<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az oroszok nagy bajban lehetnek, sokan a védelmi miniszter fejét követelik az ukrán sikerek miatt. Háborús hírösszefoglaló.

  • Tovább halad előre az ukránok Harkiv megyében indított offenzívája. A jelentések ellentmondásosak, de úgy tűnik, hogy az orosz vonalakat áttörő erők északon elérték Kupjanszk városát, délen pedig Izjum külvárosaiban harcolnak, illetve elérték az Oszkil-folyót, és hídfőállásokat építettek ki a Sziverszkij Donyec folyó túlpartján is, ezzel pedig újabb nagy kiterjedésű, orosz kézen lévő területeket veszélyeztetnek. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök tájékoztatása szerint az offenzíva már 30 települést foglalt vissza a megszálló orosz csapatoktól. Miközben az orosz állami média a kharkivi frontvonal felé tartó, ellentámadásra készülő, páncélosokkal, tüzérségi lövegekkel megerősített menetoszlopokat mutatott be, a közösségi médiában magukat csapatosan megadó, illetve fejvesztve visszavonuló orosz egységekről, fegyvereiket eldobáló, civil ruhában menekülő orosz katonákról szólnak a beszámolók. Az orosz közösségi médiában is sokan követelik Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonnali leváltását. „Az általános mozgósítás – szögezzük le őszintén – az egyetlen esélyünk, hogy elkerüljük a megsemmisítő vereséget” – írja Andrej Morozov, egy népszerű blogger.
  • A területi nyereségek mellett két – egyelőre nem megerősített – komoly haditettet is végrehajthattak az ukránok. Közzétett fényképek szerint az ukrán erők sértetlenül vettek birtokba egy 1L261-es radart, amely a 1L260 Zoopark-1M rendszer része. Ezt az ellenséges tüzérségi állások bemérésére lehet használni, és ily módon kulcsfontosságú szerepe van az Ukrajnában az elmúlt hetekben vívott tüzérségi párbajokban. A viszonylag modern eszköz megszerzése még az amerikai (NATO) hírszerzést is fontos új információkkal láthatja el a rendszer működésével, esetleges gyenge pontjaival kapcsolatban. Az pedig, ha valóban sértetlen állapotban hagyták hátra az oroszok, arra utal, hogy kezelői valóban nagyon sietve távozhattak az ukrán támadás elől menekülve, és nem törődtek azzal sem, hogy megrongálják hátrahagyott fontos eszközeiket.
  • Egy másik, szintén egyelőre ellenőrizhetetlen hír szerint az ukránok fogságba ejtették Andrej Szucsavoj altábornagyot is, a térségben harcoló orosz erők parancsnokát is. Ha ez igaz, az azt is jelentheti, hogy ukrán kézbe kerültek mindazok az iratok, például haditervek, a térségben bevetett orosz ügynökökről szóló jelentések, vagy éppen az elkövetett atrocitásokat bizonyító feljegyzések is, amelyek a parancsnok főhadiszállásán lehettek. A főtiszt kihallgatásával és ezekkel az iratokkal felbecsülhetetlen értékű információkhoz és bizonyítékokhoz juthattak az ukránok.
  • A zaporizzsjai atomerőmű melletti településen, Enerhodaron újabb áramvezetékek sérültek meg tüzérségi lövedékek becsapódása miatt. Az ilyen események csak tovább növelik az aggodalmakat az erőmű biztonságával kapcsolatban.
  • Az ukrán offenzívára válaszul legalább 12 légicsapást és 12 rakétatámadást mértek ukrán területre az oroszok az elmúlt órákban.

Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG