<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.

Május elején a magyar sajtóban olyan információk láttak napvilágot, hogy egy évvel csúszik a debreceni BMW-gyár projektje, a vállalat ugyanis ennyi idővel halasztja a magyarországi gyár üzembe vételét - írja laptársunk, az mfor.hu. Ezt azonban Szijjártó Péter több fórumon cáfolta, azzal érvelt, hogy gyár építési munkálatai már most is zajlanak. Továbbá azt is hangoztatta: vállalat vezetőivel folyamatosan egyeztetnek, és ennek során arról biztosították a magyar felet, hogy továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy a gyár építése és az átvétel halasztása nem zárja ki egymást, hiszen a kivitelezés ütemét lehet lassítani. Sőt néhány nappal később már a miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi járvány miatt kialakult helyzetben kisebb csúszás előfordulhat - ez természetes és el kell fogadni.

Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében( Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében( Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A debreciner.hu mai írása tovább árnyalja a képet, hiszen abból az látszódik, hogy a magyar fél is szerepet játszik a történetben.

Egy nappal az adásvételi ügylet zárása előtt dönt a debreceni polgármester a „határidők aktualizálása” kapcsán született előterjesztésről, a városi képviselő-testületnek kellene határoznia, de az nem ülésezik a koronavírus miatti veszélyhelyzetben.

Az egyébként közgyűlési határozatot igénylő kérdésekben így Papp László egyszemélyben fog határozni csütörtökön.

A közgyűlési előterjesztés ugyan nem fogalmaz egyértelműen, ám a szöveg azt sugallja, mintha a magyar fél által vállalat kivitelezési munkák esetében is lenne csúszás, és ennek érdekében kell most új határidőket elfogadni.

Többek között így fogalmaz a szöveg: „A Felek a Végleges Szerződésben megállapodtak, hogy a DING Kft. a beruházás megvalósításának elősegítése céljából meghatározott előkészítő munkálatokat (Mérföldkövek) végez az Ingatlan1-en (ez a leendő gyár 396 hektáros területe – szerk.), és ennek keretében az Ingatlan1-hez kapcsolódó egyéb állami fejlesztések megvalósításában működik közre az Előszerződés, valamint a Végleges Szerződés műszaki követelményrendszere szerint. A Felek az egyes Mérföldköveknek a Szerződésben foglalt határidőben történő teljesítését a Visszatartási összeg, valamint kötbérfizetési kötelezettség előírásával biztosították".

Sokat mondó az előterjesztésben az a mondat is, mely szerint: "Az állam és az önkormányzat által megvalósítani vállalt infrastrukturális beruházások és fejlesztések egymásra épültsége, technológiai összehangolása indokolttá teszi a határidők módosítását, valamint az újonnan jelentkező befektetői igények is befolyással voltak a Végleges Szerződésben vállalt határidők átütemezésére.”

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG