<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jövőre is kitart a kiskereskedelmi forgalom lendülete.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. További részleteket ebben a cikkünkben talál >>>

Mit mondanak az elemzők?

Az adatokra reagálva Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője kommentárjában közölte: a várakozásoknak megfelelően bővült augusztusban a kiskereskedelmi forgalom. Ürmössy szerint mindhárom összetevő hozzájárult az emelkedéshez, hiszen az élelmiszer- 2,8 százalékkal, a nem élelmiszer- 6,1 százalékkal, az üzemanyag kiskereskedelem pedig 7,5 százalékkal bővült.

Az üzemanyag kiskereskedelmi forgalmának növekedése jelentősen meghaladta az idei évben látott átlagot, míg az élelmiszer csoport esetében az átlaggal megegyező, a nem-élelmiszer csoport esetében pedig átlagot alulmúló ütemet láthattunk, azonban véleményünk szerint ennek ellenére is erős adatról beszélhetünk. Idén eddig minden hónapban konzisztens módon erős növekedési ütemet tapasztalhattunk a kiskereskedelmi forgalom esetében, ami annak köszönhető, hogy a nettó reálbérek jelentősen növekednek idén, hiszen az infláció továbbra is kifejezetten nyomott szinteken tartózkodik, a személyi jövedelemadó csökkent, valamint a munkaerőpiac kifejezetten feszessé vált.

Ettől pörög majd a magyar gazdaság

Az év hátralévő részében is hasonló ütemű növekedést várnak majd, az év egészében pedig átlagosan meghaladhatja az 5 százalékos ütemet a kiskereskedelmi forgalom bővülése. Véleményük szerint nemcsak idén, de jövőre is a háztartások fogyasztása lehet a GDP növekedés elsődleges motorja. Becslésük szerint idén 2,1 százalékkal, jövőre pedig 2,8 százalékkal nőhet a magyar GDP.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy látja, Az év során hasonló mértékben folytatódhat a kiskereskedelmi forgalom növekedése a reálbérek jelentős növekedése és a foglalkoztatás emelkedése miatt, így éves átlagban 5 százalék közeli növekedésre számítanak a Takarékbanknál is.

Jövőre is költekezünk

Az elemző szerint a  kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is. Jövőre a már magasabb bázis, valamint a magasabb infláció miatt mérsékeltebb ütemű reálbér növekedés miatt 3-3,5 százalék közötti növekedést várnak a Takarékbanknál a kiskereskedelmi forgalomban, azonban a háztartások mérlegének jelentős javulása, pénzügyi vagyonának érdemi növekedése, valamint a hitelfelvételi kedv javulása miatt nem kizárt ennél gyorsabb ütemű növekedés sem.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: emlékezetes búcsút vett Angela Merkel
Wéber Balázs | 2021. december 8. 17:57
Ami elkezdődik, az egyszer általában véget is ér.  
Makro / Külgazdaság Berlin dilettáns védelmi minisztert nevez ki az európai biztonságpolitikai viharban
Káncz Csaba | 2021. december 8. 15:35
Akkor neveznek ki egy dilettáns német védelmi minisztert, amikor Európa perifériáján nő az erőszak a Kaukázustól kezdve Ukrajnáig. A döntő szó így Párizshoz kerülhet, hiszen a 2022 januárjában elstartoló francia soros uniós elnökség kiemelt prioritása az európai védelmi önállóság. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az új kancellár: megint a baloldal vezeti Németországot
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 13:17
Megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak szerdán a német szövetségi parlament.
Makro / Külgazdaság Brutális kamatemelésre kényszerítheti Matolcsy Györgyéket a 14 éve nem látott infláció
Csabai Károly | 2021. december 8. 11:28
Az száz százalékra vehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) holnap a most 3,1 százalékos egyhetes betétje, míg jövő kedden a 2,1 százalékos alapkamatát megemeli. A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt azonban erősen kérdéses, hogy elegendő lesznek-e az utóbbi hetekben megszokott, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kell-e egy nagy levegőt venni és egy jelentősebbet emelni – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.
Makro / Külgazdaság Óriási hiányt termelt a költségvetés novemberben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 11:14
Egyetlen hónap alatt több mint 1000 milliárd forinttal nőtt a deficit a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Csalódás érheti az autósokat pénteken
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:56
Kedden kilőtt az olajára, ami az autósok számára nagyon rossz hír. Az üzemanyagok ára az elmúlt másfél hétben ugyanis szépen csökkent, de ennek most vége.
Makro / Külgazdaság Ausztrália diplomatái sem lesznek ott a pekingi téli olimpián
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 10:21
A diplomáciai bojkottot az Egyesült Államok kezdeményezte Kínával szemben az emberi jogok folyamatos megsértése miatt. Ehhez az akcióhoz csatlakozott most Ausztrália. Az ázsiai ország külügyi szóvivője korábban rendkívül élesen bírálta az amerikai kezdeményezést.
Makro / Külgazdaság Tízéves csúcson az arabica kávé ára a New York-i kereskedésben
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:41
A kedvezőtlen időjárás, az emelkedő szállítási költségek és a bedugult kikötők miatt.
Makro / Külgazdaság Évtizedes csúcson az infláció
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:10
7,4 százalékkal nőttek az árak novemberben az előző év azonos hónapjához képest. Utoljára 2007. decemberében volt ekkora az infláció.
Makro / Külgazdaság Omikron: a WHO szerint semmi okunk kételkedni a vakcinák hatékonyságában
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 08:29
Azért az adatokat óvatosan kell elemezni, mert még csak a vizsgálatok elején járnak, tették hozzá.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló