BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2008. augusztus 29. 15:04

Kényszertársulásokat hoznak létre a fenntartók az iskolakezdés előtt, hogy megfeleljenek az előírásoknak. A társulások évente változnak, néha csak a papírforma kedvéért

Kényszertársulásokat hoznak létre a fenntartók az iskolakezdés előtt, hogy megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak, és megkapják a nélkülözhetetlen normatív forrásokat - mondta pénteki sajtótájékoztatóján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke.

Ódor Ferenc úgy fogalmazott: az intézményfenntartó társulások szinte évenként változnak. Kiválnak tagok, vagy újak csatlakoznak, sok esetben "csak papírforma szerint". Az érintett önkormányzatok között azonban feszültségeket teremt a kialakult helyzet - jelentette ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén aprófalvas szerkezetű térség, ahol hatványozottan jelennek meg ezek a  problémák. A településszerkezetből adódóan számos kistelepülést érint az intézményfenntartás gondja, és a minőségi oktatás, ellátás megoldása - tette hozzá.

A megye számos településén nemrég felújított iskolaépületek állnak üresen. Tavaly 13 nevelési-oktatási intézmény szűnt meg, és több mint 70 intézményi átszervezésre került sor. Idén az átszervezésekre vonatkozó kérelmek száma nem érte el a 30-at, 16 intézmény önállósága szűnt meg, vált tagintézménnyé, Balajt községben pedig már nem csengetnek be az idei tanévre - fejtette ki az elnök.

Hangsúlyozta: a még meglévő iskolák esetében a legnagyobb hiányosság az épületek, kötelező helyiségek kialakításával, korszerűsítésével kapcsolatban jelentkezik. Példaként említette, hogy bár számos pályázati lehetőség volt akadálymentesítésre, vagy az energiatakarékossággal kapcsolatos fejlesztésre, éppen a leghátrányosabb helyzetű települések, kisiskolák nem tudtak ezzel élni. Úgy fogalmazott, hogy örvendetes az iskolafelújítási program, ám ennek a konkrét eredményére még várni kell.

A pedagógus elbocsátások kapcsán arról számolt be, hogy míg a rendszerváltáskor 90 ezer főállású pedagógus volt az országban, mára ez a szám 78 ezerre csökkent. Hasonlóképp csökkent az iskolák száma is, az ezredfordulón 3.400 iskolával számolhatott az ország, mára 2.520 maradt.

Borsodban ez a negatív tendencia még inkább érződik. Az iskolák bezárásával pusztul a vidék - tette hozzá. A tankönyvellátás, és az iskolakezdés családot érintő nehézségei kapcsán megjegyezte: a megye helyzetéből adódóan ezek a gondok is hatványozottan jelennek meg. A megyei önkormányzat 24 nevelési-oktatási intézményben látja el a fenntartói kötelezettségeket a tankönyvtámogatás terén is.

Arató: az utóbbi évek legnyugodtabb tanévkezdése ez
Vásott kölök - menjen-e suliba? 
Megmérik, mennyit dolgoznak a tanárok
Korábban érkezik a családi pótlék
Új tankönyv mellé laptopot! 

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin és a kormányzó letartóztatása: súlyos belharcok a színfalak mögött
Káncz Csaba | 2020. július 16. 19:15
Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden magas szintű letartóztatás elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Putyin uralma egyre több megfigyelő szemében kezd el hasonlítani az elmeszesedett brezsnyevi pangás időszakára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Friss
hírlevél