<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Észak-Korea szombaton kilőtt négy rövid hatótávolságú rakétát a Sárga-tengerre, válaszul a héten tartott közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlatra.

Phenjan "a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elleni agresszív és provokatív katonai manővernek" nevezte az Éber vihar kódnevű hadgyakorlatot, és azzal fenyegette meg Szöult és Washingtont, hogy "a történelem legrettenetesebb árát" fizeti meg érte - olvasható az MTI összefoglalójában.

A dél-koreai hadsereg az Észak-Phjongan tartománybeli Tongrim irányából észlelte szombaton a rakétaindítást és a Sárga-tenger felé tartó négy rakétát. A rakétákat mintegy 130 kilométeres távolságból észlelték, körülbelül 20 kilométeres magasságban, sebességük a hangsebesség ötszöröse volt - áll a dél-koreai hadsereg közleményében.

Észak-koreai rakétakilövésekről szóló híreket figyelnek az emberek egy állomáson Szöulban, Dél-Koreában, 2022. novemberében. Fotó: EPA/Jeon Heon-Kyun
Észak-koreai rakétakilövésekről szóló híreket figyelnek az emberek egy állomáson Szöulban, Dél-Koreában, 2022. novemberében. Fotó: EPA/Jeon Heon-Kyun

Nehézbombázót is bevetett az USA

Szöul röviddel a rakétaindítás előtt jelentette be, hogy egy amerikai B-1B szuperszonikus nehézbombázó is részt vesz szombat délután az Éber vihar hadgyakorlaton. A hadgyakorlat befejezése után a dél-koreai hadsereg azt közölte, hogy az amerikai légierő két B-1B gépével, négy dél-koreai F-35A és négy amerikai F-16 vadászgéppel tartottak gyakorlatot.

Az október 31-én kezdődött Éber vihar a valaha tartott legnagyobb közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlat volt. Eredetileg pénteken ért volna véget, de egy nappal meghosszabbították az elmúlt napokban megszaporodott észak-koreai rakétaindítások miatt, illetve azt követően, hogy Phenjan megpróbált interkontinentális ballisztikus rakétát indítani a Japán-(Keleti-)tenger felé. Phenjan szerdán és csütörtökön mintegy harminc rakétát lőtt ki, az egyik Dél-Korea parti vizeibe csapódott be, első ízben a koreai háború 1953. évi befejezése óta.

Az MTI azt írja: a B-1B bombázót eredetileg atomfegyverek hordozására tervezték, de az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta csak hagyományos harci bevetésre használja - áll a gép konstruktőrének, a Boeingnek a honlapján. Irakban, Afganisztánban és Líbiában is bevetették. Legnagyobb kapacitása 34 tonna rakéta vagy lézervezérlésű bomba az amerikai légierő szerint. Légi üzemanyag-feltöltése révén bárhol a világon harcképes.

Az ENSZ mélységesen aggódik

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken közös nyilatkozatban szorgalmazott "egységes fellépést" az Észak-Korea által a nemzetközi békére jelentett veszéllyel szemben, António Guterres, a világszervezet főtitkára pedig szóvivője, Stéphane Dujarric szerint "mélységes aggodalmát fejezte ki a koreai-félszigeti feszültségek és a konfrontációs retorika előretörése miatt".

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell szombaton közleményt adott ki, amelyben elítélte az "illegális észak-koreai rakétaindítások számának látványos növekedését", és "határozott, egységes nemzetközi válaszra" szólított fel, mindenekelőtt az ENSZ-szankciók teljes körű betartására. Brüsszel szerint közelmúltbeli lépéseivel Phenjan veszélyesen kiélezte a feszültséget a térségben - írja az MTI.

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG