<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Kényszertársulásokat hoznak létre a fenntartók az iskolakezdés előtt, hogy megfeleljenek az előírásoknak. A társulások évente változnak, néha csak a papírforma kedvéért
Kényszertársulásokat hoznak létre a fenntartók az iskolakezdés előtt, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, és megkapják a nélkülözhetetlen normatív forrásokat - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Ódor Ferenc úgy fogalmazott: az intézményfenntartó társulások szinte évenként változnak. Kiválnak tagok, vagy újak csatlakoznak, sok esetben "csak papírforma szerint". Az érintett önkormányzatok között azonban feszültségeket teremt a kialakult helyzet - jelentette ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén aprófalvas szerkezetű térség, ahol hatványozottan jelennek meg ezek a  problémák. A településszerkezetből adódóan számos kistelepülést érint az intézményfenntartás gondja, és a minőségi oktatás, ellátás megoldása - tette hozzá.

A megye számos településén nemrég felújított iskolaépületek állnak üresen. Tavaly 13 nevelési-oktatási intézmény szűnt meg, és több mint 70 intézményi átszervezésre került sor. Idén az átszervezésekre vonatkozó kérelmek száma nem érte el a 30-at, 16 intézmény önállósága szűnt meg, vált tagintézménnyé, Balajt községben pedig már nem csengetnek be az idei tanévre - fejtette ki az elnök.

Hangsúlyozta: a még meglévő iskolák esetében a legnagyobb hiányosság az épületek, kötelező helyiségek kialakításával, korszerűsítésével kapcsolatban jelentkezik. Példaként említette, hogy bár számos pályázati lehetőség volt akadálymentesítésre, vagy az energiatakarékossággal kapcsolatos fejlesztésre, éppen a leghátrányosabb helyzetű települések, kisiskolák nem tudtak ezzel élni. Úgy fogalmazott, hogy örvendetes az iskolafelújítási program, ám ennek a konkrét eredményére még várni kell.

A pedagógus elbocsátások kapcsán arról számolt be, hogy míg a rendszerváltáskor 90 ezer főállású pedagógus volt az országban, mára ez a szám 78 ezerre csökkent. Hasonlóképp csökkent az iskolák száma is, az ezredfordulón 3.400 iskolával számolhatott az ország, mára 2.520 maradt.

Borsodban ez a negatív tendencia még inkább érződik. Az iskolák bezárásával pusztul a vidék - tette hozzá. A tankönyvellátás, és az iskolakezdés családot érintő nehézségei kapcsán megjegyezte: a megye helyzetéből adódóan ezek a gondok is hatványozottan jelennek meg. A megyei önkormányzat 24 nevelési-oktatási intézményben látja el a fenntartói kötelezettségeket a tankönyvtámogatás terén is.

Arató: az utóbbi évek legnyugodtabb tanévkezdése ez
Vásott kölök - menjen-e suliba? 
Megmérik, mennyit dolgoznak a tanárok
Korábban érkezik a családi pótlék
Új tankönyv mellé laptopot! 

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG