Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kicsit javított 2020 végén az építőipar, de csak faragni tudott a lemaradásból. A várható idei javulást azonban beárnyékolja a munkaerőhiány és a folytatódó drágulás.

Nem hozott meglepetést a KSH tavalyi utolsó havi adatsora, kiderült, hogy az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 15,1 százalékkal, nőtt, az egyéb építményeké viszont 16,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a novemberihez mérten 3,1 százalékkal csökkent, decemberben 22,2 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Tovább stagnálhat a kereskedelmi ingatlanok építése, a lakásoké viszont felpattan (fotó: pixabay.com)Tovább stagnálhat a kereskedelmi ingatlanok építése, a lakásoké viszont felpattan (fotó: pixabay.com)

Ám a teljes év már gyászosra sikerült: az építőipar termelése 9,1 százalékkal elmaradt a 2019. évitől. Az épületek építése 5,7, az egyéb építményeké pedig 13,1 százalékkal csökkent. Ráadásul folytatódott a drágulás, az év egészében az építőipar termelői árai átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az előző évinél. Ebből pedig az is következik, hogy a fogyasztói árak ennél is magasabbak voltak, bár erről nem közölt kimutatást a hivatal. Szinte minden alapanyag jelentősen drágult, volt, ami éves viszonylatban 10 százalékot meghaladó mértékben.

Nézzük most részletesen is a tavalyi decembert!

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 0,8 százalékkal, nőtt, az egyéb építmények építésében 19,1 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésben 13,1 százalékkal bővült a termelés.

Érdemleges fejlemény, hogy a megkötött új szerződések volumene 6,1 százalékkal nőtt, tehát a várható idei tavaszi további emelkedésnek megágyaztak már 2020 végén. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 3,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,8 százalékkal, előbbinél lehet a következő hónapokban jóval nagyobb ugrás a várakozások szerint. A szerződések volumene 7,8 százalékkal volt magasabb a 2019. december véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene pedig kiemelkedő, minegy 60 százalékos növekedést mutatott

A IV. negyedévben az építőipar termelői árai 6,3 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ágazati bontás szerint az épületek építésében 5,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 6,5, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 6,6 százalékkal nőttek az árak a 2019. IV. negyedévihez mérten. Az építőipar IV. negyedévi árai 1,1 százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Gyakorlatilag minden szereplő optimista az idei évet tekintve. Ezt alátámasztja az Otthonteremtési Program nyomán kiugró finanszírozási kereslet. Több százezren szeretnének valamekkora forrást igénybe venni felújításokhoz vagy vásárláshoz. A szakmai szervezetek után erre utalt az Építési Piaci Prognózis 2021-2024 nevű előrejelzésében Varga Dénes közgazdász is.

Szerinte a hazai építőipar idén 5, jövőre pedig 9 százalékkal bővülhet. Az ÉVOSZ szerint 4500 milliárd forintra is hízhat a termelési érték idén. Felhívták a figyelmet ugyanakkor, hogy a jól képzett szakemberek hiánya fennakadásokat, csúszásokat okozhat a kivitelezésben, megnövelheti a várható költségeket. Az idő és pénzveszteség csökkentésére az építési folyamatok digitalizációja kínál hatékony megoldást. Ehhez egyébként 10 milliárd forintos pályázati keretet írt ki a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyetemi alapítványok fölözhetik le a kutatómunka hasznát?
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 10:27
A felsőoktatás szabályozására vonatkozó érdekes módosító javaslatok kerültek a parlament elé, melyek fókuszában a modellváltó egyetemek szellemi termékei és azok lehetséges profitja áll. 
Makro / Külgazdaság Nem adja fel a Szuperliga, újratervezést ígérnek az angol klubok kifarolása után
MTI | 2021. április 21. 08:33
Eltökéltek, hogy így is létrehoznak egy új európai versenysorozatot.
Makro / Külgazdaság Otthagyták a Szuperligát a meghívott Premier League csapatok
MTI | 2021. április 21. 06:26
Összeomlott a nagy terv.
Makro / Külgazdaság Terasznyitás előtt: minimális áremeléssel és nagy reményekkel készülnek a vendéglátósok
Kollár Dóra - Székely Sarolta | 2021. április 21. 05:14
A kormány döntése alapján amint megvan a 3,5 millió oltott Magyarországon, másnap nyithatják újra teraszaikat és fogadhatnak vendégeket a vendéglátóhelyek – vendéglátóhelyeket kérdeztünk arról, hogy hogyan készülnek a várva-várt újranyitásra. Van, aki bizakodva zökkenőmentesen, van, aki áremeléssel. Hogy lesz-e csapolt sör, az viszont a szerencse kérdése.
Makro / Külgazdaság Nagy nyitás jöhet, ha elérjük a 4 millió beoltottat
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 19:26
Az egyre biztosabb, hogy több szolgáltatás igénybevételéhez szükséges lesz majd a védettségi igazolvány.
Makro / Külgazdaság Egy nukleáris hatalom is radikalizálódhat Biden döntése nyomán
Káncz Csaba | 2021. április 20. 18:20
A Talibán pontosan érti a washingtoni üzeneteket: az amerikaiak el akarnak tűnni Afganisztánból és mindezt már az elkövetkező hónapokban. A felkelők által újra megalapítandó iszlám emirátus szerte a régióban megerősítheti a radikálisokat, mindenekelőtt a nukleáris fegyverekkel rendelkező Pakisztánban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A parlament előtt a 2021-es költségvetés módosítása
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:39
A javaslatot még tavasszal elfogadhatja az Országgyűlés.
Makro / Külgazdaság Megint zöld utat adott az EMA a Johnson&Johnson vakcinájának
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 17:05
Szerintük az előnye meghaladja a kockázatait.
Makro / Külgazdaság Guardian: kifarolhat a szuperligából a Chelsea és a Manchester City
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:54
A lap értesülései szerint a két brit klub nem fanatikus rajongója az ötletnek, és a globális össztűz miatt már kételkedik abban, hogy jó ötlet lenne a szakadár ligához való csatlakozás.
Makro / Külgazdaság Egy évre lakat került egy Bács-Kiskun megyei presszóra, mert újra vétettek a járványügyi szabályok ellen
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 13:25
Müller Cecília szerint azért javulnak a járványügyi adatok, mert egyre többen kapják meg az oltást.
hírlevél
depositphotos