BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 28. 15:28

Néhány hete komoly polémia kerekedett a Debrecenben épülő BMW-gyár körül, a sajtóban az jelent meg, hogy jelentősen csúszik a beruházás, míg Szijjártó Péter miniszter ezt cáfolta. Most viszont úgy tűnik, hogy az esetleges csúszás nem a járvány, hanem a magyar fél miatt következhet be.

Május elején a magyar sajtóban olyan információk láttak napvilágot, hogy egy évvel csúszik a debreceni BMW-gyár projektje, a vállalat ugyanis ennyi idővel halasztja a magyarországi gyár üzembe vételét - írja laptársunk, az mfor.hu. Ezt azonban Szijjártó Péter több fórumon cáfolta, azzal érvelt, hogy gyár építési munkálatai már most is zajlanak. Továbbá azt is hangoztatta: vállalat vezetőivel folyamatosan egyeztetnek, és ennek során arról biztosították a magyar felet, hogy továbbra is elkötelezettek a debreceni gyárépítés mellett. Érdemes megjegyezni, hogy a gyár építése és az átvétel halasztása nem zárja ki egymást, hiszen a kivitelezés ütemét lehet lassítani. Sőt néhány nappal később már a miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi járvány miatt kialakult helyzetben kisebb csúszás előfordulhat - ez természetes és el kell fogadni.

Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében( Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt) Munkagépek dolgoznak a leendő BMW-gyár építési területén Debrecen közelében( Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A debreciner.hu mai írása tovább árnyalja a képet, hiszen abból az látszódik, hogy a magyar fél is szerepet játszik a történetben.

Egy nappal az adásvételi ügylet zárása előtt dönt a debreceni polgármester a „határidők aktualizálása” kapcsán született előterjesztésről, a városi képviselő-testületnek kellene határoznia, de az nem ülésezik a koronavírus miatti veszélyhelyzetben.

Az egyébként közgyűlési határozatot igénylő kérdésekben így Papp László egyszemélyben fog határozni csütörtökön.

A közgyűlési előterjesztés ugyan nem fogalmaz egyértelműen, ám a szöveg azt sugallja, mintha a magyar fél által vállalat kivitelezési munkák esetében is lenne csúszás, és ennek érdekében kell most új határidőket elfogadni.

Többek között így fogalmaz a szöveg: „A Felek a Végleges Szerződésben megállapodtak, hogy a DING Kft. a beruházás megvalósításának elősegítése céljából meghatározott előkészítő munkálatokat (Mérföldkövek) végez az Ingatlan1-en (ez a leendő gyár 396 hektáros területe – szerk.), és ennek keretében az Ingatlan1-hez kapcsolódó egyéb állami fejlesztések megvalósításában működik közre az Előszerződés, valamint a Végleges Szerződés műszaki követelményrendszere szerint. A Felek az egyes Mérföldköveknek a Szerződésben foglalt határidőben történő teljesítését a Visszatartási összeg, valamint kötbérfizetési kötelezettség előírásával biztosították".

Sokat mondó az előterjesztésben az a mondat is, mely szerint: "Az állam és az önkormányzat által megvalósítani vállalt infrastrukturális beruházások és fejlesztések egymásra épültsége, technológiai összehangolása indokolttá teszi a határidők módosítását, valamint az újonnan jelentkező befektetői igények is befolyással voltak a Végleges Szerződésben vállalt határidők átütemezésére.”

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Koronavírus: ősszel olyan jön, amit még nem élt át az emberiség - Nem tudni, mikor lesz vakcina
MTI | 2020. július 10. 17:57
A WHO sem tudja, hogy elkezdődött-e már a koronavírus második hulláma, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány.
Makro / Külgazdaság Pénzbüntetés lehet a vége a magyar légszennyezettségnek
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 17:06
Nem elegendők a légszennyezés érdemi csökkentésére a kormány által nemrég elfogadott Országos Levegőterhelés-csökkentési Programban (OLP) előirányzott intézkedések – hívta fel az Agrárminisztérium figyelmét a Levegő Munkacsoport. A hazai civilek aggodalmát osztja az Európai Bizottság is.
Makro / Külgazdaság Háború a Níluson – egymás torkán a két ország
Káncz Csaba | 2020. július 10. 15:50
Egyiptom és Etiópia között napokon belül új szintre eszkalálódhat a feszültség a Níluson felépített óriási etióp gát kapcsán. A szembenállás ráirányítja a figyelmet Északkelet-Afrikára, amely mágnesként vonzza a külső szereplőket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem kell karanténba mennünk, ha Nagy-Britanniába utazunk - a szerbek nem ilyen szerencsések
MTI | 2020. július 10. 13:44
Élesedett a korábban belengetett beutazási könnyítés a szigetországban. Eredetileg Szerbia is rajta volt a mentes-listán, de a koronavírus-fertőzések felszökő száma miatt egyből ki is húzták őket.
Makro / Külgazdaság Állami pénzeső hull a Semmelwiss Egyetem-klinikákra
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 10:28
Jelentős fejlesztés előtt áll a Semmelweiss Egyetem Belgyógyászati Klinikája, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika. Míg a pesti intézményt 2 098 145 505 forinttal, addig a budai klinikát 3 081 460 289 forinttal támogatja a kormány.
Makro / Külgazdaság Csak nem akar lankadni a koronavírus-járvány
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:22
Huszonnégy óra alatt több mint kétszázezerrel több fertőzöttet azonosítottak világszerte.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: áttörés van!
Privátbankár.hu | 2020. július 10. 08:11
A miniszterelnök a munkaerőpiacról is beszélt péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Kicsit optimistábban ítéljük meg a megélhetésünket
MTI | 2020. július 10. 06:23
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke májusban a koronavírus lassú lecsengése és az áprilisi erős bizonytalanság enyhülése következtében 11,3 ponttal emelkedett, majd júniusban 5,7, júliusban 5,9 ponttal nőtt tovább (szezonálisan kiigazítva), amivel az áprilisi zuhanás 61 százalékát dolgozta le - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, online felmérésének adataiból.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Friss
hírlevél