1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Zala és Vas megyében a legkritikusabb a helyzet a havazás miatt. Most már néhány vonalon a MÁV-szerelvényes is késnek. Hétvégén a köd okozhat majd nagy gondot
Nem okoz jelentősebb fennakadást az időjárás pénteken hajnalban, az országban a járatok menetrend szerint elindultak - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága pénteken hajnalban az MTI-vel.

Jelenleg Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa térségében havazik, itt a vasúttársaság munkatársai folyamatosan tisztítják a váltóberendezéseket, és az elektromos váltófűtő berendezések is üzemelnek. Ennek ellenére a Székesfehérvár–Gyékényes vonalon néhány perces késések előfordulhatnak a reggeli órákban.

A Pusztaszabolcs–Dunaújváros–Pusztaszabolcs vonalon pénteken 8 és 13 óra között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt. Dunaújvárosból a pótlóbuszok korábban indulnak a megszokottnál.

A Budapest–Vác–Szob vonalon módosított menetrend szerint járnak a vonatok, mert Nagymaros és Szob között karbantartási munkákat végeznek.

December 7-ig Sárbogárd–Baja–Sárbogárd vonalon módosított menetrend szerint járnak a vonatok. Helyettük Szekszárd és Bátaszék között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt. Baja–Bátaszék–Szekszárd viszonylatban a vonatok és pótlóbuszaik korábban közlekednek. Az IC839-es Gemenc intercity csak Bátaszék és Budapest-Déli pályaudvar között jár. A Budapest-Székesfehérvár vonalon és a csatlakozó vonalakon, pályaépítés miatt van módosított menetrend.

A hóhelyzet egyes megyékben folyamatosan romlik, cikkünket folyamatosan frissítjük az aktuális közlekedési helyzetnek megfelelően.


A mai és a várható hétvégi időjárás

Pénteken eleinte országszerte számíthatunk csapadékra, a havazás fokozatosan átvált esőbe, csak északnyugaton hullhat mindvégig hó, havas eső. Délután délnyugat felől csökken a felhőzet, szűnik a csapadék. A szél fokozatosan délnyugatira fordul, sokfelé megélénkül, helyenként erős lökések kísérhetik. Délen és keleten 4-9°C közé, míg északnyugaton és északon csupán -2 és +3°C közé emelkedik a hőmérséklet- olvasható az időkép.hu előrejelzésében.

30 napos előrejelzés

Forrás: Időkép.hu

Szombaton reggelre tovább csökken a felhőzet, csapadék már nem valószínű. Helyenként sűrű ködfoltok képződhetnek, akár zúzmarás köd is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél gyenge marad, a legalacsonyabb hőmérsékletek -1 és -6°C között alakulnak, az Alpokalján azonban akár -8, - 10°C is lehet. Napközben helyenként csak lassan oszlik fel a köd, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon kevés lesz a felhő, több órás napsütés valószínű, de a felhőátvonulások mellett keleten is előbukkan a Nap. Az északias szél helyenként megélénkül, -3 és +2°C közé emelkedik a hőmérséklet.

Hétvégén nyugodtabb időjárás várható, végre felszakadozik a felhőzet, így hajnalonként - főként az Alpokalján és északon - kemény fagyokra számíthatunk. Jövő héten ismét változékony, csapadékos időre van kilátás, a jelenlegi számítások szerint nagyrészt esőre készülhetünk.

Pénteken hajnalban halálos kimenetelű baleset történt a 4-es főúton a 102-es kilométerszelvénynél, a szolnoki elkerülő szakaszon, amikor egy teherautó és egy személygépkocsi frontálisan ütközött - tájékoztatta Szabó Zita rendőr őrnagy, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rendőrkapitányság szóvivője az MTI-t.

A havazás miatt átlagosan 30-50 perces késéssel közlekednek a személyszállító vonatok a Budapest-Esztergom vonalon - közölte a Mávinform pénteken reggel.
Egy teherautó az út emelkedő szakaszán áttért a szembejövő sávba és frontálisan ütközött a Mercedes személygépkocsival. A gépkocsi vezetője a helyszínen életét vesztette.
A szóvivő elmondta azt is, hogy az utat még órákig lezárják, mert a baleset következtében helyreállítási munkákat is kell végezni. A forgalmat a 4-es úton Debrecen irányába, a 442-es úton pedig Szolnok irányába terelik el.

Intenzív hóesés Vasban

A reggeli óráktól ismét intenzív havazás kezdődött Vas megyében, ahol az előrejelzések szerint a nap folyamán 10-15 centiméternyi friss hó hullhat - közölte pénteken a közútkezelő ügyelete az MTI-vel.

Kecskés Péter elmondta: Vas megyében egyelőre minden út járható, de a közlekedőknek téli útviszonyokra kell készülniük. Csütörtökön este is havazott, így a hóréteg vastagsága helyenként elérheti a 30 centimétert is.

A közútkezelő és a katasztrófavédelem ügyeleteseinek tájékoztatása szerint személyi sérüléssel járó közlekedési baleset nem történt éjszaka a megyében, de néhány árokba csúszott járművet menteni kellett, és egy fakidőléshez is tűzoltókat hívtak.

Kamionok az árokban

Zala megyében több kamion csúszott az árokba a havas utakon, a koccanásos balesetek miatt a szomszédos megye felől érkező kamionokat félreállítják Szombathelyen és Körmenden - közölte a rendőrség péntek reggel az MTi-vel.

A havas, csúszós útviszonyok miatt csak az induljon el, akinek halaszthatatlan teendői vannak - fűzte írta  Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányág szóvivője a közleményben.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a 86-os főúton Zalalövőnél több kamion és a közútkezelő sószórója is elakadt. A járművek nem tudnak felmenni a Rédics irányába tartó szerpentinen, ezért korlátozták a tehergépkocsik forgalmát, és a személygépkocsik is csak félpályán tudnak közlekedni. A forgalmat rendőrök irányítják.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Zala megyében történt elakadások miatt a kamionokat Szombathelyen és Körmenden félreállítják a rendőrök, ezért torlódásra lehet számítani.
Salamon Róbert, a rendőrség Zala megyei sajtószóvivője elmondta; elakadt teherautókat mentenek a 74-es főúton, a baki tetőnél lévő körforgalomnál is. Ezen a szakaszon csak egy sávon lehet közlekedni. Egy keresztbe fordult tehergépkocsi miatt félpályás útlezárást vezettek be a 75-ös főút zágorhidai elágazójánál is.  
Zalaszántó és Bazsi között a Sümegről Keszthelyre közlekedő autóbusz akadt el, mentése folyamatban van.

Busa Csaba, a Zala Volán személyi közlekedési igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a menetrend szerinti járatok nem tudnak eljutni a Zala megyei Gosztolára és Liszóba, és szinte valamennyi autóbuszjáratnál késésekre kell számítani. A közútkezelő ügyeletese elmondta: az utakat folyamatosan sózzák, a megyeszékhely környékén hét, Lenti és Nagykanizsa térségében pedig öt-öt munkagép gép dolgozik.

Egyre rosszabb a helyzet Pest megyében is

Egyre több jármű akad el, illetve szenved balesetet Pest megye havas, jeges útszakaszain - közölte péntek délelőtt a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki szerint a folyamatos figyelmeztetések ellenére sem eléggé óvatosak az autóvezetők.

Beluzsárné Belicza Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a Budaörs és Budakeszi közötti utat egyelőre jobb elkerülni a repülőtér környéki emelkedőn tapasztalt nagyfokú jegesedés miatt. Ott a reggeli órákban egy kamion akadt el, de a járművet a tűzoltóknak sikerült elvontatniuk.
Az M3-as autópálya kifelé vezető oldalán, a 15. kilométerszelvénynél, a belső sávban egy kisteherautó csúszott meg és borult rá a szalagkorlátra. A műszaki mentés még tart, de jelentősebb torlódásra nem kell számítani.

Hóeltakarítás miatt váltott pályás útzár lépett érvénybe a 2-es főúton, Vác és Katalinpuszta között, az arra közlekedőknek rövid várakozásra kell készülniük - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője, aki ismét felhívta a figyelmet arra: akinek nem muszáj, ne üljön autóba.

Folyamatosan hívják telefonon a Pest megyei katasztrófavédelem ügyeletét is - mondta Lock Erika szóvivő az MTI-nek. Pénteken 10 óráig tízszer riasztották a tűzoltókat árokba csúszott, illetve felborult járművek mentéséhez. Komolyabb személyi sérülés szerencsére eddig nem történt a régió veszélyessé vált útjain - tette hozzá.

MTI, Privátbankár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG