<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Moszkva az elkövetett gyilkosságok számát tekintve Európában az első, a világon az ötödik helyen áll.
Moszkva az elkövetett gyilkosságok számát tekintve Európában az első, a világon az ötödik helyen áll - a szomorú rekordot a Moszkovszkij Komszomolec című lap jelentette az amerikai Foreign Policy című folyóiratra hivatkozva.

A több mint tízmilliós orosz metropolisban százezer lakosra 9,6 gyilkosság jut évente, s ezzel Moszkva messze megelőzi a többi európai fővárost, ahol ez a szám általában 2 körül jár.

Ami a "világranglistát" illeti, toronymagasan a 3,2 millió lakosú Caracas vezet, ahol százezer lakosra évente 130 gyilkosságot jegyeznek fel hivatalosan, de valószínűleg valójában mintegy 160 történik. A második helyen a dél-afrikai Fokváros áll, ahol 62 ez az arányszám.

A harmadik valószínűleg az amerikai New Orleans, ahol a becsült 220-310 ezer fős lakosság mellett a városi rendőrség szerint 67, az FBI szerint 95 gyilkosság jut százezer lakosra.

A negyedik Port Moresby, Pápua-Új-Guinea fővárosa, ahol 250 ezer fős lakosság mellett 135 embert gyilkoltak meg egy év alatt.

Moszkva az ötödik: lakosainak száma mintegy 10,4 millió, s százezer főre 9,6 évente  gyilkosság jut. Első viszont Moszkva abban, hogy e bűncselekmények jelentős része fajüldöző indíttatású. Az amerikai folyóirat megemlítette, hogy idén az előző évihez képest 15 százalékkal csökkent a gyilkosságok száma, viszont a fajüldöző indíttatásúaké hatszorosára növekedett: csak ez első félévben hatvannál több "nem szláv küllemű" embert öltek meg szélsőséges fiatalok.

A Foreign Policy kimutatását idéző Moszkovszkij Komszomolec mindehhez hozzátette: átlagosan napi két olyan haláleset történik, amelyet nyilvánvalóan gyilkosság idézett elő. Ugyanakkor minden ötödik elhunyt férfi és minden kilencedik elhunyt nő esetében a halál oka ismeretlen, s ez 2000-hoz képest a férfiaknál kilencszeres, a nőknél 7,5-szörös növekedést jelent.

A bűnügyi rendőrség munkatársai a lap kérdésére azzal nyugtatták a moszkvaiakat, hogy nincs ok a pánikra, a legtöbb gyilkosság ugyanis "hétköznapi" jellegű - a férj részegen megöli a feleségét, vagy a szomszéd a szomszédot -, vagyis nem bűnözők támadnak egyszerű állampolgárokra. Úgy vélték azonban, a szám valójában nagyobb is lehet, hiszen nem szerepelnek benne a nyomtalanul eltűntek, pedig közülük sok nyilván szintén gyilkosság áldozatává vált.

Megvan Fenyő gyilkosa? Az NNYI hallgat
Katonákat a metróba!
Újabb brutális diákgyilkosság Londonban

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nagy Márton: kétszámjegyű infláció és recesszió fenyeget
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:19
Ma már jobban kell tartani a recessziótól, mint az inflációtól – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium által szervezett csütörtök esti előadáson. A fejlett világban szerinte biztos eljön a recesszió, Magyarországon még nem biztos. Azt is elmondta, hogy az árstopok nem jók, azokból ki kell jönni, de nem mondta meg, hogy mikor. Az árstop-rendszer a jelenlegi tervek szerint október 1-jéig él.
Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európának.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG