TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A mostani kétnapos brüsszeli uniós csúcs témája mi más lenne, mint a menekültkérdés, amelyben úgy tűnik, egyre több kérdésben sikerül megegyeznie a vezetőknek. Ehhez Olaszország ultimátuma is hozzájárult, amíg ezt nem rendezték, addig semmihez nem voltak hajlandók hozzászólni. Macron felkarolta a V4-eket, Orbán nagy győzelemről beszélt.
Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök (b-j) beszélget az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján Brüsszelben 2018. június 28-án. Forrás: MTI/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Úgy tűnt, hosszú és fogcsikorgató harc elébe néznek Brüsszelben az uniós tagországok vezetői, ám a kétnapos tárgyalássorozat első napjának végére már sikerült megállapodást kötniük bizonyos kérdésekben. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Twitteren jelentette be, hogy a tagállamok vezetői megegyeztek a megtárgyalt témákat összegző zárónyilatkozatuk szövegében, köztük a migráció kezelését érintő szövegben is.

A dologhoz hozzátartozik, hogy rögtön az ülés megkezdése után az új olasz kormányfő, Giuseppe Conte kijelentette, hogy minden kérdésben tartózkodni fognak, amíg meg nem egyeznek a menekültválságot érintő kérdésekről. Eredetileg a délutáni ülésen ugyanis a 2021-27-es költségvetési ciklus kérdéseiről készültek tárgyalni és zárónyilatkozatot elfogadni, ám Conte nem volt hajlandó semmit sem aláírni, amíg olyan megoldás nem született, ami Róma számára is elfogadható.

Csak összejött

Tusk bejelentése szerint végül csak sikerült zöld ágra vergődni az ügyben, a lassan szivárgó információk szerint az elfogadott szöveg változások egész sorát hozza majd a menekültkérdésben. Ezek egyike, hogy ezentúl az Európai Unió területén ellenőrzött menekültközpontok önkéntes alapon, tagállami felajánlás alapján jöhetnének létre, és ezekben feldolgoznák a szárazföldön, tengeren érkezett illegális bevándorlók és menekültek kérelmét. Eddig az általános álláspont az volt, hogy a központokat az uniós határon kívül kell létrehozni.

Egy másik elfogadott javaslat szerint az embercsempészek tevékenységének végleges felszámolása érdekében meg kell szüntetni azokat az ösztönzőket, amelyek arra késztetnek bárkit, hogy akár az élete kockáztatása árán is igénybe vegye szolgáltatásaikat. Ennek érdekében létre kell hozni olyan központokat, amelyekben előzetesen feldolgozzák a keresési és mentési műveletekben kimentettek menedékkérelmét. Ezzel összefüggésben az Európai Tanács felkérte az Európai Unió Tanácsát és az Európai Bizottságot, hogy az unión kívüli érintett országokkal, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával (UNHCR) és az Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) szorosan együttműködve mihamarabb vizsgálja meg az ilyen feladatokat ellátó regionális központok létrehozásának tervét.

Merkel jó jelről, Orbán győzelemről beszél

Orbán Viktor
videóüzenetben üzent haza a csúcstalálkozóról, elmondása szerint a visegrádi négyek nagy győzelmet arattak az uniós csúcstalálkozón, Magyarország  továbbra sem lesz bevándorlóország. Meglátása szerint sikerült elfogadtatni a magyar álláspontot, amely „világosan kimondja, hogy az ezután létrehozandó menekülttáborokból senkit sem lehet áthelyezni másik országba, az adott ország beleegyezése nélkül.”

Angela Merkel német kancellár "jó jelnek" nevezte, hogy az uniós tagországok vezetőinek sikerült megegyezniük a zárónyilatkozat szövegében, ugyanakkor elismerte, hogy továbbra is mély megosztottság van a tagállamok között. Az biztos, hogy a jövőben szigorúbban ellenőrzik a menekültek unión belüli mozgását, és meglátása szerint „egyetlen menedékkérő sem választhatja meg, hogy mely tagországban nyújtja be a menedékkérelmét”.

Emmanuel Macron francia államfő elmondása szerint a zárónyilatkozatban tükröződik a francia álláspont, amely a külső határok védelmét, az unión kívüli műveleteket, a felelősséget és az európai szolidaritást hangsúlyozza. Emellett elismerte a V4 országok működését és fáradozásait, szerinte a szövegben érvényesül az európai együttműködés, és „egyértelműen azon országok mellé áll, amelyek frontországként szembesülnek a migrációval”. A nyomás ugyanakkor szerinte is tartós marad Eurpán.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a zárónyilatkozat egyik kulcspontja, hogy Görögország és Olaszország zárt menekültközpontokat hozhat létre területén, ha szükségesnek tartja. Emellett nincs szó a menekültek kvóták szerinti elosztásáról, amelyben amúgy sem akart Ausztria részt venni, ugyanis - mint hangsúlyozta - már eddig is aránytalanul sok bevándorlót fogadott be. Az osztrák kancellár pozitív lépésnek nevezte, hogy a hangsúly a külső határok védelmére helyeződött át, ugyanis a visegrádi országok mellett Dánia, Hollandia, Bulgária és Ausztria is az erősebb határvédelem mellett érvelt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mégsem vizsgálódnak Netanjahu ellen a német tengeralattjáró-bizniszben
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 18:49
A gyanú szerint többen is kenőpénzt kaptak egy német hajóépítő cégtől a több milliárd sékeles haditengerészeti közbeszerzésekért.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Csaknem 700 ezer forintba kerül fejenként a rossz budapesti levegő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 21. 17:40
Ennyi pénzt visznek el az erre visszavezethető betegségek és halálesetek.
Makro / Külgazdaság Saját orvosait kérdezi az orvoskamara az új kérdőívben
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 16:35
A Magyar Orvosi Kamara kérdőívet küldött körbe a tagságnak, hogy reális képet kaphasson a valós támogatottságukról. A kérdőív kitöltése őszinteséget kíván, hiszen a jövedelmekre és a hálapénz nagyságára is rákérdez, természetesen anonim módon. De csak így lehet reális képet alkotni az orvostársadalom jelenlegi helyzetéről.
Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Friss
hírlevél