<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha már úgyis közel egymilliárdot költ a kormány egy olyan nemzeti konzultációra, amelynek eredménye borítékolható, valódi haszna viszont erősen megkérdőjelezhető az uniós szabályozás és az egyoldalú kérdésfeltevés miatt, akár olyan ügyben is megkérdezhetnék a választópolgárokat, amire valóban van rálátásuk és gyakorlati tapasztalatuk, szemben a "megélhetési bevándorlással".

 

 

12+1 kérdés: 960 millióba beleférne

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) szerint ha már 960 millió forintból levelet küld ki a kormány a választópolgároknak a bevándorlással kapcsolatos nemzeti konzultáció során, igazán hozzácsaphatnának egy plusz kérdést a meglévő egy tucatnyihoz.

Azt javasolják: a nyolcmillió példányban kiküldésre kerülő konzultációs íven - 13. pontként – kerüljön feltüntetésre a következő kérdés:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy ne korlátozzák a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi nyitva tartását?”

Meg lehetne spórolni egy népszavazás árát

Az érdekképviseletek azt írják: a csaknem egymilliárd forintba kerülő nemzeti konzultáció javasolt kiegészítésével hitelt érdemlően megismerhető a bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos lakossági vélemény. A 13. kérdésre adott válaszok egyértelműen tisztázhatják, hogy Magyarország választópolgárai miként viszonyulnak a közeli múlt egyik legvitatottabb központi intézkedéséhez.

Milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válasz esetén elkerülhető a hozzávetőlegesen 4-5 milliárd forint költségvonzatú országos népszavazás kiírása és lebonyolítása - írják a szervezetek közleményükben.

Ezt hívják nemzeti konzultációnak

A kérés persze borítékolhatóan süket fülekre talál - na nem mintha a kormány nem szeretné a "milliós nagyságrendű és egy irányba mutató válaszokat", elég csak a kérdések megfogalmazását megnézni.

 

 

Hiszen ki ne akarná, ha több támogatást kapnának magyar családok és a születendő gyermekek? Ki ne tartaná fontos kérdésnek a terrorizmus térnyerését, főleg ha a megemlített franciaországi vérengzésre vagy az ISIS lefejezős videóira gondol? Ki ne akarna szigorúbb bevándorlási szabályokat (akár anélkül, hogy a mostaniakat ismerné)? De még olyan "kérdés" is belefér a konzultációba, ami egyáltalán nem is kérdez véleményt, hanem csak közli, milyen sok a megélhetési bevándorló mostanában.

A legfontosabbnak tűnő kérdésekben egyébként az uniós szabályozás miatt nincs is mozgástere a kormánynak, és semmilyen formában nem segítik a válaszadó polgárokat a téma hátterének megismerésében - például abban, hogy elárulják: a hazánkba érkező menekültek (akik egyébként akár háború elől menekülő határontúli magyarok vagy adott esetben polgárháború, népirtás, éhínség elől menekülő családok is lehetnek) ugyanúgy illegális bevándorlóként, papírok nélkül érkezhetnek hozzánk, mint a "megélhetési bevándorló" néven emlegetett, közelebbről nem definiált külföldiek. Annak az esélye pedig, hogy a véleményt formáló nyolcmillió választópolgár tudná, hogy egyébként milyen is a mostani szabályozás, amin szigorítani kellene, finoman szólva is csekély - sajnos ezzel kapcsolatban sem kínál sok támpontot a kormány.

A VOSZ és a LIGA által felvetett 13. kérdés persze témájában nem illene a sorba, az azonban biztos, hogy akár hozzá is csaphatnák a sorhoz, ha a döntéshozásban komolyan számít a választópolgárok véleménye. A felmérések alapján itt is ugyanúgy biztosra vehető lenne, melyik válasz nyerne, mint az első 12 kérdésnél - csak épp nem a kormány álláspontját erősítené. 6 grafikon: nagyon utálják a magyarok, hogy vasárnap bezárják a boltokat >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló