<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Edgar Allan Poe születésének 200. évfordulója, 2009. január 19. közeledtével fellángolt a vita az amerikai irodalmi közösségekben arról, melyik város vallhatja magáénak. Szülővárosában még szobra sincs
Edgar Allan Poe születésének 200. évfordulója, 2009. január 19. közeledtével fellángolt a vita az amerikai irodalmi közösségekben arról, melyik város vallhatja magáénak.

Poe Bostonban született, Baltimore-ban temették el és most Philadalphia is hadba száll érte. Edward Pettit Poe-kutató, a kezdeményező azzal érvel, hogy az író legjelentősebb műveit - többek között az Usher-ház bukását, a Morgue utcai kettős gyilkosságot, a Vörös halált és az Aranybogár című novelláját - Philadelphiában írta. Véleménye szerint Baltimore nem érdemli meg, hogy a városban legyen a sírja, hiszen már az író temetésén is nagyon kevesen jelentek meg, több mint 20 évig sírkövet sem állítottak neki és a baltimore-i Poe House-nak évente kevesebb mint ötezer látogatója van, míg a philadelphiai Edgar Allan Poe Historic Site-nak 15 ezer. Pettitnek sok támogatója van a városban, egyetemi tanárok is állnak mellette. Az egyik még érvelését is gazdagította azzal, hogy emlékeztetett: Philadelphia híres amerikaifutball-csapata, a Ravens is Poe híres verséből, A hollóból vette a nevét.

Jeff Jerome, a Poe House kurátora azonban fügét mutatott a philadelphiaiaknak és azt ajánlotta: ha el akarnak tőlük vinni valamit, akkor tegyék ezt John Wilkes Booth - Abraham Lincoln elnök gyilkosa - tetemével, amely szintén Baltimore-ban van eltemetve.

A nagy összecsapás a jövő év január 13-án lesz, amikor Pettit a Philadelphia Free Library-ben nyilvános vitában küzd meg egy még kijelölésre váró baltimore-i rajongóval. Ha Pettit győz és sikerül Poe-t elhozni Baltimore-ból, félbeszakad, jobb esetben Philadelphiában folytatódik egy titokzatos, romantikus hagyomány. Az író halálát követő év, 1850 óta az évfordulón valaki mindig odalop három szál vörös rózsát és egy fél üveg konyakot a sírra. Az ismeretlent a köznyelv Poe Toasternek hívja.

A vita addig is szélesedik, lapok, tv-adók, blogok foglalkoznak vele, nem beszélve arról, hogy más városok is magukénak akarják tudni az írót. Ilyen New York, ahol Poe 1845 körül élt, amikor híres lett A holló publikálásával, vagy Richmond, ahol felnőtt és ahová vissza akart térni. Vetélkedik még a dél-karolinai Sullivan,s Island, ahol 1827-ben katona volt és ahová Az aranybogár cselekményét helyezte.

Egyetlen város van csupán, amely, bár érintett, úgy tűnik, nem érdeklődik. Ez szülővárosa. Bostonban az írónak nincsen sem szobra, sem múzeuma, dehát már a közmondás is úgy szól, hogy senki sem lehet próféta a saját hazájában.

Az olimpia még adhat egy Nobel-díjat is Kínának?
Íme, a világ legjobb filmje! 

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A vártnál jobb állapotban az orosz gazdaság – további kamatcsökkentés várható
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 17:35
Az orosz jegybank folytathatja kamatcsökkentését, hogy enyhítse az idei gazdasági visszaesést, erre pedig az ad teret, hogy az infláció alacsonyabb lesz, mint korábban várták, míg a gazdasági visszaesés enyhébb.
Makro / Külgazdaság Putyin történelmi küldetése – az orosz vér szava
Káncz Csaba | 2022. június 30. 17:12
Az Ukrajna elleni háborúval Oroszország „szlavofil” irányvonala messianisztikus vonásokat öltött. A harcias orosz nacionalizmusnak a magja az Izborszk Klubban, egy formálisan független kutatóintézetben rejlik, amely mára kiterjesztette befolyását Oroszország politikai és kulturális szférájára. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Esik az amerikai földgáz ára, mert kevesebbet küldenek exportra
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 15:26
Az amerikai földgáz ára csökkenésnek indult, elsősorban azért, mert a Freeport LNG-exportőr leállása miatt több marad a helyi szolgáltatóknak. Ez azonban rossz hír Európában.
Makro / Külgazdaság NATO-csúcs: a madridi döntések biztosítják, hogy a szövetség tovább őrizze a békét
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 14:33
A madridi NATO-csúcstalálkozón meghozott döntések biztosítják, hogy az észak-atlanti szövetség tovább őrizze a békét területén, és elkerülje a konfliktusokat - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön a spanyol fővárosban rendezett kétnapos állam- és kormányfői találkozó eredményeit ismertetve.
Makro / Külgazdaság Akinek gyenge a szíve, ne menjen vásárolni a következő hónapokban
Király Béla | 2022. június 30. 14:18
Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.
Makro / Külgazdaság Oroszország elhagyta a Kígyó-szigetet – stratégiai győzelem Ukrajna számára
Tiszóczi Roland | 2022. június 30. 13:52
Az orosz erők csütörtökön elhagyták a Kígyó-sziget stratégiai jelentőségű fekete-tengeri előretolt helyőrséget, ami Ukrajna számára jelentős győzelmet jelent, és enyhítheti a gabonaexport orosz blokádját, amely a globális éhínség súlyosbodásával fenyegetett.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Világgazdaság – élt 53 évet
Wéber Balázs | 2022. június 30. 12:51
Újabb ikonikus laptól búcsúzunk.
Makro / Külgazdaság Az ukrán menekültek miatt ugrott meg a német munkanélküliség
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 11:21
Németországban megugrott a munkanélküliek száma és a munkanélküliségi ráta júniusban az előző hónaphoz képest elsősorban amiatt, hogy az Ukrajnából menekülőket nagy számban regisztrálták a munkakereső szolgálatnál.
Makro / Külgazdaság Egyre csak fogy a magyar - májusban egy kicsit javult a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 09:55
Eddig nem alakultak valami fényesen a demográfiai folyamatok Magyarországon 2022-ben, a májusi születési, halálozási és házasságkötési számok viszont hoznak némi derűt a borúra.
Makro / Külgazdaság Megint kamatot emeltek Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2022. június 30. 09:31
Ebben azonban ezúttal nincs semmi meglepő, mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke már két nappal korábban kilátásba helyezte, hogy az alapkamat szintjére húzzák fel az egyhetes betéti kamatot.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG