BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. március 25. 12:36

A MOL almásfüzitői gyára a szélvédő folyadékok gyártása helyett megkezdte a fertőtlenítő szerek gyártását, melyeket folyamatosan juttatnak el a célpontokhoz

(Fotó: Wikimedia Commons)

Az Operatív Törzs tájékoztatóját ma kivételesen Ratatics Péter, a MOL ügyvezető igazgatója kezdte, aki kijelentette: az almásfüzitői gyáruk átállt a szélvédő folyadék gyártása helyett a fertőtlenítő szerek gyártására. Hétvégén elindult a gyártás, mely 24 órában 3 műszakban történik. Az OperatÍv Törzzsel közösen végzik a logisztika szervezését, először a közlekedési vállalatoknak, majd a nagyüzemi felhasználóknak, végül a kiskereskedelemnek szállítanak. A következő három hétben napi 50 ezer litert termel a gyár, amely 2-3 hónapra elegendő ellátást biztosít.

Schanda Tamás, innovációs és technológiai miniszterhelyettes azzal egészítette ki mindezt, hogy ez a rekordgyorsaságú átállás, a bevizsgálás és az engedélyeztetés kiváló példa az összefogásra, s ez lehet majd a záloga is annak, hogy a járvány után minél előbb talpra állhassunk. A legfontosabb az életek védelme, így ők is azon vannak, hogy megfelelő mennyiségben biztosítottak legyenek a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközök. Először az egészségügyi rendszer kap, majd az állami, közösségi feladatok ellátását végző intézmények, csak ezután mindenki más.  A védőeszközök biztosításnak két útja van. Külföldről, jellemzően Kínából. Kijelentette: versenyben állunk e téren a többi országgal, de Magyarországnak a Kínával való jó kapcsolatának köszönhetően tegnap megkapta a megrendelt nagy mennyiségű védőfelszerelést. A másik út is fontos azonban, ki kell építeni a hazai alapanyag és késztermék gyártó kapacitásokat, hiszen ez nem a gazdasági visszaesést mérsékli azzal, hogy munkát és megélhetést is biztosít az embereknek. Ebben az ITM főleg textil, műanyag és etalongyártás piaci szereplőit szeretnék összecsatolni.

Ruszin Romulusz, a Magyar Honvédség dandártábornoka arról beszélt, hogy olyan stratégiai fontosságú cégeknél, melyek oxigén előállítással, vagy élelmiszerellátásban játszanak fő szerepet (TESCO, Telekom, CBA, Spar, COOP, EGIS, Sanofi, Richter, Teva, stb.) meg fognak jelenni. A cégek összetétele folyamatosan változik, hol látják ezt indokoltnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra, hogy 226-ra emelkedett a fertőzöttek, 10-re a halottak száma. Emellett fontosnak tartotta kiemelni az idősek otthonában lakók védelmét, ahol látogatási és kijárási tilalom, valamint felvételi zárlat is van. A bent lakóknál is kiemelten fontos az egymástól való távolság betartása. Van olyan idős otthon, ahol az ápoló személyzet beköltözött, és két heti váltásban dolgoznak.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs központi ügyeletének vezetője a friss kormánydöntésről számolt be, miszerint újabb 15 milliárdot különítettek el a szükséges egészségügyi eszközök beszerzésére. Kiskunhalason jó ütemben zajlik a konténerkórház építése, már a lélegeztetőgépek is bent vannak. Közben a Hungexpo területén is megkezdődött egy 330 fő befogadására alkalmas ideiglenes kórház kialakítása. Emellett kifejtette, hogy a környező országok korlátozó intézkedései milyen jó hatással voltak a járvány lassításához, de ezek után sem jelentett be kijárási tilalmat hazánkban.

Újságírói kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a hatósági házi karantén megsértésénél a szabálysértésért kiszabható büntetés átlag 31 500 forint, a legmagasabb helyszíni bírság 50 ezer forint. Üzleteknél történő szabálysértésért maximum 500 ezer forintot lehet kiszabni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Mindenki a koronavírussal törődik - de mi lesz a többi beteggel?
MTI | 2020. június 1. 17:37
A koronavírus-járvány miatt kevesebb ellátás jut a más betegségektől szenvedő pácienseknek - derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közzétett felméréséből, amelyet májusban végeztek a világ 155 országban.
Makro / Külgazdaság Mindjárt a postaládákban az újabb nemzeti konzultáció - ebben is lesz Soros
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 17:04
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket, amelyek között lesz Soros Györggyel kapcsolatos is. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn. 
Makro / Külgazdaság Feltámad a magyar turizmus - mindenki elkezdett szállást foglalni
MTI | 2020. június 1. 16:04
Újraindult a belföldi turizmus - mindenki elkezdte lefoglalni a belföldi nyaralását is.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Makro / Külgazdaság Oroszországban már van koronavírus-gyógyszer
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 13:19
Oroszországban a jövő héttől hozzájuthatnak az első jóváhagyott, a Covid-19 kezelésére használható gyógyszerhez a betegek - írja a Reuters.
Makro / Külgazdaság Már a Fehér Ház mellett gyújtogatnak - mit csinál eközben Donald Trump?
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 09:37
Miután bejárta az egész világot a videó, amelyen amerikai rendőrök intézkedés közben megölnek egy afroamerikai polgárt, Amerika-szerte zavargások törtek ki. Több tucat államban hirdettek kijárási tilalmat, kivezényelték a Nemzeti Gárdát, beindultak a fosztogatások is, a Fehér Ház közelében is gyújtogattak már - Trump elnök mégsem szól a nemzethez, nem próbálja meg lenyugtatni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Egyetlen új halottja van a koronavírusnak - hónapok óta nem láttunk ilyet
Privátbankár.hu | 2020. június 1. 08:38
15-en fertőződtek meg a legfrissebb adatok szerint - csak egy új áldozata van a vírusnak, április legeleje óta nem volt ilyen.
Makro / Külgazdaság Kinyithatnak keddtől a párizsi vendéglátóhelyek, a teraszok a járdákat és az úttesteket is elfoglalhatják
MTI | 2020. május 31. 18:24
Mert benti kiszolgálás még nem lesz.
Makro / Külgazdaság Szlovéniában már harmadik napja nincs új koronás fertőzött
MTI | 2020. május 31. 16:51
És ötödik napja nem halt bele senki a betegségbe.
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
hírlevél