssel állt elő:

  • minden cég, bank, intézmény és kormány állítsa le az összes befektetését a fosszilis tüzelőiparba és a kitermelésbe
  • azonnal állítsanak le minden fosszilistüzelő-támogatást
  • azonnal távolodjanak el a fosszilistüzelő-ipartól

(Ha ez megtörténne, akkor Magyarország energiaellátása például egyből bedőlne.)

Mindezt nem 2050-ben, 2030-ban vagy 2021-ben akarjuk, hanem most, fűzte hozzá a klímaaktivista, majd zárásként még inkább az idősebb generáció érzelmeire próbált hatni, utalva arra, hogy ha ők, a döntéshozók nem cselekednek, azt saját utódaik fogják megszenvedni:

"Még mindig ég a házunk. A tétlenségetek percről percre jobban táplálja a lángokat. És arra kérünk benneteket, hogy úgy cselekedjetek, mintha mindennél jobban szeretnétek a gyerekeiteket."

(via Guardian, Bloomberg-közvetítés)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos