<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A cseh külügyminiszter szerint nem kerültek rossz kézbe titkos információk.
Cáfolta azokat a híreszteléseket a cseh külügyminiszter, miszerint a tárca elektronikus levelezőrendszerét ért hackertámadás titkos információkhoz juttatta volna az elkövetőket. Lubomír Zaorálek ugyanakkor elismerte: kikerülhettek olyan információk, amelyek bizonyos érdekkörök számára érzékenyek lehetnek, a részletekbe azonban nem ment bele.

Az Info.cz cseh hírportál értesülései szerint a cseh külügyminisztériumot ért számítógépes támadás során több mint 7000 dokumentumot loptak el a levelező rendszerből. Ezek közül több dokumentum is olyan érzékeny információkat tartalmazott, ami összefüggésben áll az ország biztonsági stratégiájával.

A hackerek sikeresen feltörték többek között a külügyminiszter, illetve három miniszterhelyettes - Petr Drulák, Jakub Kulhánek, Ivo Srámek - postáját is. Bár a kikerült információk mennyiségét egyenlőre lehetetlen megállapítani, a hackerek nem hatoltak be a hivatal belső hálózatába, amelyben már titkos információkhoz is hozzájuthattak volna – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Sok felé vezetnek a szálak

Az IP címek alapján a hackerek nyomai Oroszországba, Nagy-Britanniába, Németországba és Csehorszába vezetnek – adta hírül a neovlivni.cz hírportál. Zaorálek postáját egy Németországban bejegyzett orosz szerverről törték fel. Mintegy 30 cím, amelyről a cseh külügy levelezésébe behatoltak, kapcsolatban van azokkal a címekkel, amelyekről az amerikai szakértők szerint behatoltak az ottani Demokrata Párt számítógépes rendszerébe. A cseh hírlap szerint ezek az információk ugyanakkor nem bizonyítják, hogy Oroszország áll a támadások mögött, ahogy azt a cseh külügy sejtette.

A cseh belügyminiszter felháborodásának adott hangot: "Érdekelne, hogy ki volt az, aki ezt kiszivárogtatta és milyen céllal. Szeretném tudni, hogy mindez csak tudatlanságból történt, vagy más is áll e mögött". Milan Chovanec szerint kulcsfontosságú megtudni, ki szivárogtatta ki az információkat. Az ügyet zárt ülésen a cseh kormány is megtárgyalja és azonnali intézkedéseket foganatosít, hogy ilyen eset ne ismétlődhessen meg - közölte a kabinet szóvivője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG