<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Kemény összecsapásokra számít környezetvédőkkel a rendőrség a héten megnyíló Frankfurti Autókiállításon. A válságba került gyártók párbeszédet szeretnének.
Angela Merkel korábban egy új Volkswagen Tiguan GTE volánja mögött (Forrás: EPA, Uwe Anspach)

Évtizedeken át mutogathatta erejét a német autóipar a nagy frankfurti kiállításon: mind több új kocsi, egyre erősebb modellek, fény és csillogás. Az IAA szervezői most arra törekszenek, hogy társadalmi kérdések kerüljenek az idei kiállítás homlokterébe, írta a Wirtschaftswoche. A fokozódó klímavédelem, a mobilitás gyors változásai és a gyengülő piaci kilátások nehezednek az ágazatra, amely képviselőinek ráadásul a környezetvédők heves tiltakozásaival is számolniuk kell.

A nagy autóshow-t a növekvő bizonytalanság szakaszában rendezik. Az üzlet igencsak szerényen alakul: alig van olyan gyártó, beszállító, aki ne panaszkodna csökkenő nyereségre, miközben sok pénzt kell beruházniuk az új technikába. A Német Autógyártók Szövetsége (VDA) ugyan bizakodást terjeszt, ugyanakkor mindenekelőtt a nemzetközi üzletet látja aggasztónak: a külföldi rendelések, amelyek fontos jelzői a forgalom várható alakulásának, augusztusban 11 százalékkal csökkentek.

A környezetvédők erőszakkal fenyegetnek

Emellett egész más kihívásokkal is szembe kerülnek. Az e-mobilitás annyit hangoztatott felfuttatása ellenére az autóipar a környezetvédők egyre nagyobb ellenállásával szembesül. Az utóbbiak aktivistái már bejelentették, hogy meg akarják zavarni az IAA nagy fogadását – a rendőrség nagy erőkkel készül fel, mert erőszak is fenyeget.

A VDA szeretne párbeszédet bírálóival. Bernhard Mattes, a szövetség vezetője vitára hívta az ellenfeleket, hangoztatva: az iparág 2030-ra eléri a kitűzött klímavédelmi célokat – részben azzal, hogy felfut az e-kocsik gyártása. Ezt a környezetvédők kétségbe vonják, tekintettel arra, hogy egyre több nagy, és sokat fogyasztó városi terepjárót adnak el. Szerintük messze nem elegendő, hogy villanymotorokat építsenek be a SUV-okba. Hiányzik olyan, kb. 15,000 eurós árú e-kocsi, amelyet az ingázók használhatnának. Az ipar változatlanul a felső kategóriára helyezi a hangsúlyt, ahelyett, hogy újragondolná az autógyártást, érvelnek.

A legtöbben drágának és célszerűtlennek tartják az e-autót

A nagy amerikai, európai és kínai piacok nem jeleznek növekedést, közölte a VDA. A személyautók világpiaca ebben az évben a tavalyinál 4 százalékkal csökkent, ami 81 millió kocsit jelent. Arra sem látszik remény, hogy az e-autók kipótolják ezt a hiányt. Több ezer német fogyasztónál végzett felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek két harmada drágának és célszerűtlennek találta azokat, és probléma az e-autók alacsony utazási távolsága. Csak 26 százalék nyilatkozott úgy, hogy érdekesnek tartja a villanyautókat és vezetne is ilyet. Ugyanakkor a gyártóknak 2021-ig több mint 2 millió e-kocsit kellene eladniuk ahhoz, hogy elérjék az EU által megszabott klímavédelmi célokat, különben milliárdos bírságokat kell fizetniük. A cél elérése nehéz lesz, hiszen 2018-ban csak kereken 200.000 e-kocsit adtak el.

A kiállításról ezúttal hiányzik a Fiat, a Peugeot, a Nissan, a Tesla, a Toyota és a Volvo, ami részben egyes cégek nehéz helyzetének is betudható: takarékoskodni kell és a kiállítási jelenlét drága.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló