<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A cseh külügyminiszter szerint nem kerültek rossz kézbe titkos információk.
Cáfolta azokat a híreszteléseket a cseh külügyminiszter, miszerint a tárca elektronikus levelezőrendszerét ért hackertámadás titkos információkhoz juttatta volna az elkövetőket. Lubomír Zaorálek ugyanakkor elismerte: kikerülhettek olyan információk, amelyek bizonyos érdekkörök számára érzékenyek lehetnek, a részletekbe azonban nem ment bele.

Az Info.cz cseh hírportál értesülései szerint a cseh külügyminisztériumot ért számítógépes támadás során több mint 7000 dokumentumot loptak el a levelező rendszerből. Ezek közül több dokumentum is olyan érzékeny információkat tartalmazott, ami összefüggésben áll az ország biztonsági stratégiájával.

A hackerek sikeresen feltörték többek között a külügyminiszter, illetve három miniszterhelyettes - Petr Drulák, Jakub Kulhánek, Ivo Srámek - postáját is. Bár a kikerült információk mennyiségét egyenlőre lehetetlen megállapítani, a hackerek nem hatoltak be a hivatal belső hálózatába, amelyben már titkos információkhoz is hozzájuthattak volna – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Sok felé vezetnek a szálak

Az IP címek alapján a hackerek nyomai Oroszországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Csehorszába vezetnek – adta hírül a neovlivni.cz hírportál. Zaorálek postáját egy Németországban bejegyzett orosz szerverről törték fel. Mintegy 30 cím, amelyről a cseh külügy levelezésébe behatoltak, kapcsolatban van azokkal a címekkel, amelyekről az amerikai szakértők szerint behatoltak az ottani Demokrata Párt számítógépes rendszerébe. A cseh hírlap szerint ezek az információk ugyanakkor nem bizonyítják, hogy Oroszország áll a támadások mögött, ahogy azt a cseh külügy sejtette.

A cseh belügyminiszter felháborodásának adott hangot: "Érdekelne, hogy ki volt az, aki ezt kiszivárogtatta és milyen céllal. Szeretném tudni, hogy mindez csak tudatlanságból történt, vagy más is áll e mögött". Milan Chovanec szerint kulcsfontosságú megtudni, ki szivárogtatta ki az információkat. Az ügyet zárt ülésen a cseh kormány is megtárgyalja és azonnali intézkedéseket foganatosít, hogy ilyen eset ne ismétlődhessen meg - közölte a kabinet szóvivője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló