<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A vártnál kevesebb pénzt vesz igénybe a spanyol bankrendszer feltőkésítése. Az európai piacok zárása után tették nyilvánossá az erről szóló stressztesztet, ami így az európai tőzsdéken már nem hatott, viszont a devizapiacokon határozott korrekciót indított el. Akár a jövő hét is telhet ennek a hírnek a jegyében.

Az Európai Bizottság és az Eurogroup elnöke is üdvözölte, hogy a vártnál alacsonyabb feltőkésítési összeggel indulhat meg a spanyol bankrendszer szanálása. "Megnyugtatónak találom, hogy a tényleges feltőkésítési igény kevesebb lett 60 milliárd eurónál" - mondta Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup elnöke, luxembourgi miniszterelnök. Juncker szerint a vártnál alacsonyabb tőkeigény azt jelenti, hogy a már megnyitott hitelkeret biztonságos mozgásteret nyújt a szükséges intézkedések meghozatalához, és garantálja a bankok feltőkésítésének a megállapodott menetrend szerinti hatékony végrehajtását.

A bizottság külön közleménye szerint a stresszteszt jelentős előrelépés a spanyol bankrendszer szanálási programjának hatályba léptetésében, és az első folyósításokra már novemberben sor kerülhet. A közlemény azonban hangsúlyozza, hogy a gyengélkedő bankok feltőkésítése feltételekhez kötött: meg kell például válniuk veszteséges üzletágaiktól, és finanszírozási igényük egy részét a tőkepiacon is elő kell tudniuk teremteni. Korábban már az Európai Központi Bank is üdvözölte a spanyol bankrendszer vártnál alacsonyabb feltőkésítési igényét.

A spanyol bankrendszernek a legrosszabb esetben akár 59,3 milliárd euró tőkejuttatásra is szüksége lehet a pénzügyi-gazdasági válság átvészeléséhez - állapítja az Oiver Wyman tanácsadó cég által a madridi kormány megbízásából végzett stresszteszt. A legkedvezőtlenebb forgatókönyv 6,5 százalékos GDP-csökkenést feltételez a 2012-2014-es periódusra. A tanulmány szerint a vizsgált 14 bank felének lehet szüksége tőkejuttatásra. A már államosított bankok közül a Bankia SA-nak 24,74 milliárd, a Novagalicia Banknak 7,18 milliárd, a Catalunya Banknak pedig 10,83 milliárd euró tőkejuttatásra is szüksége lehet. A három legnagyobb spanyol banknak, a Banco Santander SA, a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA és a CaixaBank SA pénzintézeteknek nem lesz szüksége feltőkésítésre.

Az Oliver Wyman tanácsadó cég által a madridi kormány megbízásából a spanyol bankrendszeren végzett stresszteszt 59,3 milliárd euró feltőkésítési igényt állapított meg, kevesebbet a júniusban szintén a kormány megbízásából végzett másik stresszteszt 62 milliárd eurós végösszegénél. A spanyol jegybank helyettes kormányzója, Fernando Restoy ugyanakkor közölte: Spanyolország mintegy 40 milliárd eurót vesz igénybe a bankrendszer feltőkésítésére létesített európai hitelkeretből. "Első becsléseink szerint a 100 milliárd eurós hitelkeretből ténylegesen lehívott összeg mintegy harmadával lehet kevesebb az Oliver Wymann által megadottnál."

A bejelentésre határozottan javult a hangulat a piacokon. Bár az európai tőzsdék már zárva voltak, az amerikai indexek kissé felfelé korrigáltak, bár már nem tudták megtörni az erős negatív trendet, amit a vártnál aggasztóbb amerikai adatok okoztak. Az euró erősödött, az emiatt gyengülő dollár pedig felhúzta a nyersanyagárakat. A forint is jól járt, estére az eurót 284 forint alatt jegyezték ismét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
Makro / Külgazdaság Példátlan fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:49
Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló