BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 15. 20:10

Komolyabb felhördülést okozott, hogy a mobiltelefonos iparág egyik legjelentősebb rendezvényét, a Mobile World Congress-t lefújták a koronavírusra hivatkozva. A hagyományosan Barcelonában tartott rendezvényre jelentős számban érkeztek volna az ágazat kínai szereplői is.

Fotó: MTI/AP/Szaszahara Kodzsi

A BBC a MWC lefújásának kapcsán jobban is utánajárt annak, hogy vajon negatív vagy pozitív hatása van-e inkább a közösségi médiának a koronavírus elleni harcban.

A rendezvény az első komolyabb ütést akkor kapta, mikor az Ericsson, az LG, és több cég is jelezte, hogy nem fog elutazni Barcelonába, de a hét elején még úgy tűnhetett, hogy az MWC ennek ellenére is lezajlik majd.

Lee Riley, a kaliforniai egyetem epidomológiai szakembere a lap megkeresésére kiemelte, hogy alapvetően a koronavírusnál a hagyományos influenza is sok esetben veszélyesebb, viszont a bizonytalanság érthető módon félelmet kelt az emberekben. A professzor szerint ugyanakkor a közösségi médiának és az állandó, online elérhető hírek miatt a világ arra a szintre jutott, hogy ez a „rettegés” gyorsabban terjed, mint maga a vírus. Azzal, hogy a járvány híre ilyen gyorsan eljutott a világ minden szegletébe, a pontos háttérinformációk nélkül, az aggodalom tetőfokára hágott, és a szituáció túl lett reagálva.

A nagy nyertes a Samsung lett

Az, hogy mennyire beépült az elmúlt hetekben a vírustól való félelem a technológiai szektorba is, mi sem mutatja jobban, minthogy a Samsung (gondosan az MWC elé időzített) új modelleket felvonultató bemutatóján már testhőmérséklet-mérőkkel, arcmaszkokkal és kézfertőtlenítővel várták a látogatókat.

A dél-koreai vállalat azon döntése, hogy a szakma csúcsrendezvénye elé időzítse saját bemutatóját, utólag óriási győzelemnek bizonyult, hiszen a nagy rivális Huawei pont a lefújt Mobile World Congress keretében akarta lerántani a leplet a termékeiről, amelyek a Galaxy S20 és a Galaxy Z Flip riválisai lennének majd.

A Szilicíum-völgybe ment a WHO

A nemzetközi egészségügyi szervezet képviselője ellátogatott a techóriások fellegvárába, ahol egyebek mellett az álhírek szigorúbb moderálásáról is sikerült megállapodni, így például a Google lépéseket tett azért, hogy az olyan oldalakat, amelyek például a fokhagymában, a C-vitaminban vagy az alkoholban látják az ellenszert eltüntesse, és helyette ténylegesen megbízható információkat mutasson.

Az internet nem fog kimaradni

Az tehát egyértelműnek tűnik, hogy a koronavírus mind a techcégeken, mind a közösségi médián komoly nyomokat hagy. Míg több nagyvállalat termelése is egyre komolyabb bajban van a kínai ellátásláncok megakadása miatt, addig a közösségi oldalak pedig azon aggódhatnak, hogy hogyan fogják megállítani a félreinformáltak pánikját.

(BBC)

Makro / Külgazdaság Rendőri intézkedésekre is felhatalmazást kaptak a katonák a veszélyhelyzetben
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:11
Egy friss kormányrendelet ruházza fel ezzel a joggal a honvédséget.
Makro / Külgazdaság Szabadságra küldik az ápolókat?
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 20:05
Szakszervezetek szerint az ápolókat szabadságra küldik a kórházak, amíg a koronavírusos betegekre várnak. A kormány szerint nem kötelező szabadságról van szó.
Makro / Külgazdaság Óriási összeget fogadott be az MNB
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 17:36
Csütörtökön tartotta az első alkalommal meghirdetett egyhetes betéti tenderét az MNB, ahol az összes ajánlatot befogadta.
Makro / Külgazdaság Alig közlekedik ma már repülő Európa felett
MTI | 2020. április 2. 16:59
Az egy évvel ezelőtti, európai légi járatok számának csak 12-14 százaléka közlekedik most a légtérben; a forgalom elérte mélypontját, napok óta 5 ezer körüli járat üzemel, szemben az egy évvel korábbi 31 ezerrel  - közölte az Eurocontrol csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Itt a magyarázat: ezért esett jobban pánikba a magyar üzleti szféra
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:31
Szerdán publikálták mind a hazai, mind az európai beszerzési menedzser indexeket (BMI). Szokatlanul nagy volt a különbség, miközben a hazai mutató összezuhant, az európai számok csak mérsékelt pesszimizmusról tanúskodtak. Az okokról megkérdeztük a magyar BMI számítását végző Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaságot.
Makro / Külgazdaság Borzalmas adat érkezett az amerikai munkaerőpiacról
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 15:23
Soha nem látott mélypontra jutott az amerikai munkaerőpiac: 6,6 millióan folyamodtak munkanélküli segélyért a héten, ami új negatív rekord. A nem létfontosságú üzletek, éttermek, kereskedelmi boltok bezárásának drámai hatása lett. 
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurós mentőcsomaggal segítene az EU
MTI | 2020. április 2. 14:25
Az uniós tagállamok kedvező feltételekkel nyújtott kölcsönök formájában igényelhetik majd a támogatást, jelentette be Ursula Von der Leyen. Aztán azt mondta, Orbán Viktor a veszélyhelyzeti intézkedései egy részével túl messzire megy.
Makro / Külgazdaság Pár éve még barátkozott a kormány a járvány bűnbakjává tett Iránnal
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:42
Magyarország nemrég még nagy gazdasági lehetőségeket látott a szankciók alól szabaduló Iránban, az Orbán-kormány egyetemi ösztöndíjakkal, tartózkodási engedélyekkel is próbálta megolajozni a kapcsolatokat. Az iráni diákokkal szembeni kemény fellépés azonban teljesen ellentétes azzal, ahogy a kormány az elmúlt években kezelte Iránt. A hangnemváltást több okkal magyarázták külügyminisztériumi és diplomáciai források a Direkt36-nak. Részben azzal, hogy az Orbán-kormány iráni nyitáshoz fűződő reményei nem teljesen váltak valóra.
Makro / Külgazdaság A börtönökben még egy fertőzött sincs
Privátbankár.hu | 2020. április 2. 13:07
Lapunk kérdésére azt a választ kaptuk az operatív törzs mai tájékoztatján, hogy a hétfőtől munkába állt kórházparancsnokok nem jelentettek eddig komoly eszközhiányt az egészségügyi intézményekből. Másik felvetésünkre, mit tegyenek azok a nők, akiknek bezárt a meddőségi klinikájuk, nem kaptunk választ, ezért erre hamarosan megjelenő cikkünkben keressük a megoldást.
Makro / Külgazdaság KSH: év végére 32 900 milliárd forintra nő az államadósság
MTI | 2020. április 2. 11:14
A GDP-arányos államháztartási hiány pedig 2020-ban 2,9 százalékos lesz, áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében, melyet az EU statisztikai hivatalának küldtek el.
hírlevél