BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 25. 12:36

A MOL almásfüzitői gyára a szélvédő folyadékok gyártása helyett megkezdte a fertőtlenítő szerek gyártását, melyeket folyamatosan juttatnak el a célpontokhoz

(Fotó: Wikimedia Commons)

Az Operatív Törzs tájékoztatóját ma kivételesen Ratatics Péter, a MOL ügyvezető igazgatója kezdte, aki kijelentette: az almásfüzitői gyáruk átállt a szélvédő folyadék gyártása helyett a fertőtlenítő szerek gyártására. Hétvégén elindult a gyártás, mely 24 órában 3 műszakban történik. Az OperatÍv Törzzsel közösen végzik a logisztika szervezését, először a közlekedési vállalatoknak, majd a nagyüzemi felhasználóknak, végül a kiskereskedelemnek szállítanak. A következő három hétben napi 50 ezer litert termel a gyár, amely 2-3 hónapra elegendő ellátást biztosít.

Schanda Tamás, innovációs és technológiai miniszterhelyettes azzal egészítette ki mindezt, hogy ez a rekordgyorsaságú átállás, a bevizsgálás és az engedélyeztetés kiváló példa az összefogásra, s ez lehet majd a záloga is annak, hogy a járvány után minél előbb talpra állhassunk. A legfontosabb az életek védelme, így ők is azon vannak, hogy megfelelő mennyiségben biztosítottak legyenek a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközök. Először az egészségügyi rendszer kap, majd az állami, közösségi feladatok ellátását végző intézmények, csak ezután mindenki más.  A védőeszközök biztosításnak két útja van. Külföldről, jellemzően Kínából. Kijelentette: versenyben állunk e téren a többi országgal, de Magyarországnak a Kínával való jó kapcsolatának köszönhetően tegnap megkapta a megrendelt nagy mennyiségű védőfelszerelést. A másik út is fontos azonban, ki kell építeni a hazai alapanyag és késztermék gyártó kapacitásokat, hiszen ez nem a gazdasági visszaesést mérsékli azzal, hogy munkát és megélhetést is biztosít az embereknek. Ebben az ITM főleg textil, műanyag és etalongyártás piaci szereplőit szeretnék összecsatolni.

Ruszin Romulusz, a Magyar Honvédség dandártábornoka arról beszélt, hogy olyan stratégiai fontosságú cégeknél, melyek oxigén előállítással, vagy élelmiszerellátásban játszanak fő szerepet (TESCO, Telekom, CBA, Spar, COOP, EGIS, Sanofi, Richter, Teva, stb.) meg fognak jelenni. A cégek összetétele folyamatosan változik, hol látják ezt indokoltnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy 226-ra emelkedett a fertőzöttek, 10-re a halottak száma. Emellett fontosnak tartotta kiemelni az idősek otthonában lakók védelmét, ahol látogatási és kijárási tilalom, valamint felvételi zárlat is van. A bent lakóknál is kiemelten fontos az egymástól való távolság betartása. Van olyan idős otthon, ahol az ápoló személyzet beköltözött, és két heti váltásban dolgoznak.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője a friss kormánydöntésről számolt be, miszerint újabb 15 milliárdot különítettek el a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére. Kiskunhalason jó ütemben zajlik a konténerkórház építése, már a lélegeztetőgépek is bent vannak. Közben a Hungexpo területén is megkezdődött egy 330 fő befogadására alkalmas ideiglenes kórház kialakítása. Emellett kifejtette, hogy a környező országok korlátozó intézkedései milyen jó hatással voltak a járvány lassításához, de ezek után sem jelentett be kijárási tilalmat hazánkban.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a hatósági házi karantén megsértésénél a szabálysértésért kiszabható büntetés átlag 31 500 forint, a legmagasabb helyszíni bírság 50 ezer forint. Üzleteknél történő szabálysértésért maximum 500 ezer forintot lehet kiszabni.

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél