<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A korábbinál lassabb tempóban bővülnek a beruházások, de a számok jók, az előző negyedévhez képest is van némi emelkedés. A húzóágazatokban főleg az állam költ pénzt, azok a szektorok, amelyeket az elmúlt időben többször is megsarcoltak (pénzügy, energia) alaposan visszafogták beruházásaikat.

2014 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások 16,3%-kal nőttek az előző év III. negyedé-véhez viszonyítva. A nemzetgazdasági ágak döntő többségében bővülés következett be. A beruházások teljesítményértéke folyó áron 1352 milliárd forint volt.

A beruházási tevékenység III. negyedévi 16,3%-os növekedésén belül a gép- és berendezés-beruházások 22,2, az építési beruházások 12,2%-kal emelkedtek.

A nemzetgazdasági beruházások volumenindexeinek változása gazdasági ágak szerint [az előző év azonos időszaka = 0]
Közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás 51,3
Vízellátás; szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés 50,7
Művészet, szórakoztatás, szabad idő 37,4
Adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység 37,3
Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 37,1
Szállítás, raktározás 33,5
Humán-egészségügyi, szociális ellátás 24,4
Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység 21,8
Bányászat, kőfejtés 20,0
Építőipar 19,9
Információ, kommunikáció 12,9
Feldolgozóipar 10,8
Egyéb szolgáltatás 9,0
Kereskedelem, gépjárműjavítás 8,4
Oktatás 7,4
Ingatlanügyletek -0,7
Mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat -3,5
Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás -5,1
Pénzügyi, biztosítási tevékenység -25,2

Újabb autóipari cég jön

Magyarországot választotta következő befektetése helyszínéül az autóalkatrészeket gyártó dél-koreai Woory Industrial Company - részletek >>

A beruházási teljesítményérték növekedéséhez elsősorban a nagy súlyú szállítás, raktározás ág beruházásainak 33,5%-os volumenbővülése járult hozzá. Az ágazaton belül főként a vasút- közút- és autópálya-építések, a nagyvárosi közlekedési hálózatok fejlesztése, a járműparkok korszerűsítése jelentős.

A beruházások közel egyharmadát adó feldolgozóiparban mért 10,8%-os növekedés elsősorban a járműgyártáshoz kapcsolódó beszállítói iparágak – gumi, műanyag termék gyártása, számítógép, elektronikai optikai termékek gyártása – fejlesztéseinek eredménye.

A kisebb súlyt képviselő nemzetgazdasági ágak közül a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (51,3%). A növekedéshez elsősorban a középületek felújítása, közparkok építése, a katasztrófavédelmi és rendvédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeként a beruházási volumen 50,7%-kal nőtt a vízellátás, szennyvízgyűjtés és hulladékgazdálkodás területén.

Bankadó és rezsicsökkentés: esnek a beruházások

Nagyot csökkentek a beruházások a pénzügyi, biztosítási tevékenység (25,2%), az energiaipar (5,1%), a mezőgazdaság (3,5%), valamint az ingatlanügyletek (0,7%) nemzetgazdasági ágakban.

A bankadó, a tranzakciós illeték, az ingyenes készpénzfelvétel, a rezsicsökkentés nem múlik el tehát nyomtalanul, ahogy vélhetően az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelésének sem: ez és a kiskereskedelmet érintő jogszabálytervezetek érzékenyen érintik a Spar magyarországi tevékenységét, ezért a következő évekre tervezett beruházásaik jelentős részét elhalasztják - közölte nemrég a cég.

Az előző negyedévhez képest is bővültek a beruházások

Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 2014 III. negyedévében a beruházások 0,8%-kal nőttek.

2014 I–III. negyedévében 3387 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 19,5%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG