1p
Novemberben a növényi és az állati termékek ára is jelentősen növekedett, az áremelkedést 87,6%-kal a burgonya vezette. Összességében 18,5 százalékkal ugrottak a mezőgazdasági árak egy év alatt.

A KSH adatai szerint összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-novemberi összevont árnövekedés átlagosan 15,4%-os volt.

Robbantott a krumpli - sokkal drágább a gabona, a szőlő, olcsóbb lett az alma

A gabonafélék ára átlagosan 31,1%-kal növekedett 2011 novemberéhez képest. A búza ára az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent, a kukorica ára pedig enyhén emelkedett. Az ipari növények ára 15,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növények ára 17,2%-kal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva.


Forrás: KSH

Novemberben 87,6%-kal növekedett a burgonya termelői ára. 2012-ben a burgonya ára az augusztus-szeptemberi időszakban volt a legalacsonyabb. Ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt.

A zöldségfélék termelőiár-indexe novemberben 17,1%-kal emelkedett, miközben a gyümölcsöké 1,7%-kal mérséklődött. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése volt jelentős ebben az időszakban. Az alma idei évi magas terméseredménye miatt 22%-os áresés történt, miközben a borszőlő esetén ellentétes tendencia figyelhető meg: a gyenge termés az árak 43,6%-os növekedésével járt együtt.

A baromfi ára futott a leggyorsabban

A vágóállatok termelői ára 7,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 400 forint/kilogramm volt, ami 4%-os árcsökkenést jelent az előző hónaphoz viszonyítva, és 6,8%-kal magasabb, mint a 2011. novemberi árszint. A vágóbaromfi ára novemberben az előző év azonos időszakához mérve 12,5%-kal növekedett. A vágómarha ára a tavalyi jelentős növekedés után az előző év novemberéhez viszonyítva 4,7%-kal csökkent.

2012. novemberben az állati termékek ára 7,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára lényegében nem változott, a tojásé 34,9%-kal növekedett.

Összességében 15,4 százalékos a plusz

Miközben havi szinten az árnövekedés mérséklődése tapasztalható, a január-novemberi árindex 1,1 százalékponttal nagyobb, mint az év első tíz hónapjában.

A mezőgazdasági termelői árak a 2012. január–novemberi időszakban összességében 15,4%-kal emelkedtek a 2011. évi első tizenegy hónap termelői árszintjéhez viszonyítva.

A gabonafélék árindexe 18,5%-kal, az olajos növényeké 20,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök árai 22,1, illetve 9,8%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 11,7%-kal maradt az előző évi szint alatt, amit elsősorban az első féléves jelentős készletértékesítés okozott.

Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,7%-os növekedés után – idén további 11,7%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten, amely főleg a magasabb tojás- és sertésár következménye - közölte a KSH

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
Makro / Külgazdaság Vitézy Dávid reagált Karácsony Gergely javaslatára
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:42
Áll az újraszavazás elébe.
Makro / Külgazdaság Új szavazás jöhet Budapesten a főpolgármesterről - a Kúria előtt Karácsony Gergely javaslata!
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:23
Annak ellenére kérte a regnáló főpolgármester az új választást, hogy az újraszámlálás után is ő nyert Vitézy Dáviddal szemben, még ha 324 helyett csak 41 szavazattal is. Vitézy Dávid felveszi az elé dobott kesztyűt.
Makro / Külgazdaság Mennyire hozhatja vissza a német gazdaságot az életbe a Foci-Eb?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 16:16
Erről is esett szó azon a beszélgetésen, amelyet főszerkesztőnk, Csabai Károly folytatott a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Netanjahu döntött: feloszlik a háborús kabinet
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 11:35
Megbízható információk szerint Benjámin Netanjáhu, Izrael miniszterelnöke feloszlatta azt a hattagú háborús kabinetet, amely a Hamász október eleji terrortámadás óta vezette országát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG