3p
Már két magyar betege is van a járványnak.
Gulyás Gergely, Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós a rendkívüli sajtótájékoztatón. (Forrás: az Index élő Facebook-közvetítése)

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott szerda délben a kormány a koronavírus kapcsán. A sajtóeseményen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Láng-Bognár Kinga, az operatív törzs szóvivője és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere állt mikrofon elé.

Mint az elsőként beszélő Gulyás megjegyezte, a mai kormányülésen részletesen foglalkoztak a koronavírus kapcsán kialakult helyzettel. Úgy látták, kicsi az esély arra, hogy Magyarországot elkerüli a  vírus, de pillanatnyilag nem tudnak koronavírusos megbetegedésről az országban.

A második magyar is megfertőződött viszont, egy Bécsben élő nő kapta el a betegséget.

Mint ismert, az első koronavírusos magyar a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess luxushajó egyik dolgozója.

Gulyás felsorolta a legfontosabb számokat: az új vírus eddig 41 országban jelent meg, világszerte 81 ezer főt fertőzött meg, és 2762-en haltak eddig bele. Európában 12 halottja van a betegségnek, ebből 11 Olaszországban.

A miniszter kiemelte, hogy a vírus kínai gócpontjából, Vuhanból már hazahoztak minden magyart, aki kérte, és karantént biztosítanak a fertőzött területekről hazaérkezőknek.

A koronavírus terjedése miatt felállt az operatív törzs, mely Gulyás ígérete szerint azonnal értesíti majd a sajtót az esetleges magyarországi megbetegedésekről. Gulyás azt is elmondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-helyzet miatt hatpárti egyeztetést hív össze csütörtökre.

Azt már Láng-Bognár Kinga BM-megbízott mondta el, hogy az operatív törzs már januárban felállt, és el is fogadott egy 28 pontos akciótervet, mely végrehajtása folyamatos. A dokumentum a kormany.hu oldalon megtekinthető. Az operatív törzs szóvivője azt is jelezte, a koronavírussal kapcsolatos érdeklődések fogadására indított zöld számra érkező hívások most már a törzshöz futnak be.

A megelőző intézkedések kapcsán azt mondta, a karantén a Szent László Kórházban működik. Az ország repterein folyamatos az érkező utasok testhőmérsékletének mérése - eddig egy embernél érzékeltek megemelkedő testhőt, de megállapították, hogy ez nem az új vírus miatt van. A határokon is ellenőrzés folyik, melyet nem rendőrök, hanem "szakemberek" látnak el. Itt kérdőívvel mérik fel, hogy a beérkezők korábban jártak-e veszélyeztetett vagy konkrétan gócpont-területeken.

Láng-Bognár elmondta, hogy az operatív törzsnek kedd óta ügyeleti központja is van, mely tegnap 19 óra óta működik, az Országos Rendőr-főkapitőnyság főtisztjének vezetésével. Pénteken indul a koronavirus.hu honlap, ahonnan a betegségről tájékozódni lehet, és aznap külön Facebook-oldalt is indítanak a témában. E-mailben a koronavirus@bm.gov.hu címen kérhető tájékoztatás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG