<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mariupolban, Harkivnál is zajlanak a harcok, de az igazán fontos csata most a Donyecen való átkelésért folyik. Reggeli háborús összefoglaló.

A Harkivtól északkeletre napok óta zajló ukrán ellentámadás újabb sikert ért el. Az ukrán vezérkar bejelentése szerint csapataik visszafoglalták Pityomnyik városát, amely nagyjából félúton fekszik Harkiv és az orosz határ között.

„Sikereket érünk el a harkivi irányban, ahol folyamatosan szorítjuk vissza az az ellenséget és szabadítjuk fel a településeket” – közölte Olekszij Hromov tábornok.

A híd túl közel volt

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz pontonhidat Bilohorivka közelében, a kelet-ukrajnai front egy fontos szakaszán. A közzétett képeken az is látszik, hogy az oroszok komoly páncélos erőket igyekeztek átjuttatni a Donyecen létesített hídon, az orosz járművek közül sok megsemmisült a közzétett képek alapján.

A térségben továbbra is heves harcok zajlanak, ugyanis ha az oroszok itt átkelnek a folyón, és tovább tudnak nyomulni déli irányba, elvághatják az ukrán védelem egyik fontos pontját, Szeverodonyeck városának nyugati összeköttetését, és jelentős ukrán egységeket fenyegetnének bekerítéssel. Kérdés, hogy a most megsemmisített hídon kívül még hány átkelési lehetőséget építettek ki az oroszok.

Robbanások Mariupolban

Az éjszaka is bombázták az Azovsztal acélművet. Az üzem területén még mindig kitartanak az ukrán védők, az oroszok egyelőre nem válaszoltak arra az ukrán javaslatra, hogy a sebesült azovsztali katonákat orosz hadifoglyokra cseréljék.

Mindkét fél használt tiltott kazettás bombákat

A Human Rights Watch jelentése szerint az oroszok többször is bevetettek ilyen lőszereket civil célpontok ellen. Több olyan esetet is dokumentáltak, amelyben az orosz erők ilyen bombákat vetettek be Csernyihiv, Harkov, Mikolajiv és Vuhledar városok lakott területein, kórházakat és lakóházakat lerombolva velük. Az orosz sereg legalább hatféle ilyen bombát használt.

Legalább egy esetben viszont azt is bizonyítottnak látják, hogy az ukrán oldalon is bevetettek ilyen bombát.

Jöhet a sosem látott méretű amerikai fegyver- és segélycsomag

Az amerikai képviselőház elfogadta a Biden elnök által benyújtott tervezetet a legújabb, 40 milliárd dollár értékű ukrán segélycsomagról. A javaslat ezután a szenátus elé kerül, és ha ott is kedvező döntés születik, az elnök aláírása után megkezdődhet a folyósítás.

Zelenszkij ukrán elnök ma éjszakai beszédében már előre köszönetet mondott a segítségért. Az ukrán vezető arról is beszélt, hogy részletes tervezet készült az orosz energiaszektor szankcionálására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG