<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Varsó azt követeli, hogy bocsássák szabadon Andrzej Poczobut fehéroroszországi lengyel kisebbségi vezetőt, akinek a pere hétfőn kezdődött meg a fehérorosz Hrodna városában - hangsúlyozta Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes.

A 2021 márciusában letartóztatott Poczobut semmilyen bűncselekményt nem követett el, az ellene emelt vádaknak "semmi közük a valósághoz" - nyomatékosította Wawrzyk a lengyel közszolgálati rádióban. Hozzátette: amennyiben a per valóban tisztességes lenne, Poczobutot azonnal szabadon bocsátanák.

Poczobutot azért börtönözték be, mert a fehérorosz rezsim ellenségének tekinti, és a minszki vezetés "mindent megtesz azért, hogy Lengyelországot fő ellenségének állítsa be" - magyarázta a diplomata.

Poczobutot azért börtönözték be, mert a fehérorosz rezsim ellenségének tekinti, és a minszki vezetés mindent megtesz azért, hogy Lengyelországot fő ellenségének állítsa be. Fotó: Depositphotos
Poczobutot azért börtönözték be, mert a fehérorosz rezsim ellenségének tekinti, és a minszki vezetés mindent megtesz azért, hogy Lengyelországot fő ellenségének állítsa be. Fotó: Depositphotos

Andrzej Poczobut ismert újságíró ellen a fehérorosz főügyészség "nemzeti és vallási gyűlölet szítása", valamint az Fehéroroszországnak ártó tevékenységre való buzdítás címén indított büntetőjogi eljárást. A vád alapján akár 12 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Poczobut perét kétszer is elhalasztották, eredetileg tavaly novemberben lett volna az első tárgyalás.

Marcin Wojciechowski, a minszki lengyel nagykövetség ügyvivője a PAP lengyel hírügynökségnek megerősítette: őt hétfőn nem engedték be a tárgyalótermébe.

Wojciechowski hangsúlyozta: a lengyel diplomácia folytatni fogja erőfeszítéseit Poczobut ügyének "pozitív megoldása" érdekében.

A PAP hírügynökség fehéroroszországi tudósítója Poczobut feleségét idézve közölte: a pert az ügyészség kezdeményezésére a bíróság zárt ajtók mögött tartja, a tárgyalóteremből Poczobut legközelebbi hozzátartozóinak is távozniuk kellett.

Oxana Poczobut 2021 nyarán férje rossz egészségügyi állapotára figyelmeztette a közvéleményt. Hétfőn elmondta: házastársa - akit a tárgyalóteremben először látott letartóztatása óta - elszántnak tűnt.

A lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Belsat nevű, fehérorosz nyelven sugárzó csatorna honlapja szerint a bíróság Poczobut letartóztatásának második évfordulóján, március 25-én hirdethet ítéletet.

A lengyel kormány és a fehéroroszországi jogvédő szervezetek már korábban politikailag motiváltnak minősítették a kisebbségi vezető elleni bűnügyi eljárást.

2021 márciusában Andzelika Boryst, a Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének elnökét is letartóztatták. Őt tavaly márciusban ugyan szabadon bocsátották, de továbbra is bűnügyi eljárást folytatnak ellene hasonló vádakkal, mint Poczobut esetében. A független fehérorosz média szerint Boryst házi őrizetben tartják.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Csere-helikoptereket kap Szlovákia Amerikától
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:59
Ukrajna nagy összegű IMF-támogatást kap, Oroszország megsorozta Zaporizzsját, az orosz és a kínai államfő nem beszélt az ukrán béketervről. Háború összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepte a lengyeleket Vilmos herceg
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 19:46
Lengyelországi támaszpontokon tett látogatást szerdán a brit trónörökös.
Makro / Külgazdaság A svéd parlament hétórás vita után ma megszavazta a NATO-csatlakozást
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 18:40
A svéd parlament hivatalosan is jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság NATO: egy rossz és egy jó hír jött Magyarországról
Wéber Balázs | 2023. március 22. 17:12
Hazánk tavaly a GDP 1,44 százalékát költötte védelmi kiadásokra, és ezzel jóval elmarad a 2 százalékos NATO-elvárástól, a fejlesztések védelmi költéseken belüli arányát tekintve viszont listavezető, derül ki a katonai szövetség friss adataiból. A tagországok összesített védelmi kiadásai évek óta folyamatosan növekednek, a teljes költés kétharmadát az Egyesült Államok adja.
Makro / Külgazdaság Itt az első kínai mRNS alapú védőoltás
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:46
A kínai gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a koronavírus elleni első, mRNS-t tartalmazó, hazai gyártású védőoltás forgalmazását.
Makro / Külgazdaság IMF: szakértői szintű hitelmegállapodást kötött Ukrajnával
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:23
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői szinten négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros hitelmegállapodást kötött Ukrajnával.
Makro / Külgazdaság Elveszítheti Erdogan a választásokat a kurdbarát párt lépése miatt?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 16:08
A törökországi kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és parlamenten kívüli szövetségesei nem állítanak köztársasági elnök-jelöltet a május 14-re kitűzött választásokra - közölte szerdán Pervin Buldan, a HDP társelnöke egy sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság „Amint lehet, gyárat nyitunk Ukrajnában” – mondta lapunknak az olasz MAPEI első embere
Mester Nándor | 2023. március 22. 15:47
Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.
Makro / Külgazdaság Leopard tankok tartanak Bahmut felé, közeleg az igazság pillanata?
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:13
Ha igaz, hamarosan tényleg kiderülhet, mennyit érnek a nyugati harckocsik valós harci körülmények között.
Makro / Külgazdaság Az amerikai külpolitika egy öregedő birodalom tehetetlenségét idézi
Káncz Csaba | 2023. március 22. 14:49
Az amerikai külpolitikát egy szigetszerű elit irányítja, amely a belföldi választókerületek tetszését célzó retorikával működik – és úgy tűnik, képtelen érzékelni, hogy odakint a világ gyorsan változik. Bidennek most el kell döntenie, mit tegyen az amerikai csapatok további, folyamatban lévő bevetésével Szíriában, Irakban és Nyugat-Afrikában, ahol olyan küldetésekben vesznek részt, amelyek bár nagyrészt láthatatlanok az amerikai közvélemény számára, még mindig potenciálisan robbanásveszélyesek. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG