4p

Az oroszok nagy bajban lehetnek, sokan a védelmi miniszter fejét követelik az ukrán sikerek miatt. Háborús hírösszefoglaló.

  • Tovább halad előre az ukránok Harkiv megyében indított offenzívája. A jelentések ellentmondásosak, de úgy tűnik, hogy az orosz vonalakat áttörő erők északon elérték Kupjanszk városát, délen pedig Izjum külvárosaiban harcolnak, illetve elérték az Oszkil-folyót, és hídfőállásokat építettek ki a Sziverszkij Donyec folyó túlpartján is, ezzel pedig újabb nagy kiterjedésű, orosz kézen lévő területeket veszélyeztetnek. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatása szerint az offenzíva már 30 települést foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól. Miközben az orosz állami média a kharkivi frontvonal felé tartó, ellentámadásra készülő, páncélosokkal, tüzérségi lövegekkel megerősített menetoszlopokat mutatott be, a közösségi médiában magukat csapatosan megadó, illetve fejvesztve visszavonuló orosz egységekről, fegyvereiket eldobáló, civil ruhában menekülő orosz katonákról szólnak a beszámolók. Az orosz közösségi médiában is sokan követelik Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonnali leváltását. „Az általános mozgósítás – szögezzük le őszintén – az egyetlen esélyünk, hogy elkerüljük a megsemmisítő vereséget” – írja Andrej Morozov, egy népszerű blogger.
  • A területi nyereségek mellett két – egyelőre nem megerősített – komoly haditettet is végrehajthattak az ukránok. Közzétett fényképek szerint az ukrán erők sértetlenül vettek birtokba egy 1L261-es radart, amely a 1L260 Zoopark-1M rendszer része. Ezt az ellenséges tüzérségi állások bemérésére lehet használni, és ily módon kulcsfontosságú szerepe van az Ukrajnában az elmúlt hetekben vívott tüzérségi párbajokban. A viszonylag modern eszköz megszerzése még az amerikai (NATO) hírszerzést is fontos új információkkal láthatja el a rendszer működésével, esetleges gyenge pontjaival kapcsolatban. Az pedig, ha valóban sértetlen állapotban hagyták hátra az oroszok, arra utal, hogy kezelői valóban nagyon sietve távozhattak az ukrán támadás elől menekülve, és nem törődtek azzal sem, hogy megrongálják hátrahagyott fontos eszközeiket.
  • Egy másik, szintén egyelőre ellenőrizhetetlen hír szerint az ukránok fogságba ejtették Andrej Szucsavoj altábornagyot is, a térségben harcoló orosz erők parancsnokát is. Ha ez igaz, az azt is jelentheti, hogy ukrán kézbe kerültek mindazok az iratok, például haditervek, a térségben bevetett orosz ügynökökről szóló jelentések, vagy éppen az elkövetett atrocitásokat bizonyító feljegyzések is, amelyek a parancsnok főhadiszállásán lehettek. A főtiszt kihallgatásával és ezekkel az iratokkal felbecsülhetetlen értékű információkhoz és bizonyítékokhoz juthattak az ukránok.
  • A zaporizzsjai atomerőmű melletti településen, Enerhodaron újabb áramvezetékek sérültek meg tüzérségi lövedékek becsapódása miatt. Az ilyen események csak tovább növelik az aggodalmakat az erőmű biztonságával kapcsolatban.
  • Az ukrán offenzívára válaszul legalább 12 légicsapást és 12 rakétatámadást mértek ukrán területre az oroszok az elmúlt órákban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG