BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2008. szeptember 5. 09:22

A miniszterelnök abban bízik, hogy a Megegyezés programjának és az ahhoz kapcsolódó költségvetésnek meglesz a parlamenti többsége, de nyitott arra, hogy másokat is meghallgasson

A miniszterelnök abban bízik, hogy a Megegyezés programjának és az ahhoz kapcsolódó költségvetésnek meglesz a parlamenti többsége, de nyitott arra, hogy másokat is meghallgasson. Erről Gyurcsány Ferenc a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

A miniszterelnök megismételte: ha a költségvetést nem fogadja el az Országgyűlés, "másnap reggel felsétál a Sándor-palotába". Amit az MSZP ajánl tárgyalási alapnak, az a legjobb kompromisszum, de nyitottan várja az SZDSZ javaslatait - fogalmazott a kormányfő. A miniszterelnök kiemelte, hogy az általa jegyzett Megegyezés című programot az MSZP elnöksége elfogadta, tehát világos a szocialisták pozíciója. "Nekem nem esik le a gyűrű az ujjamról, ha másban is meg tudunk állapodni" - tette hozzá. A Megegyezés program adócsökkentési fejezete Gyurcsány Ferenc szerint jó kompromisszum az adócsökkentés és a társadalompolitikai célok között.
   
A kormányfő a hitelességét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy szerinte ma a "placcon" egyetlen egy, számokat, konkrét javaslatokat tartalmazó csomag van, a többi párt elnöke nem írta meg saját programját. Utóbbiak csupán annyit mondanak, hogy bátrabban kellene lépni, de ez Gyurcsány szerint gyávaság, mert a hatalomról szól, miközben pozícióikat nem tisztázzák. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy vajon az MSZP frakciója és a párt milyen árat lesz hajlandó fizetne az SZDSZ-nek a csomag támogatásáért, a miniszterelnök azt válaszolta: ez csak akkor derül ki, ha ismertek lesznek a liberálisok konkrét elképzelései.

A kormányfő szerint a gazdasági elemzőknek - ha csak a gazdaság igényeit nézzük - igazuk van: nem kétséges, hogy az 500 milliárd forintos adócsökkentés jobbat tesz a gazdaságnak, mint a 300 milliárd forintos. Ám az adócsökkentés azzal jár, hogy a kiadásokat is csökkenteni kell, vagy a nyugdíjasoktól, vagy a családoktól kell pénzt elvenni, vagy a közalkalmazottak bérét csökkenteni - tette hozzá. A családi pótlék rászorultsági elven való átalakításával kapcsolatban Gyurcsány úgy fogalmazott, hogy ez csak 15 milliárd forintos bevételt eredményezne, miközben "őrült társadalmi feszültségekkel" járna.
   
A miniszterelnök szerint azt kellett megérteni, hogy "atyáskodó, népnevelő attitűddel nem jó politikát csinálni, figyelembe kell venni, hogy az országnak most mennyi a teherbíró képessége". Hozzátette: tény, a magyar gazdaságnak jót tenne a jóléti rendszer átalakítása, de ezekben az években nincs itt az ideje e kiadások szűkítésének. Kiemelte: "nincs szándékomban pénzt elvenni a gyermekes családoktól".
   
A kormányfő elismerte, hogy a program készítésekor vizsgáltatta az áfaemelés, áfacsökkentés variációját. Mint mondta: végül azonban kiderült, hogy a 20-ról 23 százalékra történő áfaemeléshez sok alapvető élelmiszer áfáját 15 százalékra kellett volna csökkenteni. Bár ez a csomag 150 milliárdos pluszbevételt hozott volna, kiderült, a következő másfél évben megemelné az amúgy is magas inflációt, és a legszegényebb emberek járnának rosszul, miközben kedvezne a magas jövedelműeknek - mondta. 

Még Gyurcsány szerint is túl szigorú az APEH
Az SZDSZ-el biztos nem spórol majd az MSZP
A szakértői kormány nem gyerekjáték
Aggályos alapokon Gyurcsány adócsökkentése
Sokmindenre számítottak a szocialisták - erre nem
Gyurcsány bukhat, de az MSZP nem

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rejtjeles üzenettel búcsúzott a budapesti német nagykövet
Wéber Balázs | 2020. július 3. 13:14
Volkmar Wenzel videóban köszönt el, amelyben néhány apró utalást is elrejtett. Utódja ma adja át megbízólevelét a magyar államfőnek.
Makro / Külgazdaság Elfogadták a 13. havi nyugdíjat, itt vannak a részletek
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 12:36
Pénteken megszavazta a parlament a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítésével összefüggő módosítást. Így jövő februárban kicsit több pénzt visz majd a pénzespostás.
Makro / Külgazdaság Lemondott a francia kormány
MTI | 2020. július 3. 10:51
Ez nem váratlan, mert Emmanuel Macron már kormányátalakításra készült.
Makro / Külgazdaság Óriásit lazít a karanténszabályain Anglia
MTI | 2020. július 3. 07:56
Jövő péntektől "70-75" országból lehet szabadon, karantén-kötelezettség nélkül beutazni hozzájuk. Németország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország már biztos, hogy rajt lesz a listán, a többi tag még nem ismert.
Makro / Külgazdaság Tovább romlik a korona-helyzet az USA-ban, Florida új mélypontot jelentett
MTI | 2020. július 3. 07:40
A déli állam egy nap alatt több mint 10 ezer új fertőzöttet regisztrált.
hírlevél