<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Novemberben a növényi és az állati termékek ára is jelentősen növekedett, az áremelkedést 87,6%-kal a burgonya vezette. Összességében 18,5 százalékkal ugrottak a mezőgazdasági árak egy év alatt.

A KSH adatai szerint összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-novemberi összevont árnövekedés átlagosan 15,4%-os volt.

Robbantott a krumpli - sokkal drágább a gabona, a szőlő, olcsóbb lett az alma

A gabonafélék ára átlagosan 31,1%-kal növekedett 2011 novemberéhez képest. A búza ára az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent, a kukorica ára pedig enyhén emelkedett. Az ipari növények ára 15,0%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növények ára 17,2%-kal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva.


Forrás: KSH

Novemberben 87,6%-kal növekedett a burgonya termelői ára. 2012-ben a burgonya ára az augusztus-szeptemberi időszakban volt a legalacsonyabb. Ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt.

A zöldségfélék termelőiár-indexe novemberben 17,1%-kal emelkedett, miközben a gyümölcsöké 1,7%-kal mérséklődött. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése volt jelentős ebben az időszakban. Az alma idei évi magas terméseredménye miatt 22%-os áresés történt, miközben a borszőlő esetén ellentétes tendencia figyelhető meg: a gyenge termés az árak 43,6%-os növekedésével járt együtt.

A baromfi ára futott a leggyorsabban

A vágóállatok termelői ára 7,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 400 forint/kilogramm volt, ami 4%-os árcsökkenést jelent az előző hónaphoz viszonyítva, és 6,8%-kal magasabb, mint a 2011. novemberi árszint. A vágóbaromfi ára novemberben az előző év azonos időszakához mérve 12,5%-kal növekedett. A vágómarha ára a tavalyi jelentős növekedés után az előző év novemberéhez viszonyítva 4,7%-kal csökkent.

2012. novemberben az állati termékek ára 7,6%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára lényegében nem változott, a tojásé 34,9%-kal növekedett.

Összességében 15,4 százalékos a plusz

Miközben havi szinten az árnövekedés mérséklődése tapasztalható, a január-novemberi árindex 1,1 százalékponttal nagyobb, mint az év első tíz hónapjában.

A mezőgazdasági termelői árak a 2012. január–novemberi időszakban összességében 15,4%-kal emelkedtek a 2011. évi első tizenegy hónap termelői árszintjéhez viszonyítva.

A gabonafélék árindexe 18,5%-kal, az olajos növényeké 20,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök árai 22,1, illetve 9,8%-kal haladták meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 11,7%-kal maradt az előző évi szint alatt, amit elsősorban az első féléves jelentős készletértékesítés okozott.

Az élő állatok és állati termékek ára – a tavalyi 14,7%-os növekedés után – idén további 11,7%-os emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten, amely főleg a magasabb tojás- és sertésár következménye - közölte a KSH

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétéves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:59
A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mianmarban Aung Szan Szú Kjí újabb három évet kapott
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:49
A katonai vezetésű Mianmar bírósága csütörtökön újabb büntetőügyben találta bűnösnek és 3 éves börtönbüntetéssel sújtotta Aung Szan Szú Kjí volt vezetőt szolgálati titoktartási törvény megsértése címén. Tanácsadóját, Sean Turnell ausztrál közgazdászt szintén három év börtönre ítélték.
Makro / Külgazdaság Akár 3 százalékot is dobhat az infláción a rezsiárak emelkedése
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 10:01
A jegybank úgy számol, 2,5-3 százalékpontot is dobhat az infláción a rezsicsökkentés csökkentése idehaza, emellett a rendkívüli aszály még 1 százalékpontot tehet hozzá a fogyasztó árindexhez.
Makro / Külgazdaság Csökkenéssel nyitott a gázár csütörtökön, de ismét elindult felfelé
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:44
A szerda esti záróértéke 207,2 euró volt, csütörtökön reggel 198-ért adták a gázt.
Makro / Külgazdaság Újabb szivárgást találtak az Északi Áramlat gázvezetéken
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:21
A svéd parti őrség újabb szivárgást talált, miután a hét elején három helyen is megsérültek az Oroszországból Németországba tartó gázvezetékek. Az újabb sérülést az Északi Áramlat-2-nél fedezték fel.
Makro / Külgazdaság Ratatics Péter lett az INA Igazgatótanácsának új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 08:35
Öt további tagot is megválasztottak.
Makro / Külgazdaság Oroszországot terrorista állammá kell nyilvánítani
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:08
Az Északi Áramlat feltételezett felrobbantása a hibrid hadviselés új szakaszát jelentheti. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 218. napjának legfontosabb eseményeiről.
Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG