1p
A Gustav hurrikán elérte az amerikai partokat, a Mexikói-öbölben csaknem teljesen leállt az olajkitermelés, az események az elnökválasztási kampányt is befolyásolják
A Gustav hurrikán elérte az amerikai partokat, a Mexikói-öbölben csaknem teljesen leállt az olajkitermelés, az események az elnökválasztási kampányt is befolyásolják

A Gustav hurrikán hétfőn elérte az amerikai partokat a Mexikói-öbölben, a rendkívül erős szél által kísért eső már egészen a Louisiana állambeli New Orleans közelében jár - jelentette a miami hurrikánfigyelő központ. Valószínűleg nem lesz olyan nagy erejű a Gustav hurrikán az amerikai partokhoz érve, mint amire korábban lehetett számítani - vélekedett még vasárnap az amerikai hurrikánmegfigyelő központ.

"A vihar széle már a Mississippi deltája alatt van, és halad New Orleans felé a radarok szerint" - mondta a központ egyik meteorológusa. A Gustav helyi idő szerint nem sokkal vasárnap éjfél után érte el az amerikai partokat. Eddig az időpontig csaknem kétmillió ember menekült el előle a szövetségi állam partvidékéről.

Az amerikai Republikánus Párt leendő elnök- és alelnökjelöltje, John McCain és Sarah Palin országosan már népszerűbb volt a hét végén a demokrata Barack Obama-Joe Biden párosnál - ismertette vasárnap legfrissebb felmérésének eredményét a Zogby közvélemény-kutató intézet.
A Gustav hurrikán már az amerikai belpolitikába is belezavart: John McCain szenátor közölte, hogy emiatt lerövidíthetik vagy néhány nappal elhalaszthatják a hétfőn kezdődő republikánus pártkonvenciót. A kormányzó párt országos kongresszusán a minnesotai St. Paulban az első napon csak a küldöttgyűlés összehívásához szükséges jogi formaságokat végzik el, a politikai szónoklatok elmaradnak, az eredetileg hétórás program két és fél órásra rövidül - közölte John McCain, a leendő elnökjelölt kampánystábja.

A Fehér Ház bejelentette, hogy a Republikánus Párt jelöltállító konvenciójának nyitónapján, hétfőn - az eredeti tervvel szemben - sem Bush, sem alelnöke, Dick Cheney nem tud megjelenni a Gustav hurrikán miatt: Bush ehelyett egy válságstábot látogat meg Texasban.

A nők figyelmét esetleg felkelti, de támogatásukat nem feltétlenül szerzi meg Sarah Palin alaszkai kormányzó, akit az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltje, John McCain alelnökjelöltjének választott - fogalmazott óvatosan vasárnap a liberális The New York Times.

Az olajipari cégek Texastól New Orleansig a veszélyeztetett sávban sorra bezárták tengeri fúrótornyaikat és a finomítóikat. Vasárnap estig 96,3 százalékkal csökkentették a nyersolajtermelést és 82,3 százalékkal a földgáztermelést a Mexikói-öböl Egyesült Államokhoz tartozó területén a hurrikán érkezésére készülve.

A hurrikán az olajfinomítók termelését is visszavetette: közép-európai idő szerint vasárnap estig összesen 12-őt zártak be Louisiana és Texas szövetségi államokban, ezek összes napi kapacitása több mint 2,3 milliárd hordó. A térségben több másik finomító csökkentett mennyiséget állít elő.

A Gustav hurrikán tovább nyomja az olajárat
Gázos hurrikánok: újabb pofon az emberiségnek

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG